Bakanlığın “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında Türkiye’de şeker otu üretimi yaygınlaşıyor. Gaziantep’te kadın çiftçiler şeker otunu “Tarladan Sofraya Doğal Gıda” temasıyla üretmeye başladı. Doğal olarak şekerden 300 kat daha tatlı olan şeker otu ürün kalori ve karbonhidrat içermiyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Kadın Çiftçiler Tarımsal Yayım Projesi” kapsamında şeker otu üretimini arttırmayı hedefliyor. Projeyle birlikte kadın üreticiler birçok ilde şeker otu (Stevia) bitkisi üretimine yönelirken proje aynı zamanda istihdama da katkı sağlayacak. Proje kapsamında olan Gaziantep’te kadın çiftçiler şeker otunu “Tarladan Sofraya Doğal Gıda” temasıyla üretiyor. Gaziantepli üreticiler için çilek, nane, Antep biberi ve aspir yetiştiriciliğine alternatif olan şeker otu yetiştiriciliği kadın çiftçiler tarafından büyük ilgi gördü. Türkiye’de 5-6 yıllık bir geçmişi olan şeker otu bitkisinin yaygınlaşmasıyla birlikte kadın çiftçiler için şeker otu önemli bir gelir kaynağı haline geldi.
TATLI YİYEREK DE ZAYIF KALINABİLECEK
Doğal olarak şekerden 300 kat daha tatlı olan şeker otu ürün kalori ve karbonhidrat içermiyor. Bu nedenle sıcak ve soğuk tüm içeceklerde, tatlı ve kek tariflerinde şeker yerine kullanmak için tüketici için sağlıklı bir alternatif. Dünyada birçok ülkesinde 100’den fazla çeşit yiyecek ve içeceğin tatlandırılmasında kullanılıyor.
Kadın çiftçiler, ürünü işleyen tesislerin Gaziantep’te kurulmasıyla bölgede alternatif ürün olma yolunda ilerleyeceğini ifade ediyor. Önemli geri dönüşler alan kadın çiftçiler, organik lokum üreten bir işletme ile “0” sıfır şekerli organik lokum üretimi için çalışmalara da başladı.
Yorum Yazın