TOFİDAS

Samsun'da Çekirge Alarmı: 100 Dekardan Fazla Mera Alanında İlaçlama Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Samsun'da Çekirge Alarmı: 100 Dekardan Fazla Mera Alanında İlaçlama Yapıldı
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Canik ilçesi Gültepe Mahallesi'nde tespit edilen yüksek çekirge popülasyonu nedeniyle 101,75 dekarlık mera alanında ilaçlama gerçekleştirdi. Yetkililer, çekirge zararlısının tarım alanlarına yayılmasını önlemek amacıyla "Devlet Yardım Mücadelesi" kapsamında sürvey ve ilaçlama faaliyetlerini sürdürüyor.
Çim Sınırlayıcı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, tarım alanlarını tehdit eden çekirge zararlısına karşı mücadeleyi sürdürüyor. Canik ilçesine bağlı Gültepe Mahallesi'nde bulunan 101,75 dekarlık mera alanında, yapılan incelemeler sonucunda çekirge popülasyonunun ekonomik zarar eşiğine ulaştığı belirlenerek ilaçlama yapıldı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "2025 yılı Şubat ayından itibaren teknik personeller tarafından yapılan sürveylerde çekirge yoğunluğunun ekonomik zarar eşiğine ulaştığı tespit edilmiştir. Garsiyat alanlarında Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz koordinasyonunda ve Canik İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden teknik personellerin gözetiminde teknik talimatlar doğrultusunda ilaçlama yapılmıştır" dedi.

Çekirge Tehdidi ve Mücadele Yöntemleri

Çekirgelerin, özel mülk olmayan sahalardan çıkarak kültür bitkilerine yayılarak önemli zararlara neden olabildiğine dikkat çeken Sağlam, ilkbahar ve yaz aylarında bitkileri yiyerek veya saplarını keserek zarar verdiklerini belirtti. Özellikle garsiyat (yumurta bırakma) alanlarında yapılan ilaçlamanın, zararlı popülasyonunu azaltmak açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Devlet Yardım Mücadelesi Kapsamında Destek

Çiftçilerin bağ, bahçe ve tarlaları dışında kalan, hazine arazileri, meralar ve köyün ortak alanları gibi sahalarda çekirge mücadelesi gerektiğinde, Bakanlık tarafından sağlanan destekle İl Müdürlüğü tarafından "Devlet Yardım Mücadelesi" olarak yürütüldüğü kaydedildi. Mülkiyeti kime ait olduğuna bakılmaksızın tespit edilen garsiyat (yumurta bırakma) alanları ve çekirge çıkışlarının muhtemel olduğu yerlerin, il ve ilçe müdürlüklerince takip edilerek kontrol altında tutulduğu belirtildi.

Her yıl İl ve İlçe Müdürlüklerinin teknik elemanlarınca, riskli alanlarda gerçekleştirilen arazi sürveyleri ve çiftçilerden gelen ihbarlar neticesinde, çekirge zararı görülen bölgelerde ihtiyaç duyulan Bitki Koruma Ürünlerinin Bakanlık tarafından ücretsiz temin edilerek gerekli mücadelelerin yapıldığı ifade edildi.

Bugün de Canik ilçesi Gültepe Mahallesi'nde bulunan mera alanında, sürvey sonucunda ilaçlama eşiğine ulaşan yerlerde her türlü teknik yardım yapılarak, İl ve İlçe Müdürlüklerince Devlet Yardım Mücadelesi olarak çekirge zararlısına karşı ilaçlı mücadele gerçekleştirildiği ve tarım alanlarının zarar görmesinin önüne geçildiği açıklandı.

Kaynak:Tarım Pusulası

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Samsun'da Genel Tarım Sayımı Eğitimleri Tamamlandı: Saha Çalışmaları BaşladıÖnceki Haber

Samsun'da Genel Tarım Sayımı Eğitimleri...

Çiftçi Borçları Katlandı, Hacizler Arttı: Gürer'den Kapsamlı Tarım Krizi DeğerlendirmesiSonraki Haber

Çiftçi Borçları Katlandı, Hacizler Arttı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar