
2024 yılında Rusya’daki patates üretimi %11,9 oranında azalarak 17,8 milyon tona geriledi. Üretimdeki düşüş ve arz sıkıntısı nedeniyle fiyatlar %92 oranında yükseldi. Rus hükümeti, piyasayı dengelemek için 150 bin tonluk gümrüksüz patates ithalatı kotası belirledi.
Rusya Federal İstatistik Kurumu (Rosstat), 2024 yılında ülkenin toplam patates üretiminin %11,9 oranında azalarak 17,8 milyon tona gerilediğini açıkladı. Bir önceki yıl bu rakam 20,2 milyon ton seviyesindeydi.
Rosstat verilerine göre patates, 2024 yılında en çok fiyat artışı yaşayan gıda ürünü oldu. Yıl içinde fiyatlar %92 oranında yükseldi. Uzmanlar, ekim alanlarının daralması ve olumsuz hava koşullarının üretimdeki düşüşe neden olduğunu belirtiyor. İç pazardaki arz sıkıntısını hafifletmek amacıyla Rusya, 150 bin tonluk gümrüksüz patates ithalat kotası getirdi.
Buna karşın, sebze üretimi genel olarak artış gösterdi. 2024 yılında açık ve örtü altı tarımda sebze üretimi %0,6 artarak 13,9 milyon tona ulaştı. 2023 yılında bu rakam 13,8 milyon tondu.
Sebze üretimindeki değişimler şöyle:
- Salatalık: %3,5 artış (1,7 milyon ton)
- Domates: %0,3 artış (3,2 milyon ton)
- Lahana: %1,8 artış (2,2 milyon ton)
- Havuç: %9,6 artış (1,5 milyon ton)
- Pancar: %2 artış (758 bin ton)
- Kuru soğan: %1,8 düşüş (1,7 milyon ton)
- Kavun ve karpuz: %3,5 düşüş (1,6 milyon ton)
Patates üretimindeki gerilemeye rağmen, sebze üretiminin genel olarak artması iç pazardaki gıda tedariki açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Ancak, patates arzındaki daralma ve fiyat artışı tüketiciler açısından önemli bir sorun olmaya devam ediyor.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın