
Rusya, 2024/2025 sezonunda da buğday ihracatında liderliğini sürdürecek. Ancak geçen yılki %28’lik paya göre bu yıl oran %22’ye düşecek.

Rusya, 2024/2025 tarım sezonunda dünya buğday ihracatında liderliğini koruyacak. Rusagrotrans Analitik Merkezi'nin verilerine göre, Temmuz 2024 - Mart 2025 döneminde Rusya, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleri dahil olmak üzere toplam 36,2 milyon ton buğday ihraç etti. Bu rakam, geçtiğimiz sezon aynı dönemde kaydedilen 36,65 milyon tona göre biraz düşük kalsa da son beş yılın ortalamasının üzerinde.
2024/2025 sezonunun tamamında Rusya’nın buğday ihracatının yaklaşık 40,8 milyon ton seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Bu da Rusya’nın küresel buğday ticaretindeki payının %22 olacağı anlamına geliyor. Geçen sezon bu oran yaklaşık %28 olarak gerçekleşmiş ve 55,5 milyon tonluk rekor ihracat yapılmıştı.
Rus buğdayının en büyük alıcısı bu yıl da 7,6 milyon ton ile Mısır oldu. Bu miktar, geçen sezona göre 1,7 milyon ton artış gösterdi. Onu 2,55 milyon ton ile Bangladeş izlerken, Türkiye bu sezonda 2,52 milyon ton ile listede üçüncü sırada yer aldı. Ancak Türkiye’nin buğday ithalatı geçen sezona göre %55 azaldı.
İran ise dört aylık aranın ardından mart ayında 144 bin tonluk alımla tekrar ithalata başladı. Cezayir 1,68 milyon tonla geçen sezonki seviyesini korurken, Kenya da 1,43 milyon tonla alımlarını artırdı.
Kaynak:Tarım Pusulası
Yorum Yazın