Şekerbank

Pestil ve kömede taklit ürüne dikkat

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pestil ve kömede taklit ürüne dikkat
Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği, son dönemde kalitesiz ürünlerin, "Gümüşhane pestil ve kömesi" adı altında satılmasındaki artış nedeniyle çeşitli önlemler alarak bunları Bakanlığa şikayet ediyor - Birlik Başkanı Kara: - "Farklı şehirde üretim yapan, buna rağmen 'Gümüşhane'de üretiyorum' diyerek satışa sunan herkesin karşısında olacağız"

Pestil ve köme üretiminde coğrafi işaret belgesine sahip Gümüşhane'de Pestil ve Köme Üreticileri Birliği, son dönemde özellikle büyükşehirlerde kalitesiz ürünlerin, "Gümüşhane pestil ve kömesi" adı altında satışa sunulmasından rahatsızlık duyarak çeşitli tedbirler almaya başladı.

Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Abdulbaki Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'nin pestil ve köme üretiminde marka şehir olduğunu söyledi.

Pestil ve köme denilince akla ilk Gümüşhane'nin geldiğini ifade eden Kara, 2004'te İl Özel İdaresinin yaptığı başvuru üzerine ilde üretilen dut pestili ve kömesi için coğrafi işaret belgesi alındığını ifade etti.

Farklı illerde üretilen pestil ve kömenin özellikle Ankara ,  İstanbul , İzmir gibi büyükşehirlerde "Gümüşhane pestili ve kömesi" denilerek satıldığına işaret eden Kara, "Bu, Gümüşhanemizin uzun yıllar büyük emekler vererek elde ettiği en önemli marka değerine zarar veriyor. Birlik olarak bu durumun önüne geçmek için mücadele başlattık" dedi.

Kara, kendi imkanları ve özellikle vatandaşların duyarlılığı sayesinde bu tür satışları tespit ettiklerini anlatarak, "Bu tür davranış sergileyen satıcıları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kurulan Alo 174 Gıda Hattı'na iletiyoruz. Müşterilerimizden, satın aldıkları ürünün üretim yerine dikkat etmelerini istiyoruz. Ürünün ambalajının üzerine Gümüşhane pestili ya da kömesi yazmasına aldanılmamalı. Mutlaka ürünün etiket bilgisinde üretim yerinin Gümüşhane olarak belirtilmesi önemli" diye konuştu.

- "Gümüşhane pestil ve kömesi kolay marka olmadı"

Gümüşhane pestil ve kömesinin, kalitesi sayesinde üne kavuştuğuna dikkati çeken Kara, şöyle devam etti:

"Biz merdiven altı üretim yapmıyoruz. Ceviz, fındık dahil olmak üzere bütün hammaddeyi birinci sınıf kullanıyoruz. Bu yüzden Gümüşhane pestil ve kömesi marka oldu. Ucuz ürün satanlar ise ikinci, hatta üçüncü sınıf diyebileceğimiz hammaddeleri kullanarak üretim yapıyorlar. Kalite düşük olunca ona göre de fiyatı düşürüyorlar. Bu durum bizim pazarda sıkıntı çekmemize neden oluyor. Müşteriye gittiğimiz zaman , 'ürününüz pahalı, piyasada daha ucuzu var' gibi söylemlerle karşılaşabiliyoruz. Gümüşhane pestil ve kömesi kolay marka olmadı. Bu nedenle gerçek üreticinin fiyat ve kalite politikamızdan taviz vereceğine inanmıyorum."

Kara, Alo 174 Gıda Hattı'na, "Gümüşhane pestil ve kömesi" adı altında satış yapan 4 firmayla ilgili bildirimde bulunduklarını anlatarak, "Hiç kimsenin pestil üretmesi bizi ilgilendirmiyor ama Gümüşhane ismini kullanmalarından rahatsızız. Şikayetlerimiz üzerine Bakanlığımız görevlilerince gerekli incelemeler yapıldı ve ceza uygulanarak sonuçları tarafımıza bildirildi" ifadelerini kullandı.

- "Para cezaları 7-8 bin liradan başlıyor"

Şikayette bulundukları işletmelerden birine kapatma, diğerlerine ise para cezası uygulandığını belirten Kara, "Bakanlık, insan sağlığını doğrudan ilgilendiren gıda maddelerinin üretimi konusunda titizlikle çalışıyor. Dolayısıyla caydırıcılığı olması açısından para cezaları 7-8 bin liradan başlıyor. Bu nedenle herkesin ayağını denk alması lazım" dedi.

Başkan Kara, 1 kilo cevizli pestili 25 liradan, fındıklı pestili 30 liradan, kömenin kilosunu ise 25-30 lira arasında değişen fiyattan satışa sunduklarını belirterek, piyasada bu fiyatların üçte birine satılan kalitesiz ürünlerin bulunduğunu kaydetti. 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Aydın bölgesi incircileri iftarda buluştuÖnceki Haber

Aydın bölgesi incircileri iftarda buluşt...

Osmaneli'de 700 Kök Hint Keneviri Ele GeçirildiSonraki Haber

Osmaneli'de 700 Kök Hint Keneviri Ele Ge...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar