Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; “Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup su ürünlerinde net ihracatçı durumundadır.”
Denizlerimizde 15 Nisan’da başlayan av yasağı 4,5 ay aradan sonra 1 Eylül itibariyle sona ermişti. 1 Eylül’ü iple çeken Samsunlu balıkçılar, tüm hazırlıklarını tamamlayarak büyük bir heyecanla “Vira Bismillah" diyerek dualar eşliğinde av sezonunu açtılar. Gece 00.00 itibariyle denizlerde av yasağının bitmesiyle birlikte, Canik'te bulunan Balıkçı Barınağı'nda yapılan sezon açılış töreni ile balıkçılar denize açıldı.
Canik Balıkçı Barınağı’nda düzenlenen Törene; Samsun Valisi Orhan Tavlı, AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Ahmet Bahadır, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ve protokol üyeleri katıldı.
Konu ile ilgili Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yapmış olduğu açıklamada; “Öncelikle 2023-2024 Av sezonunun Sektörün tüm aşamalarında çalışan, emek harcayan, üreten paydaşlarımıza hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Kazasız belasız, bereketli bir sezon olmasını temenni ediyorum.
Türkiye genelinde toplamda 350-400 ton arası balık avlanmaktadır. Geçen yıl 64 bin ton ile Samsun balık avcılığında ilk sırada yer almıştır. Yapılan araştırma ve tespitlere göre yeni sezonda palamadun az ama hamsi, mezgit ve Çaça (Papalina) balığının çok olmasını bekliyoruz.” dedi.
Daha sonra sezonun ilk avı için balıkçılarla birlikte denize açılan protokol üyelerinden Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Karadeniz'in bütün bereketi, balıkçılarımızın üzerinde olsun. Yeni sezon hayırlı, bol ve bereketli olsun” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Vira Bismillah. Balık sezonu başlıyor. Samsun lokasyonu avlanma kapasitesi noktasında Türkiye'de birinci sırada. Çok tecrübeli ve çalışkan balıkçılarımız var. Bu sene de kotayı çok daha fazla bekliyoruz' diye konuştu.
AK Parti Samsun Milletvekili Ersan Aksu da “Samsun dünyanın cennet köşelerinden bir tanesi. Hem deniziyle hem toprağıyla bambaşka bir yer. Bol bereketli, kazançlı, vatandaşlarımızın sofralarını şenlendirecek, hamsi festivalleri gerçekleştireceğimiz bir sezon olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
İlimiz 210 km kıyı şeridine ve zengin deniz su ürünleri potansiyeline sahiptir. Buna akarsu, göl, gölet ve baraj gölleri alanları eklendiğinde, su ürünleri yönünden İlimizin potansiyel zenginliği daha da belirginleşmektedir
Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup su ürünlerinde net ihracatçı durumundadır. Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı, tarımsal üretim değerindeki yeri her geçen gün artmaktadır.
Bakanlığımızın su ürünleri politikalarının ana hedefi, halkımıza bol ve ucuz balık sağlamakla birlikte; deniz, göl, baraj ve nehirlerdeki su ürünleri ve balık kaynaklarını koruyarak, sürdürülebilir avcılık yöntemlerinin geliştirilmesini sağlamaktır.
Unutulmamalıdır ki; doğal kaynaklar sonsuz değildir. Bu kaynaklar, gelecek nesillere aktaracağımız bir emanettir. Bu nedenle, koruma ve kullanma dengesini mutlaka gözetmek zorundayız
İlimizin coğrafi olarak deniz kıyısında bulunması, su ürünleri potansiyeli yüksek bir il olmasını da beraberinde getirmiştir. Yine kıta sahanlığının uygunluğu nedeni ile orta su trol balıkçılığının yaygın olarak yapıldığı Karadeniz’deki tek ilimizdir.
İlimizde 480 adedi denizlerde 133 Adet İç sularda olmak üzere toplam da 613 Adet çeşitli Boy Uzunluklarında Balıkçı Gemisi Mevcuttur. Deniz Teknelerinin 168’i 12 metrenin üzerinde olup, bu tekneler genel olarak Gırgır ve Trol Avcılığı yapmaktadırlar.
Güçlü bir balıkçılık filosuna sahip olan İlimiz Su Ürünleri Sektörüne, İl ve Ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır. Bu teknelerde yaklaşık 6073 ruhsatlı gerçek kişi çalışmakta, ayrıca İlimizde 4410 Adet de Amatör Balıkçı Belgesine sahip balıkçı bulunmaktadır.
Yıllar itibariyle değişmekle birlikte 300 ila 400 bin ton arasında değiştiği gözlenen Ülkemiz toplam su ürünleri avcılığının yaklaşık %70-75'i Karadeniz Bölgemizden gerçekleşmekte, bu oranın büyük bir kısmı da yalnızca İlimizden sağlanmaktadır. Ülkemizde 2022 yılı içerisinde 301.747 tonu deniz 33.256 tonda iç su olmak üzere 335.003 Ton Su Ürünleri Avcılığı gerçekleşmiştir. İlimizde avcılık yoluyla elde edilen Su Ürünleri miktarı yıllık 55-65 bin tonlar civarında seyretmekte ve bu miktarın önemli bir kısmını Hamsi ve Çaça balığı oluşturmaktadır. Nitekim 2022 yılı içerisinde 64.468 Ton Avcılık yoluyla Su Ürünleri Avcılığı gerçekleştirilmiştir. Yine İlimizde 2022 yılı İçinde 10.778 Ton Yetiştiricilik yoluyla Su Ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir.
İlimizde bulunan Balık Unu ve Yağı Fabrikaları ile İşleme Tesislerinde İşlenen su ürünlerinin tamamı Avrupa Birliği Ülkelerinin yanında uzak doğu Ülkelerinden Çin, Japonya, Kore ve Rusya gibi ülkelere ihraç edilmekte ve Samsun ekonomisine yıllık 35-40 milyon doların üstünde döviz girdisi sağlamaktadır” dedi.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın