''
Manisa’da “Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında 20 kursiyere kursun son gününde çiftlikte ve sürü başında uygulamalı eğitim verildi. Kursiyerlerden üniversite öğrencisi Ozan Işık da çobanlar arasında eğitim aldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim Yayın ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin birlikte yürüttüğü "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi kapsamında Manisa’da ilk etapta 20 kursiyerin eğitimleri tamamlandı. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, İş Kurumu Müdürlüğü ve Halk Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü 120 saatlik kurs sonunda kursiyerler meraya inerek sürü başında eğitim aldı. Aralarında üniversite öğrencisi Ozan Işık’ın da yer aldığı kursta teorik ve uygulamalı eğitim, Yunusemre İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Aydın Yağız tarafından verildi. Eğitimlerde koyun ağılı ve keçi barınağı kurabilme, koyun ve keçi ırkını seçebilme, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve bakımını yapabilme, çoğaltabilme, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyabilme, biyogüvenlik uygulamalarına hakim olma ve sağım yapabilme konuları teorik ve uygulamalı olarak anlatıldı. Kursu başarıyla bitiren kursiyerlere MEB onaylı sertifika verilecek.
Proje hakkında bilgi veren Yunusemre İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli Veteriner Hekim Aydın Yağız, "Yunusemre İlçe Tarım Müdürlüğü, Yunusemre Halk Eğitim Merkezi, İşkur İl Müdürlüğümüzün ortaklaşa düzenlediği bir proje. Bu proje ile yaklaşık 2 dönem halinde toplam 50 kursiyerimize Şubatta 25 ve Kasım ayında 25 olmak üzere küçük baş yetiştiriciliğini en ince ayrıntısına kadar anlatarak onları daha iyi bir hayvancılık yapmaya ve bu kurs sonunda alacakları sertifikayla Gıda TARIM Hayvancılık Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanmalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kursumuza katılan yetiştiricilerimize sürü yöneticiliği, barınak ortamı, hayvan besleme, küçük baş hayvan kontrolü, gibi çeşitli konularda bilgilendirmeler yapıyoruz. Aşı programı hazırlanması ve bunun uygulanması, hayvanlarına merada bakılması ve beslenmesini uygulamalı olarak gösteriyoruz” dedi.
Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir, kursa 25 kursiyer ile başladıklarını ve 20 kursiyer ile bitirdiklerini belirterek, "Kursiyerlerimiz belgelerini alacaklar. 120 saatlik bir ders gördüler. Kursumuz yaklaşık 3 hafta sürdü"diye konuştu.
Celal Bayar Üniversitesi’nden 2 yıllık mezun olan ve 2 yıl da açıköğretim okuyan Ozan Işık ise "Hem uygulamalı hem de anlatımlı olarak çok yararlı bilgiler edindiğimizi düşünüyorum. Makine teknikeriyim. Celal Bayar Üniversite’sinden mezun oldum. Keçi sütüne merakım var. Keçi sütünün pazar payı artıyor ve karı çok. İnsanlar inek sütünden daha çok keçi sütünü arar oldu. Zenginlerin, durumu iyi olanların keçi sütüne düşkünlüğü daha çok arttı. Bunu değerlendirmek istedim. Böyle bir kurs açıldığında hemen başvurdum" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın