Şekerbank

Susam üreticisine destek talebi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Susam üreticisine destek talebi
Türkiye'de ekim alanı daralmasına karşılık ithal edilen tarımsal ürünler arasında önemli yer tutan susam tarımının yaygınlaştırılması için destek verilmesi istendi.

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yazılı açıklamasında, anavatanı Hindistan olup Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilen susamın simitten pasta ve böreklere, tahin helvasından çeşitli soğuk yemeklere kadar geniş bir kullanım alanı olduğunu hatırlattı.

Türkiye'de 10 yıl önce 400 bin dekar olan susam tarımı yapılan alanların yüzde 50'ye yakınının azaldığını ifade eden Doğan, buna karşılık ihtiyaç karşılanmadığı için Uzakdoğu ve Afrika ülkelerinden yılda 100 bin ton susam ithal edildiğini kaydetti.

Doğan, şöyle devam etti:

"Son 10 yılda üretimimiz 26 bin tondan 15 bin tona kadar düştü. Buna karşılık tüketimimiz giderek artıyor ve bu ihtiyaç ithalat yoluyla karşılanıyor. Dünyada en büyük 3'üncü ithalatçı ülke konumundayız ve ihtiyacımızın yüzde 90'a yakınını bu yolla karşılıyoruz. Nijerya, Çin, Hindistan, Etiyopya, Sudan, Mozambik, Gine gibi ülkelerden yıllık 100 bin tondan fazla susam ithal ediyoruz. İç piyasada susamın 5-6 lira civarında fiyatlandığı göz önüne alınırsa, ithalat yoluyla yurt dışına transfer etmek zorunda kaldığımız dövizin büyüklüğü ortaya çıkar."
Çukurova için ikinci ürün

Doğan, susamın ekiminden 4 ay sonra hasat edilmesi özelliğiyle Çukurova'da çok uygun bir ikinci ürün bitkisi olduğunu kaydetti.

Çiftçinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi halinde ihtiyaç duyulan susam üretiminin yaygınlaşacağı ifade eden Doğan, "Bu yıl Türkiye'nin en büyük ovalarından olan 750 bin dönüm büyüklüğündeki Yüreğir'de 15 bin dönüm civarında susam ekildi. Bu rakam çok yetersiz. Oysa susam, özellikle buğday, karpuz-kavundan sonra ikinci ürün olarak ekilmeye çok uygun bir bitki. Ancak herhangi bir teşvik ve devlet desteği olmadığı için üretici, susam ekmeye sıcak bakmıyor. Tıpkı diğer yağlı tohumlarda olduğu gibi susama da destek verilse, hem ülkemizin susam ihtiyacı içeriden karşılanmış olur, ithalat yoluyla her yıl dışarıya akıttığımız milyonlarca liralık döviz ülkemizde kalabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaliteli susam Japonya'ya gönderiliyor

Doğan, Türk susamının tüm dünyada en kaliteli susam kabul edildiğini belirtti.

Dünyada en kaliteli susamın Türkiye ve Etiyopya'da üretildiğini kaydeden Doğan, "Türk susamına Japonya'dan yoğun talep geliyor. Biz kaliteli susamımızı Japonya'ya gönderiyoruz. Daha az kaliteli olan susamları ithal etmek zorunda kalıyoruz" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarlaları otopilotlu traktörler sürecekÖnceki Haber

Tarlaları otopilotlu traktörler sürecek

Üretim Liderliğinden İthalat Liderliğine: 'Tarım Ülkesi' TürkiyeSonraki Haber

Üretim Liderliğinden İthalat Liderliğine...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar