Birleşmiş Milletler’in giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla ilan ettiği "Dünya Su Günü", 22 Mart’ta tüm dünyada 22’nci kez kutlanacak. Ancak artan nüfus, çarpık kentleşme ve altyapı sorunları nedeniyle dünya üzerinde su kaynaklarının azalması endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Türkiye’de su arıtma cihazları pazarının öncülerinden Waternet’in resmi verilere dayanarak derlediği güncel durum, temiz su kaynaklarının yok olmasıyla Dünya’yı bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor. Risk altındaki ülkeler arasında, 2030 yılında su sıkıntısı yaşayan ülkeler listesine gireceği tahmin edilen Türkiye de var.
Birleşmiş Milletler tarafından giderek büyüyen temiz su sorununa dikkat çekmek, içilebilir su kaynaklarının korunması ve çoğaltılması amacıyla 1993 yılında ilan edilen 22 Mart "Dünya Su Günü" yaklaşırken, Dünya üzerinde su kaynaklarının azalması endişe verici boyutlara ulaşmış durumda. Türkiye’de su arıtma cihazları pazarının öncülerinden Waternet’in resmi verilere dayanarak derlediği güncel durum, temiz su kaynaklarının yok olmasıyla Dünya’yı bekleyen tehlikeyi gözler önüne seriyor.
- Son 100 yılda dünyada su tüketimi 10 kat artarken, kişi başına düşen su miktarı yarı yarıya düştü.
- Birleşmiş Milletler Çevre Programı verilerine göre, dünyada 2,4 milyar insan güvenli atık su arıtma hizmetinden yoksun.
- Sanayileşme, çarpık kentleşme, nüfus artışı ve atık su sorunu nedeniyle temiz suya ulaşmak giderek zorlaşırken, dünya nüfusunun yüzde 20’si, yani yaklaşık 1,4 milyar insan içilebilir temiz sudan mahrum durumda.
- Dünyada 470 milyon kişi su kıtlığı çeken bölgelerde yaşarken, her yıl çoğu çocuk yaklaşık 10 milyon kişi sudan kaynaklanan salgın hastalıklar sonucu hayatını kaybediyor.
Türkiye’de su kaynakları yetersiz
- Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa su zengini bölgeler arasında yer alırken, Türkiye göller ve nehirlerinden oluşan tatlı su kaynaklarına sahip olmasına rağmen sanıldığı gibi su zengini bir ülke değil.
- Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1.519 m3 civarında. Bu orana göre Türkiye su kaynakları açısından “yetersiz” kategorisinde yer alıyor.
- Tahminlere göre Türkiye, 2030 yılında nüfusun 100 milyona ulaşmasıyla su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasına girecek.
- Küçük ölçekli yerleşimlerde altyapı eksikliği nedeniyle, büyük şehirlerde ise hem altyapı sorunları hem de artan tüketim sonucu temiz ve taze su bulmak neredeyse bir lükse dönüşmüş durumda. Bu durum dünyada ve Türkiye’de su arıtma cihazlarına olan ihtiyacı giderek artırıyor.
- Özellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde içme suyu olarak şebeke suyunu tercih edenlerin sayısı giderek azalırken, sağlıklı suya kolayca ulaşmak isteyenler için su arıtma cihazı yükselen bir trend olarak öne çıkıyor.
- Dünyada 3,2 milyar Dolar’a ulaşan su arıtma cihazı pazarında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olan Türkiye’de, su arıtma sektörünün büyüklüğü 80 milyon Dolar’ı buluyor.
- Su arıtma cihazları, içme suyunun yanı sıra çay, kahve ya da yemek yaparken kullandığımız suyun da tek bir kaynaktan elde edilmesini sağlayarak su tasarrufuna yardımcı oluyor.
- Türkiye genelindeki abone sayısı 4.000’e yaklaşan dünyanın en büyük su arıtma cihazı üreticilerinden Coway'in Türkiye distribütörü Waternet’in Genel Müdür Yardımcısı Aydın Bolkar, su arıtma cihazlarına artan ilgiyle ilgili şunları söylüyor: “Temiz suya ulaşmak giderek zorlaşırken, gelişen teknoloji su sorununun çözümünde önemli rol oynuyor. Waternet’in ters osmoz teknolojisiyle çalışan su arıtma cihazları, herkesin sağlıklı suyu evinde ya da işyerinde üretebilmesini sağlayarak hayatı kolaylaştırıyor. Kolay ulaşılabilir sağlıklı su ihtiyacının günden güne artması ile birlikte, önümüzdeki 4 yıl içinde abone sayımızın 10 kattan fazla artmasını bekliyoruz.” dedi.
Waternet hakkında:
Waternet Su Hizmetleri A.Ş., 2012 yılının sonunda sağlıklı yaşamın temel gerekliliklerinden biri olan sağlıklı suyu en güvenilir ve kolay şekilde tüketici ile buluşturmak amacıyla kurulmuştur. ‘Taze İçme Suyuna Ulaşmanın En Kolay Yolu’ ilkesini benimseyen ve Türkiye’de su arıtımında abonelik dönemine öncülük eden Waternet, abonelerinin sağlıklı ve kaliteli suya kolay ve zahmetsizce ulaşabilmeleri için en mükemmel hizmeti sunmaktadır. Waternet’in ters osmoz teknolojisiyle çalışan, rahat kullanımı ve şık tasarımlarıyla dikkat çeken su arıtma cihazları, farklı mekânlar için tasarlanmış Set Altı, Set Üstü ve Sebil çeşitleriyle, güvenli ve iyi suyu evlere ve iş yerlerine getirir. Waternet’in sunduğu mükemmel hizmet kalitesi, herkesin sadece aylık abonelik bedeli karşılığında filtre değişimleri, periyodik cihaz temizliği ve bakımı için ekstra para ödemeden güvenle su içebilmesini amaçlamaktadır. Ayrıca cihazlarda oluşabilecek her türlü teknik aksaklıkta sınırsız teknik destek ve ürün garantisi de Waternet tarafından sağlanır. Sağlıklı suyun insan hayatındaki önemi konusunda tüketicilerde bir bilinç oluşturmayı amaçlayan Waternet, kısa sürede büyük ilgi gören hizmetlerini daha da geniş kitlelere ulaştırma hedefi ile yoluna devam etmektedir.
Yorum Yazın