
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında zirai donun tarım sektörünü "deprem" gibi vurduğunu belirterek, artan çiftçi borçlarına ve icra takiplerine dikkat çekti. Gürer, meyve üretiminde büyük düşüş yaşandığını ve şap hastalığı nedeniyle hayvancılık sektörünün de zor günler geçirdiğini vurguladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde düzenlediği basın toplantısında, tarım sektöründe yaşanan derin krizleri ayrıntılı bir biçimde değerlendirdi. Gürer, özellikle zirai don felaketinin tarım kesimi için bir "deprem" niteliğinde olduğunu belirterek, Zirai Don Komisyonu'nun bu konuda 20'den fazla yoğun don felaketinin yaşandığı bölgeleri ziyaret ettiğini ve üreticileri dinlediğini ifade etti.
Zirai Don Felaketi ve TARSİM'in Yetersizliği
Gürer, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM)'in sınırlı ödemeler dışında çiftçiye yeterli destek sağlamadığını belirtti. Kasım ayında Cumhurbaşkanı tarafından destek verileceğinin açıklanmasına rağmen, bahçe bitkilerinde zirai don nedeniyle oluşan felaketin etkilerinin gelecek yıla da yansımaması için borçların ötelenip ek kredilerin çiftçiye verilmesi gerektiğini vurguladı.
Rekolte Düşüyor, İcra Kapıda
Milletvekili Gürer, geçtiğimiz yıla göre meyve üretiminde ciddi bir azalma yaşandığını dile getirdi. "Ülkemizde geçtiğimiz yıl 28 milyon ton meyve yetişmişken, bugünkü verilere göre 21 milyon ton meyve yetişeceği ifade ediliyor" diyen Gürer, çiftçilerin 1 trilyon 30 milyar liraya ulaşan kredi borçlarının yanı sıra icra tehdidi altında olduğunu ve sürekli olarak traktör, arazi ve hayvan satış ilanlarının sosyal medyada yer aldığını dile getirerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.
"Tüm Zararlar Karşılanmalı" Çağrısı
Gürer, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı olmayan üreticilerin de desteklenmesi gerektiğini vurguladı. "TARSİM'i bulunsun bulunmasın, eğer bir yerde ağaç var da ürün veriyorsa ve burada bir zarar ortaya çıkmışsa istisnasız tüm zararları karşılamalıdır" diyerek tarımsal sigorta ve destekleme sisteminde kapsamın genişletilmesi gerektiğini savundu.
Şap Yayılıyor, Süt Üreticisi Tükeniyor
Hayvancılık sektöründeki sorunlara da değinen Gürer, "Şap ile 81 ilde hayvan pazarında hayvan satışları durduruldu. Şap zoonotik bir hastalıktır" diyerek hayvandan insana bulaşma riski olan hastalıklar konusunda daha ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Süt üreticisinin zarar ettiğini belirten Gürer, Ulusal Süt Konseyi'nin 17 lira 15 kuruş olarak açıkladığı alım fiyatının üreticiyi ve hayvancılık yapanı kurtarmadığını, buna rağmen farklı bölgelerde aracıların 11 lira ile 15 lira aralığında süt topladığını ve bu durumun hayvanların kesime gitmesine neden olduğunu belirtti.
Et İthalatı Sorunu Çözmedi
Geçmişteki et ithalatı politikalarının çözüm olmadığını hatırlatan Gürer, "2010 yılında başlayan et ve hayvan ithalatımızla bugüne kadar 11 milyon hayvan ithal ettik. 12 milyar dolar yurt dışına paramız gitti ama bu sorun çözülmedi. Giderek de derinleşiyor" diyerek hayvancılıkta sürdürülebilir politikaların şart olduğunu vurguladı.
"Sanayici Zam Peşinde, Üretici Batakta"
Süt fiyatlarındaki belirsizlik nedeniyle hem üreticinin hem de tüketicinin mağdur olduğunu söyleyen Gürer, sanayicinin süt fiyatının artırılması yönünde talepte bulunduğunu, çünkü sanayicinin elinde bulunan stoklara eğer süte yeni bir fiyat artışı gelirse hemen fiyat artışı sağlayarak satacağını dile getirdi.
"Yapılması Gerekenler Belli Ama Yapılmıyor"
Tarım politikalarının değiştirilmesi gerektiğini açıkça ifade eden Ömer Fethi Gürer, sözlerini şöyle tamamladı: "Yapılması gerekenler belli. Yapılması gerekenlerin yapılmamasının nedeni, siyasi iktidarın piyasayı tüccarcı bir anlayışla yönetmesi. Bu süreçte kamucu bir anlayışla, kooperatifçiliği geliştirerek planlı bir üretim modelini alanda uygulayarak, lafta değil gerçekten sorunlar çözülebilir diyoruz."
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın