Muğla ve ilçelerinde çam balı üretiminde mevsimsel etkiler nedeniyle rekolte kaybı yaşanıyor.
Muğla ve ilçelerinde çam balı üretiminde mevsimsel etkiler nedeniyle rekolte kaybı yaşanıyor.
Türkiye çam balı üretiminin yüzde 80'inin gerçekleştirildiği Muğla'da bu yılki ilk hasat döneminde alınan çam balı, üreticileri mutlu etmedi.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de, Türkiye çam balı üretiminin de yaklaşık yüzde 80'inin Muğla'da gerçekleştirildiğini söyledi.
Muğla ve ilçelerinde 6 bin ailenin geçimini arıcılıkla sağladığını anlatan Şahin, kentin yaklaşık 2,5 milyon kovana ev sahipliği yaptığını kaydetti.
Ağustos ayının sonunda esen sam yelinin, böceğin faaliyetini durdurduğunu belirten Şahin, "Bu dönemde ilk parti için yapılan hasatta çok az da olsa bal alındı ama ağustos ayının 20'sinden bugüne kadar bir gram bal alamadık. Mevsimsel bir dengesizlik yaşanıyor. Geçen yılla mukayese ettiğimiz zaman aynı dönemde yüzde 50-60 oranında bir rekolte kaybı var" diye konuştu.
"Yüzde 35 böcek kaybı var''
Ziya Şahin, Basra böceğinin ağustos ayı sonu ile eylül ayının ilk haftasında ikinci gömlek değiştirme sürecine girdiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Son bir ayda çamlarımızda yüzde 35'lik bir böcek kaybı var. Bu nedenle de çam balı rekoltesinde düşüş yaşanıyor."
Şahin, rekolte kaybının çam balı fiyatlarına da yansıyacağına işaret etti.
Yorum Yazın