Şekerbank

Sertifikalı çobanlar geliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sertifikalı çobanlar geliyor
Nevşehir’de küçükbaş hayvancılığı geliştirmek, hayvan sayısını artırmak, et ihtiyacını karşılamak ve çobanlık mesleğini gözde meslekler arasına yerleştirmek amacıyla ‘Sürü Yönetimi (Çobanlık) Kursu’ açıldı.

Kurs süresince günlük 20 TL harçlık alacak ve sigortaları yapılacak olan kursiyerler kurs sonunda ise alacakları belgelerle sertifikalı çoban olacak.

Nevşehir’de Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada, Nevşehir’de hayvancılığın geliştirilmesi projesi çerçevesinde 3 yıl öncesine kadar 60 bin civarında olan koyun varlığının 2015 yılı başında 104 bine ulaştığını söyledi. Türkiye genelinde olduğu gibi Nevşehir’de de hayvan sayısının artması ile birlikte çobanlık mesleğinin daha da büyük bir önem kazandığını ve bir çok yerde bu konuda sıkıntılar yaşandığını kaydeden Yılmaz, hem bu alandaki açığı kapatmak hem de bu mesleğin eğitimli kişiler tarafından yapılması amacıyla Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) iş birliğinde ‘Sürü Yönetimi (Çobanlık) Kursu açtıklarını açıkladı.

İlk etapta 20 kursiyerin katıldığı kursta veteriner hekimler tarafından kursiyerlere hayvan bakımı, hayvan sağlığı, süt sağımı ve hijyen konusunda eğitimler verildiğini söyleyen Yılmaz: “Bu arkadaşlarımız artık eğitimli birer sürü yöneticisi olacaklar. Eğitimle tecrübeyi birleştirerek kaliteli birer meslek sahibi olacaklar. Aynı zamanda sertifikaları da bulunacak” dedi.

Sertifakalı çobanların kısa sürede iş sahibi olacaklarını kaydeden Yılmaz ayrıca Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, sertifikalı çoban çalıştıran üreticilere 5 bin lira destek vereceğini açıkladı.
İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel ise; eğitimlere katılan kursiyerlere günlük 20 TL harçlık verildiğini ve sağlık sigortalarının yapıldığını söyledi. Temel, önümüzdeki dönemlerde bu kursların yenilerini açmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Kursa katılan ve 16 senedir çobanlık yaptığını belirten Yaşar Alp’de: “Çobanlık mesleğinin değerinin anlaşıldığını görmek çok güzel. Bu sayede bizlerde bilmediğimiz bir çok konuyu öğreniyoruz. Bunun yanında sertifikada alacağımız için mutluyuz. Koyunları bacasız birer fabrika gibi düşünmek gerek. Anadolu’da kurak arazilerin en iyi fabrikası koyun ve keçilerdir. Bu hayvanların kıymeti son yıllarda daha iyi anlaşılmaya başlandı. Bu hayvanları işini bilen kişilere teslim etmek gerek. Bu sayede hem bizlerin hem de köylülerin gelir düzeyi artacak” dedi.

Alper Sıdar isimli kursiyer ise; yıllardır küçük görülen mesleklerinin son yıllarda gözde olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi. Sıdar: “Eskiden çoban diye bizi hor görürlerdi ama şimdi sürü yöneticisi diye bir başka gözle bakıyorlar. Eğitim ve sertifika alarak kendimize güvenimiz arttı. Bu sayede gelirimizin de artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Antep Fıstığı Ve İran Fıstığı Değerlendirme ToplantısıÖnceki Haber

Antep Fıstığı Ve İran Fıstığı Değerlendi...

NEÜ’DE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TANITILDISonraki Haber

NEÜ’DE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TANITILD...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar