Şekerbank

Sonbaharda turfanda şeftali ve nektarin

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sonbaharda turfanda şeftali ve nektarin
Çukurova Üniversitesi'nde yürütülen çalışmalarda, ekimde turfanda yetiştirilen, rengi, tadı ve aroması farklı yeni şeftali ve nektarin türü geliştirildi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde yürütülen çalışmalarda, geç mevsim turfanda yetiştiriciliğine uygun, kaliteli, rengi, tadı ve aroması farklı yeni şeftali ve nektarin çeşidi geliştirildi.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayzin Küden, yaptığı açıklamada, 2012 istatistiklerine göre Türkiye 'nin, şeftali üretiminde 575 bin 730 tonla dünyada 6. sırada yer aldığını söyledi.

Dünyada 21 milyon 83 bin 151 ton şeftali üretildiğini, Türkiye'deki üretim alanlarının yarısının Marmara Bölgesi'nde olduğunu ve 123 bin 802 ton ile Bursa'nın öne çıktığını belirten Küden; bu meyvenin Mersin, Çanakkale, İzmir , Adana, Bilecik ve Aydın'da yetiştirildiğini ifade etti.

Yayla bölgelerinden sahil kesimine geniş ve çok farklı alanlarda yetiştirilen şeftalinin, taze tüketiminin yanı sıra gıda ve kozmetik sanayinde de kullanıldığını aktaran Küden, üniversitede bu meyve üzerinde çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Küden, ıslah çalışmalarının, verimlilik, irilik, görünüş, derim süresi, meyve kalitesi, muhafaza süresi, hastalık ve zararlılara dayanıklılık, meyve şeklinde çeşitlilik gibi amaçlarla yapıldığını belirterek, şöyle devam etti:

"ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'nde Dr. Songül Çömlekçioğlu'nun yürüttüğü bu araştırmada, yaylalarda yetiştirilen 'Üstün' şeftali çeşidi ile 'Venüs' ve 'Stark Red Gold' nektarin çeşitleri melezlenerek, geç mevsim turfanda yetiştiriciliğine uygun, kaliteli, meyve rengi, tadı ve aroması güzel yeni şeftali ve nektarin geliştirilmesi amaçlandı. Normalde üstün şeftali çeşidi Adana koşullarında 26 Ağustos 'ta, yayla koşullarında eylü lsonunda olgunlaşmaktaydı. Araştırmalarımızda elde ettiğimiz geççi şeftali ve nektarinler, ekim ayı başlarında veya daha geç dönemde olgunlaşabilecek."

- Geççi şeftali ve nektarinler tescillenecek

Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Songül Çömlekçioğlu da uzun süren çalışma sonucunda elde ettikleri geççi şeftali ve nektarinlerin, üniversitenin bin 100 rakımdaki Pozantı Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde kurulacak bahçede yapılacak son gözlem ve analizlerden sonra çeşit Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına tescil ettirileceğini söyledi.

Tescilin ardından geççi şeftali ve nektarinlerin üreticilere sunulacağını ve piyasada yerini alacağını aktaran Çömlekçioğlu, "Yerli çeşitlerimiz muhafazaya ihtiyaç duyulmadan geç mevsimde taze tüketilebilecek ve ihracatımız artacak" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım Ürünleri Üretici Fiyatlarında Beş Aylık Artış Yüzde 13.88Önceki Haber

Tarım Ürünleri Üretici Fiyatlarında Beş...

Sertifikalı kadın çobanlarSonraki Haber

Sertifikalı kadın çobanlar

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar