PATLICAN KURUTMACILIĞI
Aydın’ın Nazilli İlçesi’ne bağlı Yıldıztepe Mahallesi’nde yaklaşık 50 yıl önce başlayan patlıcan oymacılığı işi Nazilli’nin yanı sıra çevre ilçelerde de bir sektör haline geldi.
Her yıl yüzlerce ton patlıcan oyularak kurutulduktan sonra Türkiye ve yurt dışında pazarlanmaya başladı. Özellikle yurtdışında yaşayan gurbetçiler tarafından yoğun rağbet gören oyularak kurutulmuş patlıcanlar, valizde de taşınabilmesi için özel işlem görmeye başladı.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve şehirleşme ile birlikte apartmanlarda yaşayanlar için taşrada oturanlar tarafından hazırlanmaya başlayan patlıcan kurutma işi yaklaşık 50 yıl önce Nazilli Yıldıztepe’de oturan aileler tarafından sektör haline getirildi. Bölgenin çeşitli yerlerindeki hava akımı dolayısıyla Nazilli ve çevresinde kurutulan patlıcanların kurtlanmadığını ve doğal tadını koruduğunu belirten patlıcancı Cengiz Ataç, ”Osmanlı döneminden bu yana yazın taze, kışın da kurutulmuş olarak sofraları süsleyen patlıcan Nazilli ve çevresinde sektör haline geldi. İlk önce Yıldıztepe Mahallesi’nde yapılan bu işin denemesini geçen yıl yaptık. Çobanisa Köyü yakınlarında belirlediğimiz kurutmalık alanda Yıldıztepe Mahallesi’ndeki hava akımının aynısını yakaladık. Gayet iyi sonuçlar aldık. Bu yıl biz de patlıcan kurutma işine girdik. Çalışanlar da, üretenler de yiyenler de mutlu” dedi.
“GURBETÇİLER İÇİN ÖZEL KURUTMA”
Yaz sezonu olması nedeniyle gerek Almanya gerekse dünyanın değişik ülkelerinde yaşayan pek çok gurbetçinin kışın patlıcan dolması keyfinden mahrum kalmadığını belirten Cengiz Ataç, “Şu anda en fazla satış gurbetçilere yapılıyor. Yıllık izni dolup çalıştığı ülkeye dönecek olan gurbetçilerimiz, valizleri ile geliyor. Kurutulmuş patlıcanların valizde fazla yer kaplamaması için kurumuş patlıcanı hafif nemlendiriyoruz. Gurbetçimiz yaşadığı ülkeye vardıktan sonra tarif edilen şekilde yeniden patlıcanları asıyor. Ve bir yıl boyunca istediği zaman tüketiyor” diye konuştu.
Patlıcan oymacılığı işi bu şekilde yaygınlaşmadan önce önemli miktarda ürünün satılmadığı için ya hayvan yemi olarak kullanıldığını ya da toplanmadığı için tarlada dalında kuruduğunu belirten Cengiz Ataç, Nazilli ve çevresinde patlıcan oymacılığı ve kurutma işinin onlarca aileye ayrıca ekmek kazandırdığını belirtti. Bölgede yaşayan bayanlar gerek saatle, gerekse kilo karşılığı boş vakitlerinde patlıcan oyarak ekmek kazanıyor. Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin tamamına kuru patlıcan ihracatı yapılırken, işin ilk olarak 1965’li yıllarda Nazilli’li Gandak Ailesi tarafından sadece kışlık değil ticari olarak yapılmaya başlandığı belirtildi.
Yorum Yazın