“Şanlıurfa İli IPARD I Yatırımları Toplu Açılışı ve IPARD II Lansman Töreni”, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in katılımı ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Şanlıurfa Hilton Garden Inn Hotel’de düzenlendi.
17 Ocak 2016 Pazar günü düzenlenen IPARD II törenine Bakan Çelik’in yanı sıra Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, başta Meclis AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar olmak üzere çok sayıda Şanlıurfa milletvekili ile çok sayıda bürokrat ve davetli katıldı.
Çelik: “TKDK ile tarımda nitelikli projeler hayata geçecek”
Kırsal kalkınma desteklerinin 81 ilimiz için Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu bünyesinde yürütülmesi amacıyla çalışmaların devam ettiğini ifade ederek sözlerine başlayan Bakan Çelik, “TKDK ile ayağınıza kadar gelmiş olan bu büyük imkânı tüm Şanlıurfalı hemşerilerimin değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Kırsal kalkınma alanında tarımda nitelikli projelerin TKDK ile hayata geçtiğini ifade eden Çelik, “TKDK tarafından sağlanan destekler sonucunda Türkiye genelinde 6,1 milyar liralık yatırım gerçekleşmiş. IPARD I projelerinin tamamının faaliyete geçmesi ile 100 binin üzerinde kişiye iş imkânı sağlanmış olacak. Şanlıurfa’da 225 proje ile sözleşme imzalandı. Bunlara 64 milyon lira hibe verildi. Bu işletmelerin yatırım tutarı ise 124 milyon lira. Şu ana kadar faaliyete geçen işletmelerde 1489 kişiye istihdam sağlandı.” diyerek sözlerine devam etti.
Yeni ilanına çıkılmış olan IPARD II Programı ile yatırımcılarımıza birçok yeni iş alanları açıldığını ifade eden Çelik, “IPARD II ile mevcut sektörlere yenilenebilir enerji, makine parkları, yumurta tavukçuluğu, kaz yetiştiriciliği, manda sütü, manda eti mantar üretimi gibi yeni alanlar eklenmiş oldu. Şanlıurfalı hemşerilerimin bu yeni dönemde de proje hazırlayarak ayağımıza gelmiş olan bu önemli fırsatlardan yararlanmaları gerektiği kanaatini taşıyorum.” ifadelerini kullandı.
“Toprağa silah değil fidan dikin”
Son zamanlarda bölgedeki mevcut bulunan gerginlik ortamına da değinen Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Kan akıtmak için plan yapanlara destek vermeyin. Alın terinizin, emeğinizin desteğe dönüşmesi için gayret gösterin. Toprağa silah, bomba değil fidan dikin. Çatışmalarla anılan değil üretimle, kaliteli projelerle bölgesinde söz sahibi bir il olarak anılmayı ümit ediyorum.”
Bakan Çelik, “Bu lansman toplantısında ve projelerin hayata geçmesinde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini tamamladı.
Nazlı: Hedefimiz sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek
TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı ise IPARD I Programı ile Türkiye’ye kazandırılan yatırımlar ve bundan sonraki süreçte uygulanmaya başlanacak IPARD II ile gelen yeniliklere değindi.
Nazlı, “2011 yılından itibaren uyguladığımız hibe programı ile 11 bin yatırımcımızla sözleşme imzaladık. Bu 11 bin projenin yatırım tutarı 6,1 milyar liradır. TKDK, bunun 3,5 milyar lirasını yatırımcılara hibe olarak vermiştir. 18 Aralık’ta çıkılan çağrı ilanı ile IPARD II Programı olarak adlandırdığımız yeni döneme başlıyoruz. Hedefimiz 2020 yılına kadar sürecek bu yeni dönem ile kırsalda daha kaliteli, daha modern, büyük istihdamlar sağlayan, sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek. Şanlıurfa’da yatırımların hayata geçmesinde TKDK’ya destek veren kurum ve kuruluşlara teşekkür ederim.” diyerek sözlerini tamamladı.
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar da konuşmalarında TKDK’nın kazandırdığı yatırımların önemine ve IPARD Programının ilin kalkınması için ne kadar önemli olduğuna vurgu yaparak vatandaşlarımızın bu hibelerden daha çok faydalanması gerektiğini vurguladı.
TKDK’nın Şanlıurfa’ya kazandırdıkları
TKDK, Şanlıurfa’da toplam yatırım tutarı 124 Milyon TL olan 225 proje ile sözleşme imzaladı. Bu 225 projeden 45’i tamamlanarak faaliyete geçti ve bu işletmelere 46 milyon lira hibe ödemesi yapıldı. Bu işletmelerde 1489 kişiye istihdam sağlandı.
225 proje içerisinde süt hayvancılığından, kırsal turizme kadar toplam 8 sektörden projeler hayata geçirildi. Özellikle yerel ürünler ve mikro işletmelerin geliştirilmesi kapsamında Şanlıurfa’ya, 12 Milyon lirası hibe, 36 Milyon TL değerinde yatırım kazandırıldı.
TKDK hibeleri ile genç ve kadın girişimcilerin proje yapması teşvik edilmektedir. Bugüne kadar Şanlıurfa’da yapılan yatırımlar için 104 genç girişimci ve 16 kadın girişimci Kurumumuzdan hibe alarak kendi işletmesinin sahibi olmuştur.
Konuşmaların ardından tamamlanan 45 işletmenin toplu açılış töreni gerçekleştirildi. Tören, bazı yatırımcılara temsili çeklerinin verilmesi ve ardından hatıra fotoğrafı çekilmesi ile son buldu.
Yorum Yazın