Şekerbank

Silajlık mısırda hasat zamanı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Silajlık mısırda hasat zamanı

Kilis İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu beraberindeki Çayır, Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürlüğü Teknik Personelleriyle birlikte İl Merkezine bağlı Meşetlik Mahallesinde bulunan 15 dekar Silajlık Mısır ekili arazide mısırın gelişim ve verim durumu ile hasat zamanı konularında incelemelerde bulundu ve başlayan Silajlık Mısır hasadını izledi.

Silajlık Mısır ekiminde Merkez, Elbeyli ve Polateli ilçelerinin başı çektiğini kaydeden İl Tarım ve Orman Müdürü Kökçüoğlu "Verimli bir besicilik yapmanın en önemli şartlarından biri hayvanların dengeli beslenmesidir. Su bakımından zengin ve yeşil bitkilerle beslenen hayvanların besi ve süt değerleri de yüksek olmaktadır. Besiciler hayvanlarını yeterli seviyede besleyebilmek için bitkiyi yeşil ve taze tutan silajı tercih etmektedir.

Silajlık Mısır yetiştiriciliğinde ekimden hasada kadar üreticilerimize teknik destekte bulunmaya özen gösterdik. Silajlık Mısır için doğru hasat zamanını belirlemek önemlidir. Hasat zamanı ile silaj yapılacak bitkinin nemi, protein ve karbonhidrat oranı arasında sıkı bir ilişki mevcuttur. Silajlık Mısırın hasat zamanı kadar muhafazası da önemlidir. Hasadı yapılan Silajlık Mısır iyice sıkıştırılmalı ve kullanıma kadar hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir ki ürün bozulmasın, üreticimiz zarar etmesin." dedi.

Özellikle hayvanlarımızın kaliteli kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılan Silajlık Mısırda son yıllarda dekar başına verimin arttığını, geçtiğimiz yıl dekar başına yaklaşık 3 ton ürün alındığını ve gelişen tarım teknolojileriyle birlikte bu miktarın daha da artacağını belirten KÖKÇÜOĞLU;

"İlimizde ikinci ürün Silajlık Mısır ekiminin haziran ayı sonunda yapıldığını ve eylül-ekim aylarında hasat edildiğini, suyu çok seven mısırın bölge genelinde salma şeklinde sulandığını, tarımda makineleşmenin etkisiyle artık Silajlık Mısırın da makinelerle hasat edildiğini, boyları 3 metreyi aşan mısırların Silaj Makinesi ile biçilip parçalandıktan sonra kamyon ve traktörlerle hayvan çiftliklerine taşındığını, burada çukurlara doldurulup arasında hava kalmayacak şekilde iyice sıkıştırılan ve üzeri kapatılan parçalanmış mısırların kış aylarında hayvanların kaba yem ihtiyacının karşılanmasında kullanıldığını,

Tuik verilerine göre; İlimizde 27.564 da. yem bitkisi ekiliş alanı olduğunu, bunun 6.069 dekarında 18.207 ton Silajlık Mısır üretimi yapıldığını ve 2019 Yılı Yem Bitkileri Destekleme Ödemesi kapsamında 144 çiftçimize toplam 588.942 TL. destekleme ödemesi yapıldığını" söyledi.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bornova’da bal hasadı heyecanıÖnceki Haber

Bornova’da bal hasadı heyecanı

Gübre bayilerinde DNA içerik denetimi yapıldıSonraki Haber

Gübre bayilerinde DNA içerik denetimi ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar