2015 yılı üretim sezonunda Şereflikoçhisar genelinde kavun ekiliş alanlarında tohum, toprak ve iklimsel şartlara bağlı olarak hastalık meydana gelmiş ve çok büyük oranda kavun üretiminde zarar olmuştur.
Şerelikoçhisar Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü Teknik elemanlarınca kavun hastalıkları ile ilgili yapılan saha çalışmalarında kavunlarda kök çürüklüğü ve solgunluk olduğu gözlemlenmiştir. Şerelikoçhisar'ın çeşitli yerlerinden alınmış olan numuneler Ankara Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderilmiştir. Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü incelemeleri sonucunda alınan numunelerde solgunluk ve kök çürüklüğüne neden olan Fusarium oxsyporum,Macrophomina phaseolina, bir bölgede de bu hastalık etmenleriyle birlikte mildiyö etmeni olanPseudoperonospora cubensis tespit edilmiştir.
Bu hastalık etmenlerinden solgunluk ve kök çürüklüğü etmeni olan mantarlar genellikle yaşamlarını toprakta sürdürürler. Uygun ekolojik koşullarda hızla çoğalmakta ve uzun yıllar konukçuları olmadan canlı kalabilmektedirler. Bu özellikleri nedeniyle, önemli bitki patojeni fungal etmenler arasında yer almaktadırlar. Hastalık etmenleri, tek tek veya bir arada tohumun çimlenmesiyle başlayan ve bütün vejetasyon devresi süresince bitkileri enfekte ederler ve zarar meydana getirirler. Çimlenme ve çıkışı takiben fide devresinde kök çürüklüğü (çökerten) hastalığına sebep olurlar. Mücadelesinde kültürel mücadele olarak sırta dikim yapılmalı ve sulama esnasında kök boğazına suyun değmemesine dikkat edilmelidir. Bitkilerin suyu ark içerisinden sızarak alabileceği şekilde karıklar oluşturulmalıdır. Hastalığa yakalanmış bitkiler sökülerek imha edilmelidir. Fiziksel mücadele olarak, toprak dezenfeksiyonu için solarizasyon uygulanmalıdır. Solarizasyon sıcak yaz aylarına sahip olan bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında başarılı olmaktadır. Uygulama süresi 4 haftadan az olmamak üzere 8-10 haftaya kadar uzatılabilir. Uygulama boyunca toprağın tavda tutulması sağlanmalıdır. Şeffaf plastik örtünün delinmemesine özen gösterilmelidir. Uygulama sonrası toprağın yüzeysel (10-15 cm) işlenmesi sağlanmalıdır. Solgunluk ve kök çürüklüğü hastalıklarına karşı mücadele, toprak boşken dezenfeksiyon amacı ile yapılır. Kimyasal Mücadele olarak, tohum ilaçlaması yapılmalıdır.
Mildiyö etmeni ise yapraklar üzerinde küçük, soluk yeşil veya sarımsı lekelerle kendini belli eder. Hastalık ilerledikçe bu lekeler koyulaşır. Yaprağın alt yüzünde ve bu lekelerin tam altında gri veya menekşe renginde küf tabakası oluşur. Şiddetli şekilde hastalanan yapraklar sararır, sonra kahverengine döner, yaşlı yapraklar kısa zamanda kurur. Bir süre sonra taze ve genç yapraklar da kurur ve bitki tamamen ölür. Mücadelesinde kültürel önlemler olarak hava sirkülasyonunu sağlamak için sık dikim yapılmalıdır. Tarlada çapalama ile yabancı otlarla mücadele yapılarak hava sirkülasyonu sağlanmalı. Hastalıklı bitkiler toplanıp tarladan uzaklaştırılarak derin bir çukura gömülmelidir. Kimyasal Mücadelede; ilaçlamaya bitkiler kol atmaya başladığında veya çevrede ilk mildiyö belirtileri görüldüğünde başlanır. İlaçlamalar hastalığın şiddetine ve iklim koşullarına göre 7-10 gün aralıklarla sürdürülür. İlaçlamaların bitkiyi tamamen ıslatacak, özellikle de yaprak altlarının iyice ıslanmasını sağlayacak şekilde yapılması gerekmektedir.
Yorum Yazın