Şekerbank

Pestil ve köme sektörü büyüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Pestil ve köme sektörü büyüyor
Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Kara: Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın tesis açılması noktasında son yıllarda inanılmaz katkısı oldu. Verilen destek sayesinde ilimizdeki pestil ve köme üretim tesisi sayısı bu yıl 31'e ulaştı

Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Başkanı Abdulbaki Kara, Gıda , Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının tesis açılması noktasında son yıllarda inanılmaz katkı sağladığını belirterek, verilen destek sayesinde ildeki pestil ve köme üretim tesisi sayısının bu yıl 31'e ulaştığını söyledi.

Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane'de evlerde yüzyıllardır geleneksel yöntemlerle pestil ve köme üretildiğini ifade etti.

Pestil ve kömenin ilin marka ürünü olduğunu vurgulayan Kara, "Türkiye 'de pestil ya da köme denilince akla ilk gelen şehir Gümüşhane'dir. Gümüşhaneli her vatandaşımız Türkiye'nin veya dünyanın neresine giderse gitsin mutlaka elinde, içerisinde pestil veya köme bulunan çanta olur. Gümüşhane'ye yolu düşen her vatandaşımız da mutlaka dönüş yolunda pestil, köme alır. Nasıl ki Rize çayı, Afyon kaymağıyla meşhur olmuş, Gümüşhanemiz de pestil ve kömesiyle meşhur" dedi.

Kara, pestil ve köme üretiminde ilk tesisin 1974 yılında kurulduğunu anımsatarak, "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın tesis açılması noktasında son yıllarda inanılmaz katkısı oldu. Verilen destek sayesinde ilimizdeki pestil ve köme üretim tesisi sayısı bu yıl 31'e ulaştı. Bunlardan bazıları fabrika bazıları ise imalathane büyüklüğünde" diye konuştu.

Gümüşhane İl Özel İdaresinin 2004'de yaptığı başvuru üzerine, ilde üretilen dut pestili ve kömesi için coğrafi işaret belgesi alındığını belirten Kara, dut pestilinin Türkiye'deki üretim metodunun merkezinin Gümüşhane olduğuna dikkati çekti.

- Sektörün istihdama katkısı

Kara, Gümüşhane'nin pestil ve köme üretiminde Türkiye pazarındaki yerinin her geçen gün büyüdüğüne işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Firmalarımızın hepsi ülkemizin ve dünyanın muhtelif yerlerine ürün satıyor. İstihdam açısından baktığımızda ise pestil ve köme sektörünün, ilde istihdam noktasında büyük payı olduğunu görüyoruz. Sektörde doğrudan yaklaşık 600 kişi istihdam ediliyor. Dolaylı olarak iş sağladığımız kişi sayısı ise dönem dönem değişmekle birlikte 3-4 bin civarında. Bu kişileri aileleri ile hesapladığımızda, sektörün Gümüşhane için önemi bir kez daha ortaya çıkıyor."

Her sektörde olduğu gibi pestil ve köme sektöründe de çeşitli sorunlar yaşandığını dile getiren Kara, şunları kaydetti:

"En büyük sorunumuz, firma sayımızın artmasına karşılık Gümüşhane'de üretilen dut pekmezi ve cevizin, sektörün ihtiyacını karşılayamaması. Bu bizim adeta kangren haline gelen sorunumuz. Yılda 3-4 ay yerli ürünle üretim yapabiliyoruz, akabinde yerli ceviz kalmıyor ve ithal ceviz kullanmaya başlıyoruz. Bu sorunu çözmek için ilimizde güzel adımlar atıldı. İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ceviz üretimi için üreticiye destek sağlandı. Kurulan kapama ceviz bahçelerinden tahmin ediyorum ki bir ya da iki yıl sonra ürün almaya başlayacağız. Bu tür teşviklerin belli miktarda da olsa sektörü rahatlatacağına inanıyorum."

Kara, Gümüşhane'de ceviz kırma ve eleme fabrikası kurulması gerektiğini de vurgulayarak, bunun için gerekli altyapının bir kaç yıl içinde şehirde oluşacağı kanaatine sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üniversitede Tavukların Yumurtlama Performansları ÖlçülüyorÖnceki Haber

Üniversitede Tavukların Yumurtlama Perfo...

Mehmetçik Antik Kent Ve Zeytinler İçin Seferber OlduSonraki Haber

Mehmetçik Antik Kent Ve Zeytinler İçin S...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar