Şekerbank

“Şanlıurfa Bozkır Koruma Strateji Ve Eylem Planı” Tüm İller İçin Örnek Olacak!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“Şanlıurfa Bozkır Koruma Strateji Ve Eylem Planı” Tüm İller İçin Örnek Olacak!

Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” Projesi kapsamında ‘Şanlıurfa Bozkır Koruma Strateji ve Eylem Planı’nın son haline getirilmesi için proje paydaşlarının, yerel uzmanlarının ve akademisyenlerin katılımı ile dün çevrimiçi teknik toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya yaklaşık 45 katılımcı iştirak etti. 

Toplantıda aşağıdaki üç amaç hedeflendi;

•             Şanlıurfa Bozkır Koruma Stratejisi ve Eylem Planı’nın tanıtılması

•             Şanlıurfa Bozkır Koruma Stratejisi ve Eylem Planı’na yönelik nihai görüş ve önerilerin alınması

•             Şanlıurfa Bozkır Koruma Stratejisi’nin son haline getirilmesi konusunda izlenecek takvimin belirlenmesi

Toplantı FAO Proje Koordinatörü Nihan Yenilmez Arpa’nın konuşması ile başladı. Nihan Yenilmez Arpa, Şanlıurfa İl Bazlı Bozkır Koruma Stratejisi ve Eylem planına katkı sunan başta Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili kurumları olmak üzere, projeye katkılarını sunan tüm proje paydaşlara, akademisyenlere, il bazlı çalışma grubuna ve uzmanlar grubuna FAO ve Proje Yönetim Birimi adına teşekkürlerini sunarak başladı. Ardından sözlerine şöyle devam etti. “Şanlıurfa İli için hazırlanan bu strateji ve eylem planı geniş katılımlı bir paydaş grubu ile hazırlanmıştır. Hazırlık sürecinde mevcut durumun net olarak ortaya konması için oldukça detaylı çalışılmıştır. Temel sorunlar ve ihtiyaçlar yereldekilerle birlikte tanımlanmış, stratejiler ve eylemler özellikle taraf olunan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi ve Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi ve Eylem Planının gerekliliklerini karşılayacak şekilde belirlenmiştir. Yoğun bir emeğin ürünü olan bu çalışma Şanlıurfa İli için hazırlanmış olmakla birlikte, Türkiye’deki diğer iller için de örnek bir referans doküman olacağına inanıyoruz.”

Şanlıurfa Bozkır Koruma Strateji ve Eylem Planı’nın hazırlık aşaması yaklaşık 1,5 yıl sürmüştür. Strateji ve eylem planının oluşturulması sürecinde üç çalıştay ve sayısız grup toplantıları yapılmış, mobil uygulamalarla ve resmi yazışmalarla ilgili tüm paydaşlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Bitkisel Üretim genel Müdürlüğü ile Orman Genel Müdürlüğünün merkez ve taşra birimleri, özellikle Şanlıurfa ilindeki kamu kurum ve kuruluşları, başta Harran Üniversitesi öğretim üyeleri olmak üzere diğer pek çok akademisyen, yerel yönetim birimleri, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından uzmanların görüşleri alınmıştır.   Stratejinin hazırlığı sürecine yaklaşık 200 uzman katkı sunmuştur. Bu strateji ile Şanlıurfa bozkırlarının genel özelliklerine yer verilirken, diğer taraftan bozkırların yasal ve yönetsel durumu ortaya konmuş; bu veriler çerçevesinde İl’deki bozkırların iş birliği ve koordineli olarak yönetilmesine ilişkin stratejiler ve mekanizmalar tanımlanarak sunulmuştur.

Toplantı Şanlıurfa Bozkır Koruma Stratejisi ve Eylem Planına yönelik nihai görüş ve önerilerin alınması ile devam etti ve son haline getirilmesi konusunda izlenecek takvimin belirlenmesi ile sona erdi. Özellikle hazırlanan stratejinin uygulamaya geçirilmesini destekleyecek karar vericilere sunulması ve akabinde Şanlıurfa Valiliği ile yakın iş birliğine geçilerek uygulanması olanaklarının değerlendirilmesi hedef olarak belirtildi.

PROJE HAKKINDA GENEL BİLGİ

“Türkiye’nin Bozkır Ekosistemlerinin Korunması ve Sürdürülebilir Yönetimi” Projesi ile korunan alanlarda etkin yönetimi sağlamak ve bozkır biyolojik çeşitliliğinin korunmasını üretim peyzajlarında yaygınlaştırmak, böylece Türkiye’nin bozkır ekosistemlerinin korunmasını güçlendirmek amaçlanıyor. Proje Şanlıurfa’da Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, Tek Tek Dağları Milli Parkı ve Karacadağ bozkırlarında uygulanıyor.

Proje, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı (TOB) Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMPGM), Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından Küresel Çevre Fonu (GEF) finansal desteği ile yürütülüyor.

Proje yerelde Şanlıurfa Valiliği, Tarım ve Orman Bakanlığı (Şanlıurfa) III. Bölge Müdürlüğü, Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü, Harran Üniversitesi ve bölgedeki diğer paydaşların etkin katılımı ile gerçekleştiriliyor.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Son Dakika! Benzinin Ardından Bir İndirim De Motorine Geliyor!Önceki Haber

Son Dakika! Benzinin Ardından Bir İndiri...

Başkan Yılmaz: İstiyoruz ki Üreticimiz Para KazansınSonraki Haber

Başkan Yılmaz: İstiyoruz ki Üreticimiz P...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar