KAYSERİ’NİN KOCASİNAN İLÇESİNE BAĞLI SARIMSAKLI KÖYÜ SAKİNLERİ SU SIKINTILARI OLDUĞUNU BELİRTEREK, SARIMSAKLI CAZİBE SULAMA BİRLİĞİNİN HAKKI OLMADAN KENDİLERİNDEN KİŞİ BAŞINA 5-6 BİN TL PARA TALEP ETTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesine bağlı Sarımsaklı köyü sakinleri su sıkıntıları olduğunu belirterek, Sarımsaklı Cazibe Sulama Birliğinin hakkı olmadan kendilerinden kişi başına 5-6 bin TL para talep ettiğini söyledi.
Konu ile ilgili bilgi veren Sarımsaklı köyü muhtarı Mehmet Yazlık, “Bizim su sıkıntımız var. Sarımsaklı Barajı 1965 yılında yapıldı. Bu baraj yapılmadan önce burada şebeke suyumuz vardı. Şebeke suyumuz hala mevcuttur. O tarihlerde barajın yapım esnasında bulunan müdür ve başındaki kişiler köyden herhangi bir para talep edilmeyeceğini, sulama suyunun devam edeceğini, köylünün bu suda sıkıntısı olmayacağını beyan ettiler. Bundan dolayı Sarımsaklı Köyü ve Barsama ikisi sulama birliğine dahil olmadan dağıtım şebekesini iki köyden sonra kurdular. Bizde olan çok küçük bir kanalla 900 bin dönüm arazinin sulandığını beyan ediyorlar ve köylüden para talep ediyorlar. Biz para verme konusunda kanallarımızın tamiratlarının yapılmasını aşağıya verilen hizmetinde buraya verilmesini, hizmetin verildiği takdirde köylünün bu duruma razı olduğunu belirtiyoruz. Vatandaştan hakkı olmadıkları halde para talep ediyorlar. Burada parayı hem mal sahibinden hem de araziyi kiralayanlardan da talep ediyorlar. Şuan 70 kişi mağdur durumda. Mahkemeye verdik bu konuda hakkımızı arıyoruz” diye konuştu.
Sarımsaklı köyü sakinlerinden Can Öcal ise, “Sarımsaklı Köyü’nde yaşayan halkımızın büyük bir sorunu olan sulama birliğinden gelen ve halkımıza zorla, mahkeme kararlarıyla 70 kişiye tebligat gönderildi. Vatandaşlar bunu ödeyemez durumda ve kullanmadıkları arazilere su paraları gönderdi. Bizde bunun üstüne düşerek devlet su işleri müdürümüzle ve yetkililerle görüştük. Onlar bize ilgileneceklerini söylediler fakat buradaki kanallarımız toprak kanalın içinde. Vatandaşın arazisinden ırmak geçiyor ve zarar veriyor. Beton kanal istememize rağmen onu da yapmıyorlar. Bu borcu cazibe ve ova sulama birliği yazıp gönderiyor. Herkesin kendine ait sondaj kuyuları var. Kişiler belirli masraflar yaparak sulama işlemlerini gerçekleştiriyor. Halk kendi imkanlarıyla sulama yapıyor. Halk sulama sahası dışında sulama yapsa bile para yazıyorlar. Çiftçinin beyan vermemesine rağmen ücret yazıyorlar” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın