Şekerbank

Şeker otunu çevre ve bütçe dostu sistemle kurutuyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şeker otunu çevre ve bütçe dostu sistemle kurutuyor
Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, hava ısıtıcı güneş kolektörleriyle çalışan kurutma sistemi ile “şeker otu” adı verilen “Stevia” bitkisini de kurutmayı başardı

Dünya Mucitler Fuarı’ndan altın madalya ve çevre ödülü ile dönen Tekstil Esaslı Hava Isıtıcı Güneş Kolektörleri’nin mucidi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, Arksolar firması için kurduğu, hava ısıtıcı güneş kolektörleriyle çalışan kurutma sistemi ile “şeker otu” adı verilen “Stevia” bitkisini de kurutmayı başardı. Kurutma sistemi, firmaya büyük avantaj sağladı. 

Çevre dostu buluşlarını KOSGEB desteğiyle kurduğu Teks-Tar Şirketi çatısı altında yürüten Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, bu kez İzmir’in Bayındır ilçesi Yakapınar köyünde kurduğu hava ısıtıcı güneş kolektörleriyle çalışan kurutma sistemi ile şeker otu adı verilen Stevia bitkisini de kurutarak bir başarıya daha imza attı. Tekstil Esaslı 
Hava Isıtıcı Güneş Kolektörleri’nin mucidi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu’nun ekolojik tarım konusunda faaliyet gösteren Arksolar firması için kurduğu çevre ve bütçe dostu olan kurutma sistemi firmaya büyük avantaj sağladı. Hava ısıtıcı güneş kolektörleriyle her türlü sebze ve meyveyi kurutmanın mümkün olduğunu anlatan Prof. Dr. Tarakçıoğlu, kendi buluşu olan kurutma sistemlerinin giderek yaygınlaştığına dikkat çekti. Meyve ve sebze kurutmasının başarılı sonuçlar verdiğini söyleyen Tarakçıoğlu, “En güzeli de kavun, karpuz. Ama değişik ürünlerde de çok yaygınlaşacağını tahmin ediyorum. En ümitli olduğum konulardan birisi İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destekleri. Köy-Koop İzmir Birliği İzmir Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzalamak üzere. Bu protokol çerçevesinde 38-40 köye ortak kullanım kurutma sistemleri kurulacak. İlkini Orhanlı köyünde kurduk. Bir üretici elmasını, diğeri mantarını, bir diğeri başka ürünü kurutup değerlendirebilecek. Belediye evet derse kooperatif satış reyonları kurularak üreticilerin tüm tarımsal ürünlerinin ve kuru meyvelerinin pazarlama problemini ortadan kaldıracak” diye konuştu. 

Tarakçıoğlu, kuruttukları meyveler arasında en çok karpuzun beğenildiğini belirterek, “Karpuzun kurusu 90 liraya satılıyor. 20 kilogram karpuzdan 1 kilogram kuru karpuz çıkıyor. Şu anda üretici karpuzu tarlasında kilosunu 30 kuruşa satamıyor. Kuruttuğu zaman kilosunu 12 liraya satsa bile üretici yüzde 100 kar elde edecek. Kuruya rağbet arttı. Meyve ve sebzelerden bütün yıl boyunca en sağlıklı şekilde faydalanmanın yolu kurutma. Kurutmanın da en lezzetli ve en ekonomik şekli, güneş enerjisiyle kurutma” dedi. 

Stevia’nın şekeri çok, kalorisi yok 

Arksolar Ekolojik Tarım ve Alternatif Enerji Ürünleri Şirketi’nin ortağı Duran Bozkurt, Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu’nun güneş enerjisiyle çalışan kurutma sistemi ile en sağlıklı koşullarda kurutma imkanı buldukları şeker otunun, yapay tatlandırıcıların yerine kullanılabildiğini söyledi. Tarakçıoğlu, "Şeker otu ile birçok yemek, tatlı, pasta pişirilebiliyor. 300 derecenin üzerine kadar ısıya dayanabilen şeker otunun kalorisi yok. Kan şekerini arttırmıyor. Araştırmalar şeker otunun dişlere de zarar vermediğini ortaya koydu" dedi.

'Toz şeker otu, normal şekerden 300 kat daha tatlı'

Arksolar Ekolojik Tarım ve Alternatif Enerji Ürünleri Şirketi’nin ortağı Duran Bozkurt da İzmir’in Bayındır ilçesi Yakapınar köyünde ortağı Halil Rahman Çelen ile birlikte anavatanı Güney Amerika olan, Türkiye’de de “şeker otu” olarak bilinen stevia bitkisini ürettiklerini söyledi. İlk olarak Brezilya’dan tohumunu getirerek üretimine başladıkları bitki ile üretimde önemli mesafeler aldıklarını söyleyen Bozkurt, Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu’nun güneş enerjisiyle çalışan kurutma sistemi ile de bitkiyi en sağlıklı koşullarda, en hızlı şekilde kurutma imkanını elde ettiklerini vurguladı. Bozkurt, Stevia’nın yapraklarındaki tatlı mucize keşfedildiğinden bu yana yalnızca Güney Amerika’da değil Japonya, ABD, Fransa, İsviçre, Çin, Avustralya, Yeni Zelanda, Kore, Meksika ve Arjantin başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde, 100’den fazla çeşit yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında son derece yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Bozkurt, “Kurutulmuş haldeki şeker otu yaprakları normal şekerden 10-15 kat, işlenerek toz haline getirilmiş şeker otu normal şekerden 200-300 kat daha tatlı" dedi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Anamur'da Muz Festivali BaşladıÖnceki Haber

Anamur'da Muz Festivali Başladı

Dörtyol'da gölete 4 bin sazan bırakıldıSonraki Haber

Dörtyol'da gölete 4 bin sazan bırakıldı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar