Şekerbank

Sarıbal: Bu Bütçe Yabancı Üreticiyi Destekliyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sarıbal: Bu Bütçe Yabancı Üreticiyi Destekliyor

Cumhuriyet Halk Partisi tarım politikaları ve tarımsal örgütlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal TBMM'sinde tarım bütçesi ve bütçe içinde varilen destek kalemleri hakkında açıklama yaptı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, tarım bütçesinin düştüğünü ifade ederek; "Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı için 33 milyar 743 milyon 778 bin TL ayrılmış görünüyor. 2018 yılında Orman Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları için toplam 36 milyar 400 milyon 429 bin TL idi." dedi.

Mazot ve Gübre Desteği Yetersiz

Üreticilere verilen mazot ve gübre desteği hakkında açıklamalarda bulunan Sarıbal; "Sadece mazota verilen destek bile, tarım desteğinin ne kadar az olduğunun göstergesi. Örneğin, çiftçi tarımsal üretimde yaklaşık 3 milyar litre mazot kullanmaktadır. Bugün mazotun litre fiyatı, (değişiklik göstermekle beraber) ortalama 6,40 liradır. Bu hesaba göre çiftçi bir yılda mazota 19,2 milyar lira ödemektedir. Bu bile tarıma verilen desteğin ne kadar yetersiz olduğunun kanıtıdır." dedi.

Fark Prim Destekleri Azalıyor

Üreticileri ürettiği ürünlerde verilen prim desteğinin düştüğünü belirten Sarıbal: "Fark ödemesi olarak adlandırılan ve 17 üründe uygulanan prim desteği ise 2019’de düşecek. Hububat, bakliyat, çay, pamuk, zeytinyağı gibi ürünlere yönelik uygulanan prim desteği 2017 yılında toplamda 3 milyar 888 milyon liraydı. 2018 yılı için bu miktar 3 milyar 456 milyon liraya düştü. 2019′da fark ödemesi-prim desteği 3 milyar 721 milyon lira olarak öngörülüyor. Böylece 2017 yılında toplam desteklerde yüzde 30.6 ile en yüksek paya sahip olan prim desteklerinin tarımsal destek bütçesindeki payı 2018’de yüzde 23.9 gerilerken, 2019’da ise bu daha da düşecek ve yüzde 21.9’a gerilemiş olacak." dedi.

Et İthalatı Fiyatları Düşürmedi

Son yıllarda yapılan tarım ve hayvancılık ithalatına değinen Sarıbal; "Türkiye 2009 yılında et 2010 yılından itibaren de canlı hayvan ithalatına başladı. 2010 yılından beri 6,67 milyon canlı hayvan, 272 bin tonunun üzerinde et ithal edildi. Canlı hayvan ve et ithalatına 7 milyar liranın üzerinde para ödendi. AKP Genel Başkanı ve onun Tarım Bakanı, et fiyatlarını düşürmek için ithalat yaptıklarını ve yapacaklarını ifade ettiler. Et fiyatlarındaki artışı da “halkın zengin olmasına ve buna bağlı olarak fazla et talep etmelerine” bağladılar. Öncelikle vatandaşımızın et tüketimi gelişmiş ülkelerin çok gerisinde. Üstelik et alamayan insanlar artık kuzu kulağı, inek memesi ile et ihtiyacını giderme yolları arıyor. Et ithalatının fiyatları düşürmediği ise geçen 8 yılda gayet net bir şekilde ortaya çıktı." dedi.

Üretici Yerine İthalatı Destekliyor

İthalatla yabancı üreticinin desteklendiğini ifade eden Orhan Sarıbal; "Yıllardır buğday üretimimiz 19-21 milyon tona arasında sıkışıp kaldı. Nüfusumuz artıyor ama buğday üretimi yerinde sayıyor, buğday ekim alanları daralıyor. Buğdayın anavatanı olan ülkemiz her yıl tonlarca buğday ithal ediyor ve ithalata milyonlarca dolar ödüyor. İthalat için de gümrükler sıfırlanıyor. TÜİK verilerine göre 2003-2017 yılları arasında 46 milyon 469 bin ton buğday ithal ettik. 12 milyar 810 milyon dolar ödeme yaptık." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım ve Gıda'da “Etik” KonuşulduÖnceki Haber

Tarım ve Gıda'da “Etik” Konuşuldu

O Bölgede İlk Kez Üretilen Danelik Mısırın Hasadı YapıldıSonraki Haber

O Bölgede İlk Kez Üretilen Danelik Mısır...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar