Şekerbank

'Sürdürülebilir Pamuk' Üretici, Çırçır İşletmesi Ve Paydaş Toplantısı Düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Sürdürülebilir Pamuk' Üretici, Çırçır İşletmesi Ve Paydaş Toplantısı Düzenlendi

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, 2013 yılında “Better Cotton’’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üreterek, Türk sanayicisinin sürdürülebilir pamukta dışa bağımlılığını azaltma yönünde çalışmalara başladığını, hedeflerinin dünya pamuk üretiminin 30'unun Better Cotton olması ve 5.000.000 üreticiye ulaşmak olduğunu söyledi.

BİLGİÇ, “PAMUK İHTİYACI YEREL PAYDAŞLARLA SAĞLANMAYA ÇALIŞILMAKTADIR”

Adana Seyhan Otelinde gerçekleştirilen Adana Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak ve ATB Yönetim Kurulu Üyeleri ile, Çukobirlik Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı, İl Tarım Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, Ticaret İl Müdürü Adnan Ekiz, İPUD Başkanı Leon Piçon, İl ve İlçe Ziraat Oda Yöneticileri, Çırçır Fabrika İşletmecileri, Sulama Birliği Yöneticileri ve üreticilerin yoğun katılım gösterdiği toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Dünyaca ünlü markaların Better Cotton taleplerini karşılamak, Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün ihracatına katkı sağlamak ve pamukta dışa bağımlılığı azaltmak isteyen ülkemiz tekstil sektörünün sürdürülebilir pamuk ihtiyacını yerel paydaşlarla sağlamaya çalışılmaktadır. Bunun için pamuk üreticilerimiz en önemli aktörlerden biri olarak yer almaktadır. Bu kapsamda, üreticilerimize uluslararası pamuk üretim standardı olan Better Cotton kriterleri doğrultusunda  gerekli bilgi, beceri ve araçla donatarak tarım uygulamalarını sürekli iyileştirme faaliyeti yürütülmektedir. Böylece zirai ilaç kullanımı, su kaynaklarının etkin kullanımı, toprak sağlığının iyileştirilmesi ve tarım çalışanlarının refahının arttırılması gibi konularda çiftçinin uluslararası tanınmış standartlara uygun üretime ulaşması sağlanır. Better Cotton üreticilere ve üretilen alanlara daha ekonomik, çevresel ve sosyal katkı sağlayarak, süreç içerisinde daha düşük maliyetle daha yüksek verim ve kaliteli pamuk elde edebilme imkanı sağlamaktadır. 2020 yılına kadar dünya tekstil devleri ürünlerinde 20 - 100 Better Cotton kullanacaklarını beyan etmekteler ve bu nedenle her geçen gün Better Cotton talebinin daha da artmasını beklemekteyiz. BCI'ın 2020 yılı hedefi dünya pamuk üretiminin 30'unun Better Cotton olması ve 5.000.000 üreticiye ulaşmaktır.“Better Cotton’’ lisanslı pamuğu Türkiye’de üreterek, Türk sanayicisinin sürdürülebilir pamukta dışa bağımlılığını azaltmak için sektörün lider kurum ve firmaları üreticilerimizin katkısı ile 2013 yılından beri Better Cotton Üretimi yönünde çalışmalar başlamıştır.

Türkiye’de 2013 yılında 72.370 da ekim alanı ve 34.517 ton kütlü better cotton üretimi var iken ve Adana’nın üretimde aldığı pay 2,5 iken siz değerli üreticilerimizin ve paydaşlarımızın çaba ve katkıları ile bu rakamlar 2016 yılında 156.440 da ve 77.897 tona ulaşarak 2 kattan fazla artmıştır ve Adanamızın üretimde aldığı pay 10,2’ye çıkmıştır. Adana Ticaret Borsası bünyesinde oluşturulan üretici birimimiz ile ilimizde Better Cotton üretimi için 2013 yılında 3 üretici ve 3 çırçır işletmesi ile başladığı çalışmaya günümüzde yaklaşık 40 üretici 7 çırçır işletmemiz ile çalışmayı sürdürmekteyiz. 2013 yılından bu yana 4 sezondur sürdürülebilir pamuk üretimi konusunda uzman Ziraat Mühendisi personellerimiz ile Üretici Birim olarak sahada faaliyet göstermekteyiz. 2013 ile 2016 yılları arasında Adana Ticaret Borsası Üretici birimimize bağlı Better Cotton ekim alanımız 1250 üretimimiz ise 1000 üzerinde artmıştır. Bu sene de siz kıymetli üreticilerimiz, çırçır işletmelerimiz ve paydaşlarımızla beraber faaliyet göstermeye devam edeceğiz”

Özetle, Better Cotton-Sürdürülebilir Pamuk üretimi çalışmamızla, Pamuk Üreticileri, çırçır işletmeleri ve paydaşlar arasında sürdürülebilirlilik, işbirliği ruhunu ve kültürünü geliştirmek, Torunlarımız, çevremiz ve topraklarımızın sağlığı için Sürdürülebilir Pamuk kriterlerini üretimde içselleştirmek, Pamuk Üretiminde sosyal, çevresel ve ekonomik yönleri birbiri ile entegre bir şekilde yürütmek, Ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılmasına katkı sağlamaktır. 11 Mart 2017 tarihinde Adanamızı ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımıza Bölgemiz Tarım Ve Hayvancılığı İle İlgili  Adana İş Dünyası Ve Üreticilerimizin Çözülmesini Talep Ettiği Konular başlıklı dosya sunduk. Bu dosya içerisinde pamuk ile iki konuyu üretim ve işlenmiş ürün ile ilgili iki konuyu dile getirdik.” diye konuştu.

YAŞAR, “BAKANLIĞIMIZ ÜRÜN DESTEĞİ VERİYOR”
Pamuğun bölgenin önemli bir endüstri ve yem bitkisi olduğunu belirten İl Tarım Müdür Yardımcısı Gürkan Yaşar, “2015 yılında 267.471 da olan pamuk ekiliş alanı 2016 yılında yaklaşık 6.000 da lık artışa 273.458 da çıkmıştır. 2014, 2015 ve 2016 yıllarına baktığımızda pamuk fiyatlarında artış olduğu gözlenmiştir. Bakanlığımızın ürün fark desteği 2016 yılında kilogram başına 65 krş iken, 016 yılında 75 krş’tan destekleme yapmaktadır. Ayrıca Havza Bazlı Destekleme Modelinin  devreye girmesiyle de pamuk ekiliş alanlarının 2017 yılında 10 – 15 civarında artacağı öngörülmektedir.” dedi.

ÇAKICI, “PAMUĞU ÜRETMEMİZ LAZIM”
2013 yılından beri İPUD’un üyesi olduklarını söyleyen Çukubirlik Genel Müdürü Ahmet Durmuş Çakıcı, “Better Cotton sürdürülebilir pamuk’un üretimini arttırmak için üyelerimizle birlikte faaliyetlerde bulunduk. Better Cotton üretimini 500 ton arttırdık ama zaten zorlu bir süreç olan pamuk üretimi çiftçilerimize biraz ağır geldi. Gerek bölgemizde gerek ülkemizde gerek dünya da üretim arttırılmalıdır. Pamuğu üretmemiz lazım. Ülkemizin pamuğa ihtiyacı var. Tekstil sektörünün, hayvancılık sektörünün ihtiyacı var.” dedi.

Konuşmaların ardından paydaşların dile getirdiği sorunlar irdelenerek çözüm önerileri sunuldu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Rusya'dan 'domates' açıklamasıÖnceki Haber

Rusya'dan 'domates' açıklaması

Faruk Çelik’ten GDO açıklamasıSonraki Haber

Faruk Çelik’ten GDO açıklaması

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar