Türkiye'de büyük bölümü Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetiştirilen şerbetçi otunun ekonomik öneminin azalması, çiftçileri çilek üretimine yöneltti. Çiftçiler, çilek üretimi sayesinde dekar başına 2 bin 800 lira olan gelirlerini 8 bin liraya yükseltti.
İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce hazırlanan, Bilecik Valiliği ve Pazaryeri Kaymakamlığı ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğünün destekleriyle yürütülen proje kapsamında, alternatif ürün olarak deneme amaçlı 21 dekara ekilen malçlı çilek, üreticinin yüzünü güldürünce bu yıl dikim alanı 123 dekara çıkarıldı.
Şerbetçi otunun ekonomik gelirinin düşük olmasından dolayı çiftçiler, organik malçlı çilek üretimine yöneldi.
Pazaryeri Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Necmettin Yoldaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte ekonomik öneme sahip ürünlerin başında şerbetçi otunun geldiğini ancak çiftçilerin bu üründen bekledikleri geliri elde edemeyince alternatif geliştirdiklerini söyledi.
Çileğin daha fazla gelir getirdiğini anlatan Yoldaş, Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından Bilecik Valiliği ve Kaymakamlığın destekleriyle geçen sene 21 dekarlık çilek bahçesi tesis ettiklerini bildirdi.
Söz konusu arazide 19 çiftçinin ürettiği malçlı çilekten 21 ton ürün elde edilerek ilçe ekonomisine önemli katkı sağlandığını vurgulayan Yoldaş, şöyle konuştu:
"2015 yılında diğer çiftçilerimiz de talep etti. İkinci etap projede 510 bin bitki getirilerek ilçemize 102 dekarlık bir bahçe kurma çalışması başlattık. Ekonomik değer olarak düşünüldüğünde 2015 yılı üretim sezonu sonunda her bir dekardan 1 ton ürün almak kaydıyla ilçemiz 123 dekarlık bir çilek bahçesine sahip oldu. Bu da 123 ton anlamına gelir. Çilek ekonomik anlamda da ilçeye büyük katkılar sağladı. Gelecek sezonda arazilerin tamamını çilek olarak değerlendirmeyi düşünüyoruz."
Yoldaş, proje kapsamında yetiştirilen çileğin "yediveren albion" cinsi olduğunu ve hasadının haziran ayında başlayıp ekim sonuna kadar sürdüğünü ifade etti.
Çiftçi Abdullah Duman da 15-20 yıldır yetiştirdiği şerbetçi otunun veriminin azaldığını belirterek, "Çileği yılda 4-5 sefer toplama avantajımız var. Fiyatı şu anda 5 lira. Çileğin aromasının iyi olduğunu gelen vatandaşlar belirtiyor. Bunda büyük bir kazancımızın olduğunu düşünüyorum. Köyümüzün ve çevre köyler de buna adapte oldu" diye konuştu.
Yorum Yazın