Şekerbank

Patates Üreticisi Eylem Kararı Aldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Patates Üreticisi Eylem Kararı Aldı

Geçen yıldan başlayan ve devam eden düşük fiyat patates üreticilerini zor durumda bıraktı. Birçok kez sorunlarını dile getirmelerene rağmen çözüm bulunamadı. Patates üretiminde cips ve dondurulmuş gıda da kullanılan patates fiyatının 58-60 kuruş fiyata giderken sofralık fiyatın 15 ila 25 kuruş arasında olması üreticilerin maliyetlerin altına satış yapmaya zorlamasından borçlarını ödeyemez hale getirdi.

Üreticilerin üye oldukları Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) 'nin kenidlerine sahip çıkmadığından sahipsiz kaldıklarını belirterek ülke genelinde 04-10 Ağustos tarihlerinde tarlalarında söküm yapmayarak sorunlarını dile getirmeye çalışıyorlar.

Türkiye'nin patates üretim olan illerden Niğde, Nevşehir, Afyonkarahisar ve Kayseri'de üretim yapan üreticiler patates sökümünü durduracak. Üreticiler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın üreticinin feryadına ses vermesi ve bu konu da çözüm bulmalarını istediler. Piyasada spekülatörler tarafından sürekli fazla üretim olduğu konusu işlendiğini gerçekte ülke ihtiyaçını yetecek kadar patates üretildiğini ifade ettiler. 

Bazı üreticler patates üretimi ile ilgili yaptıkları maliyet hesaplarında gerçeğe ortaya koymaya çalıştılar.

Patatesin dekar maliyeti

1400'TL..4 ton üst üste alsan maliyeti 350 TL tonu...Tüccar ne veriyor..200 TL..Demekki dekarda zarar 150 TL .100 dekar diken üretici 400 tonda 60000 TL zararda..Tüccar 400 ton malı 800'den satsın nakliyeyi düş kazancı 30000 TL halci 1100 den pazarcıya satsın karı 12000 TL..Pazarcı 1500 den halka satsın karı 12000 TL

Patates üreticilerinin haber merkezimize yaptığı açıklamada;

"Hiç bir kurum kuruluş siyasi parti örgüt koparatif bize destek vermemektedir. Üreticiler olarak amacımız artık para kazanmak değil sadece girdilerimizi karşılamak şu an üretici hariç patatese elini dokunan herkes para kazanıyor."

"Patatesin fiyatları en azından maliyetlere çekilmeli üretici enerji gübre ilaç gibi zorunlu ödemelerini yapmaları sağlanmalıdır..en az 45-50 kuruş olmalıdır..bu seviyenin altında üretici büyük bir borç yükü altına gireceği unutulmamalıdır..ihracata destek sağlanmalı piyasalar rahatlatılmalıdır..alternatif ürünlere ciddi destekler sağlanarak bozulan üretim planlaması yeniden düzeltilmelidir."

 

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Damızlık Düve Yetiştiriciliğine DestekÖnceki Haber

Damızlık Düve Yetiştiriciliğine Destek

TMO'da Mısır Alımı Yarın BaşlıyorSonraki Haber

TMO'da Mısır Alımı Yarın Başlıyor

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar