0
Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce son yıllarda yapılan eğitim ve yayım çalışmaları ve uygulanan projeler neticesinde Ordu ilinde İyi Tarım Uygulamaları hızla yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu kapsamda Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan ve Ordu İlinde bulunan 11 ziraat odası başkanlığı ile ortak yürütülecek olan projenin imza töreninde konuşan Ordu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal YILMAZ yapılan çalışmalar ve proje hakkında bilgiler vererek şunları söylemiştir:
"1970 yıllarından sonra ortaya çıkan Yeşil Devrim ile birlikte birim alandan yüksek oranda ürün elde etmek amacı ile tarımsal ilaçların, gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanımı bitkisel üretimde kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Aşırı gübrelemeden toprağın derinlerine sızan fosfor ve nitrat tatlı su kaynaklarına ulaşmakta bu da insan, evcil hayvan ve yaban hayatı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır. Dozunda ve tekniğine uygun olarak kullanılmayan kimyasal tarım ilaçları toprakta birikmekte, ekolojik sistemi olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi bozmaktadır. Bu olumsuz koşullar karşısında gelir düzeyi yüksek olan ülkeler başta olmak üzere birçok ülkede bilinçlenerek örgütlenen üretici ve tüketiciler, doğayı tahrip etmeyen yöntemlerle insanlarda zehirli etki yapmayan tarımsal ürünleri üretmeyi ve tüketmeyi tercih etmişler, bunun sonucu olarak ta yeni bir üretim tarzı olan İyi Tarım Uygulamaları ortaya çıkmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere, uluslararası ticarete konu olan yaş meyve sebzede tüketici talepleri doğrultusunda, iyi tarım sertifikalı ürünler tercih edilmektedir.
İl Müdürlüğü olarak bizlerde ilimiz için en önemli tarımsal ürün olan fındıkta kalite artışının sağlanarak sürdürülebilir ve izlenebilir bir üretimin gerçekleştirilmesi amacıyla iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yapmaktayız. Bu kapsamda önceki yıllardan devam eden 582 üreticimize ilave olarak yeni üreticilerimizde iyi tarım uygulamalarının başlatılması amacıyla gerek çiftçilerimize yönelik gerekse çiftçi temsilcilerimiz olan ziraat odalarına yönelik bilgilendirme ve eğitim çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ziraat odalarımızın da konuyu önemseyerek vermiş oldukları destek ile 11 ilçemizdeki ziraat odamızla birlikte toplam 580 fındık üreticimizi kapsayan yeni bir projeyi daha ilimize kazandırıyoruz. Bu proje ile 2015 yılında İlimizde İyi Tarım Uygulamaları ile üretim yapan üretici sayımız %100 artışla 1162'ye çıkmış olacaktır. Ayrıca Bakanlığımızca iyi tarım uygulamaları yapan üreticilerimize dekar başına 50 TL destekleme ödemesi yapıldığını da belirtmek isterim. Bu projenin ilimiz tarımına hayırlı olmasını diliyor ve katkılarından ve desteklerinden dolayı da tüm ziraat odalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum."
Törende ziraat odaları adına söz alan Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Perşembe Ziraat Odası Başkanı olan Aslan SOYDAN'da şunları belirtmiştir. " Özellikle fındık üreticilerimiz için iyi tarım uygulamaları çok önemlidir. Üreticilerimiz bu sayede daha kontrollü ve bilinçli bir üretim yapacaklar ve ürettikleri ürünlerinin kalitesini ve güvenilirliğini sertifikalandıracaklardır. Bizler üreticilerimizin temsilcisi olarak bu güzel çalışmada yer almaktan son derece memnunuz. Burada belirtmek isterim ki İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze ziraat odaları ile yapmış oldukları bu ortak çalışma ve istişareden dolayı teşekkür ederim."
Konuşmaların ardından projenin yürütülmesi ile ilgili İl Müdürlüğü ve Ziraat Odaları arasında protokol imzalanmıştır.
Yorum Yazın