Ukrayna krizi ve Batılı ülkelerin yaptırımlarına gıda alımını durdurarak karşılık veren Rusya pazarında aktif olmak isteyen Türk girişimciler henüz beklenen kazanımları elde edemedi.
Ukrayna krizi ve Batılı ülkelerin yaptırımlarına gıda alımını durdurarak karşılık veren Rusya pazarında aktif olmak isteyen Türk girişimciler henüz beklenen kazanımları elde edemedi. Türk TIR’larına uygulanan kota sorunu, belirli ürünlerin ülke kotalarında Türkiye’nin yer almaması, teşviklerin yetersizliği ve evrak işlerinin tamamlanamaması nedeni ile oluşan fırsat değerlendirilemedi. Benzer durumun kanatlı sektöründe yaşanmasından endişe ediliyor. Çalkan Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalkan, Rusya’nın kotaların azaltılması konusunda çalıştığını, önümüzdeki 5 yıl içinde tavuk ithalatını bırakacağını belirterek, hâlihazırdaki fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Rus mevkidaşları ile temaslarda bulunmak üzere Moskova'da bulunan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Rus Türk İşadamları Birliği’nde de iş adamları ile bir araya geldi. Rusya başta olmak üzere BDT ülkelerinden Tük KOBİ’lerinin faaliyetlerinin artırılması için talep olduğuna dikkat çeken Yıldırım, Ekonomi Bakanlığı ve Ticaret Müşavirliği ile birlikte pilot bölge oluşturulabileceğini, kanatlı ihracatı ile ilgili de Rusya’nın kota verebileceğini söyledi. İnşaat sektörüne Türk bankalarının destek vereceği bilgisini paylaşan Yıldırım, destek olmadan Türk inşaatçıların yurt dışında 104 ülkede 302 milyar dolarlık proje tamamladıklarını ifade etti.
KARAASLAN: KOBİ’LER RUSYA’YA AÇILMANIN EN ÖNEMLİ YOLU
RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan da yaptığı konuşmada, Türkiye olarak hep altı doldurulmayan konularla zaman kaybedildiği eleştirisi getirdi. İhtiyaç duyulan sektörlere yoğunlaşılması çağrısında bulunan Karaaslan, “Rus yetkililer sürekli yan sanayinin eksikliğinden bahsediyor. Türkiye’de baktığımızda KOBİ’lerimiz tam bir başarı abidesi. Rusya’da şirketlerin yüzde 15-20’si KOBİ, Türkiye’de ise yüzde 96’sı. RTİB olarak Türkiye’den gelen KOBİ’lere gerekli desteği veriyoruz.” dedi.
ÇALKAN: KANATLI SEKTÖRÜNDE ŞANSIMIZ AZ
Çalkan Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Çalkan da Rusya’nın dışarıdan alacağı kanatlılarla ilgili kota sorununun sadece 10 firma ve bağlı 300 firmaya bu hakkı vermesinden kaynaklandığını söyledi. Rusya’nın kotaların azaltılması konusunda çalıştığını, önümüzdeki 5 yıl içinde tavuk ithalatını bırakacağını kaydeden Çalkan, “Rusya kriz sonrası süreçte tarım ve hayvancılığa yatırım yapıyor. Rusya ilerde kanatlılarda ihracat yapacak seviyeye gelebilir. Rublede yaşanan devalüasyon nedeni ile Türkiye’nin fiyat konusunda rekabet şansı iyice azaldı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen devletimiz hiç olmazsa 50 bin ton kadar kota alarak, destekle birlikte Rusya pazarına girilmesine katkı sağlayabilir.” önerisinde bulundu.
GİRİT: TÜRK İŞADAMI ZORU SEVER
Kanatlı Ürünleri Tanıtım Grubu Başkan Yardımcısı Bedri Girit de sektör olarak zor gibi gözüken bir çok ülkeye ihracat yaptıklarını, dünyada 10’uncu sıraya geldiklerini söyledi. Sektörün dinamik ve hızlı tüketime yönelik olduğunu kaydeden Girit, Türk işadamlarının zoru sevdiğini, pazara girilmesinin ardından bunun ülke ekonomisine de artı olarak yazılacağını kaydetti.
Yorum Yazın