Patlıcan çeşit ve Trabzon Hurması Demonstrasyonları Tarla Günleri ve Çiftçi Tarla Okulu Etkinliği Yapıldı
Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce Patlıcan çeşit ve Trabzon Hurması Yetiştiriciliği Demonstrasyonları tarla günü ve Elma Entegre Mücadele Çiftçi Tarla Okulu'na ait etkinlik merkez Işıklar köyünde yapıldı.
Düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı DAĞ, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye ÜNÜVAR, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, İl Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Akademisyenler, Ticaret Borsası temsilcileri, TKDK temsilcileri, teknik personeller ve çiftçilerler.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ yaptığı konuşmada; "Bakanlığımız Bitki sağlığı programı talimatları doğrultusunda İlimizde bu yıl 2. kez 'Çiftçi Tarla Okulları' şeklinde üretici eğitim çalışması yapıyoruz. Bu kapsamda Işıklar Köyümüzdeki bu elma bahçesinde Entegre Mücadele Konusunda çiftçi tarla okulu düzenliyoruz. Entegre Mücadele proje çalışmaları ilimizde Şeftali, Kiraz ve Elma da yürütülmektedir.
Tarım ilaçlarının yoğun kullanımı ihracat potansiyelimizi azaltmakla kalmayıp doğal denge ve biyolojik hayatın bozulması, çevre kirliliği, İnsanlara ve diğer canlılara yan etki oluşturması gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Kimyasal mücadeleye alternatif mücadele metotlarının (Biyolojik Mücadele, Kültürel Önlemler, Fiziksel Mücadele, Biyoteknolojik Mücadele ve son olarak Kimyasal Mücadele) bir bütün halinde kullanımı ile ENTEGRE MÜCADELE uygulamaları ön plana çıkmaktadır ve ilaçlama sayısında önemli bir azalma kaydedilmektedir.
Trabzon Hurması Demonstrasyonumuzu İlimizde Meyvecilik yapan çiftçilerimize alternatif ürünler sunabilmek amacıyla İl Yayım Programımıza aldık. Trabzon Hurması yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için İl Özel İdare Müdürlüğümüzün de desteği ile birisi Işıklar Köyümüzde olmak üzere 5 ayrı lokasyonda Merkez ilçe, Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde 5'er dekar olmak üzere kapama bahçe oluşturduk. Bu bahçede pazarda aranan, olgunlaşınca yenen Hacia çeşidiyle kurmuş olduğumuz demonstrasyonumuz önümüzdeki yıl da budama eğitimi şeklinde devam edecektir.
Sebzecilikte ise yerel fide çeşitlerine önem veriyoruz. İlimizden ve çevre illerden daha önce yıllarda toplanarak enstitülerimize gönderilerek geliştirilmiş olan yerel çeşitlerimizi üreticilerimize tanıtarak yerli fide kullanımını teşvik etmek istiyoruz. Verimli ve kaliteli, hastalıklara dayanıklı yerli patlıcan çeşitlerinin ilimizde yaygınlaştırılması amacıyla Ege Araştırma Enstitümüze ait Topan, Kemer, Halep ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsüne ait Balıkesir 76 olmak üzere 4 yerli patlıcan çeşidini demonstrasyona aldık ve bu gün tarla günümüzde üreticilerimizin gözlem ve beğenisine sunuyoruz" dedi.
Yorum Yazın