Bölge illerinde tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçlarını ödeyinceye kadar tarımsal destekleme yapılmayacak.
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete’de yayımladığı tebliğ ile elektrik borcu olan çiftçilerin tarımsal desteklemelerden yararlanması engelledi. Tarım örgütleri ve çiftçiler alınan kararlara bakanlığın sermayeyi koruduğunu vurgularken çiftçinin ise cezalandırıldığını ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, “Tarımsal Sulamaya İlişkin Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar 2017 Ekilişine Ait Fark Ödemesi Desteklemesi Yapılmamasına İlişkin Uygulama Tebliği”, Resmî Gazete’de yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Buna göre, yüksek kayıplı elektrik dağıtım şirketleri kapsamına giren ve 2017 yılında kaçak elektrik kullanımının en yüksek olduğu illerin başında gelen Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak’ta tarımsal amaçlı sulamada kullanılan elektrikten kaynaklanan borcu olan çiftçilere verilecek 2017 tarımsal destek ödemesine bloke konulacak. Destekleme ödeneğini çiftçiye, elektrik borcu ödedikten sonra şirketin borcun ödendiği bankaya bildirmesinden sonra tarımsal destek alabilecek.
Konuyla ilgili Evrensel’e konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ve Tüm Köy Sen Eğitim Uzmanı Sedat Başkavak, bakanlığının uygulamasına tepki gösterdi.
‘BAKANLIK SERMAYENİN KORUYUCULUĞUNA SOYUNMUŞ’
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, bakanlığın daha önce de özel sektörün koruyuculuğuna soyunduğunu ifade ederek, “Bakanlığın Şirket-müşteri ilişkisi kapsamında olması gereken ticari bir ilişkide, elektrik dağıtım şirketlerinden yana açıkça tavır alınmasını sağlamadaki başarılarını göstermektedir” dedi. Elektrik borçlarının ödenmesi ve takibinin özel sektörün sorumluluğu altında olması gerektiğini belirten Güngör “Devlet daha önce köprü ve şehir hastanelerinde olduğu gibi burada da özel sermayenin garantörlüğünü yapıyor. Baştan beri yanlış bir sistem özel sektörü koruyup kullanacaklarına üreticiye nasıl destek vereceğini düşünmeli” diye konuştu. Çiftçinin yetersiz tarımsal desteklemelerle soluk almaya çalıştığını vurgulayan Güngör, yetkililerin çiftçinin elektrik borcunu hangi nedenle ödeyemediğini araştırıp bu konuda çözüm geliştirmek yerine elektrik şirketlerinin tahsildarlığını tercih etmeye devam ettiklerini söyleyerek, tercihlerini üreticiden ve üretim yapmaktan yöne kullanması çağrısında bulundu.
‘PATRONA HER TÜRLÜ TEŞVİK VAR KÖYLÜYE YOK’
Tüm Köy Sen Eğitim Uzmanı Sedat Başkavak
Sulamada kullanılan elektrik maliyetlerinin artığını ifade eden Tüm Köy Sen Eğitim Uzmanı Sedat Başkavak tarım desteklerinin yetersiz olduğunu vurguladı. Patronlara sigorta indirimi, vergi indirimi ve kullandıkları elektriğe indirim yapıldığını söyleyen Başkavak” Ama iş üretici köylüye gelince ne elektrik ne de başkaca indirimler var. Şirketler ve sahibi patronlar yer tahsisi, vergi indirimi, işveren sigorta primi ve teşviklerden yararlanırken üretici köylü hiç bir gelir elde etmeden ödeme yapmak zorunda bırakılıyor” dedi. Başkavak, üretim maliyetleri yüksek ürün ucuz olunca köylü sadece elektriğe değil pek çok yere borcunu ödeyemez hale geldiğini ifade etti. Elektrik borcu sorununun sadece bölge çiftçilerinin değil tüm çiftçilerin sorunu olduğunu söyleyen Başkavak “Bir tarafta şirketlerin borcu silinirken diğer tarafta borcu olan köylülerin borçlarına karşılık elektrikleri kesiliyor. Biz de buna itiraz ediyoruz. AKP Hükümeti zengin seviyor. Üretici köylüye gelince de elektrik kesmeden tutun da hacze, tarla ve traktör satışına kadar gidiyor” dedi.
‘TARLASINI EKEN KÖYLÜ BULAMAYACAKLAR’
Artan maliyetlerle beraber bir de aldıkları tarımsal desteklemelerin kesilmesine tepki gösteren Ramazan Sevim, adlı çiftçi, ürettikleri ürünle çok zor koşullar altında geçinmeye çalıştıklarını söyleyerek, “Dolar yükseldikçe bizim de maliyetimiz artıyor. Her gün mazota, gübreye ve ilaca zam geliyor ama biz ürünü yine aynı fiyattan satmak zorunda bırakılıyoruz” dedi. Elektrik için yüksek miktarda ödemeler yapmak zorunda olduklarını belirten Sevim, artan maliyetler ve ürünü ucuza sattıkları için birçok çiftçinin borç batağında olduğunu vurguladı. Köylünün borçlarını ödemek ve bir sonraki sene tarlasını ekmesi için desteklemelerini beklediğini belirten Sevim, elektrik borcu olan o parayı alamayacak dolayısıyla borçlarını ödemek için tarlasında bir kısım satacağını ifade etti. Bu durumun köylüyü zor durumda bıraktığını söyleyen Sevim, yetkililerin bir an önce bu sorunlara çözüm bulmasını yoksa birkaç yıl sonra tarlasını eken köylü bulamayacaklarını belirtti.
Yorum Yazın