Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, "Diyarbakır, pamuğa dayalı üretimin merkezi olmanın yanı sıra pamuğun sanayi alanında kullanılmasıyla tekstil merkezi bir kent yolunda ilerlemektedir"
Diyarbakır Bismil İlçesi Üçtepe Mahallesi’nde Bismil Pamuk Üreticileri Birliği tarafından Pamuk Hasadı Günü düzenlendi.
Hasat gününe Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, Bismil Kaymakamlığına vekalet eden Çınar Kaymakamı Selami Kaya, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa Erdem, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi daire başkanları, Bismil Pamuk Üreticileri Birliği üyeleri ile üreticiler katıldı.
‘Diyarbakır 2023 tarihi itibariyle 1 milyon dekar alanda pamuk üretecek’
Katılımcılara hitaben bir konuşma gerçekleştiren Vali Güzeloğlu, “Bugün Bismil’in Üçtepe Köyünde üreticilerimiz ile birlikte 2019 yılı pamuk hasadının başlama törenindeyiz. Öncelikle bu yıl başlayan ve başlayacak olan pamuk hasadımızın bereketli olmasını diliyorum. Rabbim bütün çiftçilerimize emeklerinin karşılığında bol bereketli ve hayırlı ürünler ve kazançlar nasip eylesin. Dünyanın sayılı pamuk üreticilerinden olan ülkemizde üretim sıralamasında Diyarbakır’ımız 4. sırada yer alıyor ve kalite açısından da çok kaliteli bir pamuk üretimini gerçekleştiren iller arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl 560 bin ton civarında olan pamuk üretimimizi bu yıl 630 bin 650 bin ton civarında bekliyoruz. Yani yaklaşık 80, 90 bin ton artış gerçekleştirdik. Üretim alanı açısından baktığımız zaman Diyarbakır, her geçen gün üretimini arttıran ve buna bağlı olarak pamuk üretiminde iddialı hale gelen bir ilimiz. Devam eden GAP Projesi’nin sulamaya açacağı alanlar ve özellikle Silvan Projemizin hayata geçmesi ile Diyarbakır 2023 tarihi itibariyle 1 milyon dekar alanda pamuk üretecek ve İnşallah 500 bin ton civarında da kütlü pamuk bu üretim alanında elde etmiş olacak.
‘Diyarbakır'da, tekstil alanında bütün altyapı yatırım ve girişimlerini de başlattık’
Diyarbakır, pamuğa dayalı üretimin merkezi olmanın yanı sıra pamuğun sanayi alanında kullanılmasıyla tekstil merkezi bir kent yolunda ilerlemektedir. Çünkü pamuk sadece tekstilin ana hammaddesi olan pamuğun yanında pamuğun çekirdeği dediğimiz çiğitiyle yağ sanayisinde ve küspesi ile de yem sanayinde çok önemli bir girdidir. Bu açıdan baktığımız zaman Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı kimliğimizle üretim alanı 2023'te bu boyutta 1 milyon dekara ulaşacak ve 500 bin ton üretimi gerçekleştirecek Diyarbakır'da, tekstil altyapısının üretim alanlarına Organize Sanayi Bölgelerinin ve buna bağlı olarak diğer bütün altyapı yatırım ve girişimlerini de başlattık. Göreve geldiğimizden sonra hayata geçirdiğimiz ve bugün inşaatları çok hızlı devam eden Tekstilkent ve yine bunun yanı sıra Diyarbakır’da kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz İkinci Organize Sanayi Bölgesi ve buna bağlı olarak Bismil merkezli çalışmalarını başlattığımız özellikle biraz önce anlattığım tarım, tarıma dayalı sanayi ve tekstil üretim merkezi olacak Organize Sanayi Bölgesi yatırımları çok büyük bir talep ile karşılaştı. Şu anda hem ilimizden hem de Türkiye'den çok büyük yatırım talepleri alıyoruz. İnşallah üretimin artışı ile birlikte Diyarbakır sadece pamuk üreten değil buna bağlı tekstil sanayinin pamuğun fiyatının belirlendiği bütün alt başlıkları ile istihdam dâhil bütün alanlarda Türkiye'nin taşıyıcı ve dünya çapında bir üretim merkezi olacaktır. Şüphesiz pamuk üretiminde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle Diyarbakır'a ve tarımsal üretime dönük ilgisi ve himayesi ile hükümetimizin desteği ile çiftçilerimize destekleme primleri de takdim ediyoruz.
‘Pamuk üretiminde Diyarbakır'ın marka bir kent haline dönüşmesi için çaba sergiliyoruz’
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 250 milyon Türk Lirası civarında dağıtılan primimizin 100 milyonu aşkın tutarı Bismil ilçemizde dağıtıldı. Bu yılda üretimin artışı ile birlikte bu prim miktarımız artacak ve İnşallah her yeni üretime ve üretimi gerçekleştiren çiftçimize de itici bir güç olacaktır. Diyarbakır Valiliği olarak pamuğu ve pamuğa dayalı bütün üretim alanlarında çiftçilerimizin hem bilinçlenmesini hem üretimden gerçekleşen kayıplarının en aza inmesini hem de örgütlü bir şekilde sulama dâhil pamukta iyi tarım uygulamalarının hayata geçirilmesine dönük sıklıkla çalıştaylar, bilgilendirme toplantıları ve destekler yapıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı kimliğimizle de özellikle de pamuk üretiminde Diyarbakır'ın marka bir kent haline dönüşmesini ve altyapısı ile bütün alanlarda bu iddiasını sürdürülebilir ve sürekli kılmasına dönük ilgili kırsal kalkınma dairemizle yoğun bir çaba sergiliyoruz. Büyükşehir'in başlattığı Kırsal Kalkınma Hamlesinde pamuk bileşenlerinin de çok önemli bir yer tuttuğunu özellikle belirtmek istiyorum. Ben bugün burada Üçtepe’de bütün bir yıl emekleriyle alınlarının teriyle ve gayretleriyle dualarıyla bu yetiştiriciliğin içinde olan bütün üreticilerimize başlayan bu hasat sezonunun hayırlı olmasını diliyorum gönüllerince olmasını diliyorum. Bereketli bol kazanç getirmesi emekleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bütün bu süreçte katkı veren il müdürlüğümüz, Üniversitemiz, Ziraat Odalarımız, Pamuk Üreticileri Birliğimiz destek olan bütün kurum kuruluşlara teşekkür ediyorum. Sezonumuz hayırlı ve bereketli olsun inşallah” dedi.
Konuşmanın ardından Vali Güzeloğlu ve beraberindekiler pamuk tarlasını gezdi. Diyarbakır Valisi Güzeloğlu, biçerdöver koltuğuna geçerek tarlada pamuk hasadı yaptı, çiftçilere bereketli olmasını diledi. Vali Güzeloğlu, daha sonra çiftçiler ve vatandaşlarla bir araya gelerek istek ve taleplerini dinledi.
Yorum Yazın