Şekerbank

Samsun’da “Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi” düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun’da “Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi” düzenlendi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından Milli Mücadele’nin 100. Yılı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde ulusal düzeyde 11.’si düzenlenen “Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi” yapıldı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından Milli Mücadele’nin 100. Yılı kapsamında Samsun Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde ulusal düzeyde 11.’si düzenlenen “Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi” yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kongre düzenleme kurulu adına, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aysun Pekşen yaptığı konuşmasında, “Ulusal düzeyde 11.’si düzenlenen Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi’ni Milli Mücadelemizin başlangıcının 100. Yılında ilk adım şehri Samsun’da düzenlemenin onurunu ve gururunu taşımaktayız. 1960’lı yıllarda Prof. Dr. Atila Günay tarafından başlatılan mantarcılık çalışmaları 1970’li yıllarda Yalova araştırma Enstitüsündeki İclal Erkel, Sırrı Erol Işık gibi bir grup araştırmacı tarafından hız kazandırılmıştır. 1973 yılında 80 ton olan mantar üretimimiz günümüzde yaklaşık 65 bin ton civarına yükselmiştir. Son yıllarda mantar üretimi ve tüketimine artan ilgi bizleri mutlu etmektedir. Kongrelerin yeni insanlarla tanışma, yeni fikirlerle karşılaşma dolayısıyla yeni araştırmalar ve yeni iş fırsatları yaratması bakımından önemli olduğuna inanıyoruz. Üniversite, kamu ve özel sektörün buluştuğu yemeklik mantar kongremizi bu anlamda çok önemsiyoruz.” diye konuştu.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsnü Demirsoy ve OMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Ali Cengiz, yemeklik mantar konusu hakkında birer konuşma gerçekleştirerek, üniversite hakkında bilgi verdiler.

Türkiye’nin kuruluşuna ve kurtuluşuna giden yolda ilk adımın atıldığı Samsun’da bu kongrenin düzenlenmesinin çok anlamlı olduğunu ifade eden Vali Osman Kaymak, “Milli Mücadele’nin 100. Yılı kapsamında ilimizde bu yıl pek çok etkinlik yapıldı. Özelikle Ondokuz Mayıs Üniversitesi’de bu etkinliklerde başrol aldı. Türkiye çok zor bir coğrafya. Bu topraklarda bizleri rahat bırakmıyorlar. O anlamda yüz yıl önce başlayan bağımsızlık mücadelemiz bitmedi, devam ediyor. Çünkü bu coğrafyada bizleri rahat bırakmamak için her türlü uluslararası oyunlara giriyorlar. Hepimizin yakından takip ettiği gibi şu an ordumuz Suriye’nin kuzeyinde bir operasyona başlamak üzere. Bu operasyondan ordumuz zaferle çıkacaktır. Bütün kaynaklarımızı harcadığımız terör belasından inşallah en kısa zamanda kurtulmuş olacağız. Bunlarla baş etmek için güçlü olmak durumundayız. Daha çok üretmek ve kişi başına düşen milli gelirleri 10 bin dolarlardan 40 bin dolarlara çıkarmak durumundayız.” şeklinde konuştu.

Ülkemiz Savunma Sanayi’sinin çok güzel gelişme kat ettiğini söyleyen Vali Osman Kaymak, “Bütün bu gelişmelerin ülkemizin her alanında olması lazım. Sadece savunma sanayi değil, tarımda, bilimde, ticarette, eğitimde ve her alanda iddialı olmak durumundayız.  Biz güçlü olacaksak her yönüyle güçlenmek durumundayız. O anlamda üniversitelerimizin yaptıkları bu bilimsel çalışmaları çok önemsiyoruz. Samsun’da 2009 yılında 5-6 aile ile başlayan mantar üretimi, bu gün 150-200 aileye ulaşmış durumda. Yılda 1.200-1.500 tona yakın üretime ulaşmış durumdayız. Bine yakın insan Samsun’da mantardan geçim sağlamaktadır. İlimiz mantar konusunda çok iddialı bir durumda. Bu kongrelerin sayesinde önümüz açılacak ve üretim miktarı artacaktır. Mantarı üretiyoruz ama tam olarak tüketmediğimizi düşünüyorum. Ülkemizin mantar tüketimi Avrupa oranlarının çok altında.” dedi.

Tüketimi özendirip daha çok insanların mantar tüketmesini sağlamak gerektiğinin altını çizen Vali Osman Kaymak, “Mantarları üretip, sağlıklı bir şeklide bozulmadan pazarlara ulaştırıp tüketiciye bu sunarsak, hakkıyla bu işi yerine getirirsek inanıyorum ki, bu sektörden ilimiz ve ülkemiz daha çok para kazanacaktır. Samsun gerçekten Bafra, Çarşamba ve Vezirköprü ovaları ile bir tarım şehri. O anlamda Samsun halkının % 40’a yakını tarım ile uğraşmaktadır. Bu sebeple tarımsal üretimdeki katma değeri de artırma konusundaki yoğun çalışma ve çabalarımız devam ediyor. O yönüyle ben Ondokuz Mayıs Üniversitemize ve ilgili Fakültelerimize teşekkür ediyorum. Samsunumuzda Tarım Bakanlığının 15-20’ye yakın kuruluşu var. Hükümetlerimiz Samsun’u bir tarım üssü olarak seçmişler. Her alanda tarımsal faaliyet yapan bütün kurumları Samsun’da konuşlandırmışlar. Bu kurumların verimli çalışarak samsun tarımına, bölgenin tarımına ve ülkenin tarımına daha çok katkı yapması anlamında da çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu kongreyi düzenleyen üniversitemize teşekkür ediyorum. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum.” diye konuştu.

Samsun'da 11.’si düzenlenen Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi’nin açılış törenine ayrıca, Atakum Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, öğretim görevlileri, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diyarbakır Pamuk Üretiminde Marka Kent OlacakÖnceki Haber

Diyarbakır Pamuk Üretiminde Marka Kent O...

Pamuğa taban fiyat darbesiSonraki Haber

Pamuğa taban fiyat darbesi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar