Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Ayçiçeği üretiminde ilk sırayı Tekirdağ ili almakta iken İlimiz 213.730 da alan ve 55.695 ton üretimle ülke genelinde 11. sırada yer almaktadır. Ortalama verim ise dekara 261 kg’dır.”
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ kapsamında Samsun’da yürütülen ‘Ayçiçeği Üretiminde Sürdürülebilirlik Projesi’ tohumluk teslim töreni Havza İlçesi’nde gerçekleştirildi.
Proje kapsamında gerçekleştirilen tohumluk teslim töreni programına Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Havza İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç, Havza Muhtarlar Derneği Başkanı Adem Şahin, İlçe/Şube Müdürleri, İl/İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ile üreticiler katılım sağladı.
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açılış konuşmasında; “Ayçiçeği (Helianthus annuus L.), günümüzün en önemli yağ bitkilerindendir. Ayçiçeği yağı yemeklik kalitesi yönünden tercih edilen bitkisel yağlar arasında ilk sırayı almaktadır. Ülkemizde kişi başına yaklaşık 18 kg civarında bitkisel sıvı yağ tüketimi mevcuttur.
Üreticilerimizin kendi tarlasının uzmanı olmasını istediğimiz TAKEP projelerinde önem verdiğimiz konular; tohumlukların tekniğine uygun olarak hazırlanmış tohum yatağına bırakılması ve bitki besleme yani gübrelemenin mutlaka toprak analizine göre yapılmasıdır. İklim şartları fark ettiğiniz üzere değişkenlik göstermekte olup toprak sıcaklığı 8-10 º C olmadan ekim yapılmamalıdır. Özellikle kurağa dayanıklı standart ve yüksek verimli çeşitlerle tesis edilen üretim alanlarında, kullanılan çeşitlerle ilgili bilgi üreticiler tarafından mutlaka bilinmesi gerekmektedir.
TUİK 2022 yılı verilerine göre ayçiçeğinde ülkemizde 9 milyon dekar alanda 2,35 milyon ton üretim bulunmaktadır. Ayçiçeği üretiminde ilk sırayı Tekirdağ ili almakta iken İlimiz 213.730 da alan ve 55.695 ton üretimle ülke genelinde 11. sırada yer almaktadır. Ortalama verim ise dekara 261 kg’dır.
2022 yılı destekleme birim fiyatları mazot desteği 88 TL, Gübre Desteği 21 TL ve Havza Bazlı Fark desteği 70 kr/kg olarak Bakanlığımız tarafından belirlenmiştir. 2022 yılında Samsun İli’nde 6.820 çiftçimize 187.111 dekar alanda 47.619 ton üretim için 32.921.137 TL ödeme yapılacaktır. Havza ilçesinde 2317 üreticiye 73.849 dekar alan da üretilen 18.932 ton ayçiçeği için 13.251.349 TL ödeme yapılacaktır.
Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında İlimizde uygulanan Ayçiçeği Tarımında Sürdürülebilirlik Projesinde 500 paket yağlık ayçiçeği tohumluğu teslim töreni gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Böylece yağlık ayçiçeği üretimi yapan üreticilerimizi desteklemeyi, İlimiz ve Ülkemiz yağlık ayçiçeği üretimini artırmayı, tarım arazilerimizin daha etkin kullanımını sağlamayı, yağlık ayçiçeği üretimini üretim sezonu boyunca takip ve destekle üreticilerimizin verim ve kalite artışını sağlayarak gelirlerini artırmayı hedefliyoruz.
Bu proje kapsamında İl Müdürlüğü olarak 6 ilçede (Alaçam, Bafra, Ladik, Havza, Kavak ve Vezirköprü ) 10.000 dekar alanda ( mevcut üretime ilave ) üretilmek üzere, üretici talebi ve İlçe Tarım Orman Müdürlükleri’nin görüşü doğrultusunda 500 paket Ayçiçeği Tohumluğu desteği sağlanacaktır. Tohumluklarda İMİ grubu ve Grandstarlı çeşitlerle birlikte 5 farklı çeşit kullanılmıştır.
Üretim sezonu boyunca İl ve İlçe Müdürlüğü teknik ekiplerimizce modern üretim teknikleri, hastalık ve zararlı mücadelesinde anlık bilgi paylaşımı ile üreticilerimize destek sağlamaya devam edilecektir. Geçtiğimiz yıl özellikle Trakya bölgesinde etkili olan çayır tırtılı öncelikli olmak üzere, üreticilerimizin üretim alanlarında sürekli kontrollerde bulunarak olası hastalık ya da zararlı tespiti durumunda İl/İlçe teşkilatı ile irtibata geçmeleri, böylece ürün kaybını en aza indirmeleri dikkat edilmesi gereken konuların başında gelmektedir.
Projeye destek veren Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne, İl/İlçe Müdürlükleri’nde emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür eder, üreticilerimize bol bereketli bir üretim sezonu dilerim.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın