Neredeyse deney gibi yapılmış bir çalışma ile sadece sulama yönetiminin değişmesi sayesinde, tarladaki ürünlerdeki verimlilik %40’a varan oranlarda arttı.
Tamamen Türkiye’de üretilen bu yeni teknoloji sayesinde tarım sektörü sadece “su” ile ürünlerini daha sağlıklı ve daha verimli yetiştirebilecek.
Tarla Günleri
Tarım sektörünün önde gelen 3 şirketinin bir araya gelerek düzenlediği tarla günlerinde, çiftçiye yeni teknoloji ile verimliliğin nasıl artacağı ve “iyi tarım”a katkıda bulunmanın yolları anlatılıyor. Ürünlerin aynı tarlaların ikiye bölünerek ekilmesi ile başlayan tarla günlerinde, tarlaların yarısı geleneksel yöntemlerle işlenirken diğer yarısı için tamamen yeni teknoloji yöntemler kullanıldı. Yeni teknoloji derken esasında çiftçiyi korkutan yöntemlerden değil, tamamen doğru uygulama ve ekipman ile ilgili uygulamalar. Yani çiftçinin çok rahat kullanıp uygulayabileceği yöntem ve ekipmanlar.
Ağustos ayının sonlarına doğru başlayan tarla günlerinin Kasım ortasına kadar devam etmesi bekleniyor. Tarla günleri tüm çiftçilere açık. Takvimle ilgili bilgiyi şirketin web sitesinden bulabilir ve etkinliğe katılabilirler.
Tarla günlerinin diğer bir amacı da çiftçiye gerekli teknik ve uzman desteğini götürebilmek. Eurodrip Satış ve Pazarlama Direktörü Yahya Karadede yapmış olduğu açıklamada, tarla günlerinin haricinde de, teknik, proje ve uzman desteğinin Eurodrip tarafından talep edilmesi halinde tüm çiftçilere verileceğini söyledi.
%40’a varan artış
Tarla günlerinin en büyük aktivitesi, mahsul toplama zamanı geldiğinde civardaki çiftçilerin, ikiye bölünmüş olan tarlalardaki farkı görebilmesi ve bu fark için hangi teknik ve ekipmanları kullanmaları gerektiği hakkında bilgi alabilmeleri.
Mahsullerin toplanma zamanında aradaki farkın ciddi olarak görmek mümkün. Bu farkın, en büyük sebebi ve nedeni sadece “su”. Damla sulama teknolojisi sayesinde, verimlilik hem kilogram anlamında hem de ürünün kalitesi açısından kendini gösteriyor.
Damla sulama, suyun özel filtreler kullanılarak içindeki kum, kil, yosun vb. pisliklerden temizlendikten sonra tarla, bahçe ve seralardaki bitkilere su ve gübre vermek için fabrikalarda özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanarak bitkilerin doğrudan kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık verilmesi demektir.
Damla Sulamanın Avantajları
Damla sulama ile daha az su ile daha çok alan randımanlı olarak sulanır. Meyilli arazilerde erezyona sebebiyet vermeden sulama yapılabilir. Bütün arazi sulanmadığı için ve bitkilerin ve ağaçların aralarında ot çıkışı olmadığı için otlarla yapılan ilaçlı ve mekanik mücadele maliyeti azalır. Her yer sulanmadığı için her sulamadan sonra kaymak tabakasını kırmak ve toprağı havalandırmak için toprak işlemesi olayları neredeyse ortadan kalktığı için işçilik ve mazot tasarrufu sağlanır. Diğer sulama sistemlerinde bir üretim döneminde gübreler en fazla 3-4 defada verildiği için toprağa her defasında fazla miktarda gübre uygulanır. Gübrelerin çoğu bitkiler tarafından alınamadan sulama suyu ile derinlere doğru yıkanır bir kısmı da aralarda çıkan yabancı otlar tarafından alınır. Sık sık ve azar azar su verdiğimiz için toprakta SU -- HAVA -- GÜBRE dengesini kolayca ayarlarız. Topraktaki su durumunu tarla kapasitesinde tutarak aşırı su, az su, aşırı gübre vs. Gibi streslerden bitkilerimizi koruruz. Arazimizdeki bütün bitkilere eşit su ve gübre verdiğimiz için bütün bitkiler eşit büyüklükte olur. Düzenli sulama ve gübreleme sebebiyle, bitkiler daha erken ürüne yatar ve hasadı daha erken yapabiliriz.
Yorum Yazın