Kayseri'nin Bünyan ilçesinde iki genç girişimci organik tarımda kullanılmak üzere solucan gübresi üretiyor.İl Gıda, Tarım ve...
Kayseri'nin Bünyan ilçesinde iki genç girişimci organik tarımda kullanılmak üzere solucan gübresi üretiyor.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, solucan gübresi üretim merkezini ziyaretinde yaptığı açıklamada, solucan gübresi üretiminin milli bir proje olduğunu söyledi.
İki yıldır solucan gübresi üretimini gündeme getirdiklerini ve bu konuda bakanlığın projesi olarak 40 kadın çiftçiye eğitim ve sertifika verdiklerini aktaran Kayacan, şunları kaydetti:
"Birçok girişimcimiz gübre üretimi için bizimle iletişim halinde. Bünyan'da iki genç arkadaşımız 400 metrekarelik alanda bir tesis kurdu. Çok büyük bir tesis olmamasına rağmen 4-5 ton civarında gübre üretiyor. Bu önümüzdeki günlerde aylık 20 tona ulaşacak. Solucan gübresine önem veriyoruz. Çünkü topraklarımızda organik madde çok az. Bu organik maddenin artırılması gerekiyor. Bunun artırılmasında en büyük ham madde hayvan gübresi bunu da çok kaliteli bir gübre haline getiren ise solucan gübresidir. Türkiye 'de solucan gübresi çok fazla bilinmiyor ve henüz yaygınlaşmadı. İşletmemiz önümüzdeki günlerde bu gübreleri pakatleyerek yurt içinde pazarlamaya başlayacak. Böylelikle daha büyük alanlarda solucan gübresini kullanmaya başlayacağız. Özellikle organik tarımda solucan gübresi kullanımını önemsiyoruz. Çünkü hiçbir kimyasalın karışmadığı tamamen yüzde 100 doğal gübre."
Solucan gübresinin kaliteli olduğu bilinen yarasa ve güvercin gübrelerinden daha kolay üretilebildiğini belirten Kayacan, "Güvercin gübresi üretebilmek için binlerce güvercininizin olması gerekli, yarasa gübresini mağralardan taşıyabilirsiniz. Bunları temin etmesi çok zordur ama solucan gübresini kolaylıkla elde edebiliyoruz. Köylerde atık olarak kullanılan hayvan gübreleri de bu yolla değerlendirilmiş oluyor hem de ülke ekonomisine, çevreye önemli katkı sağlanmış olunuyor" şeklinde konuştu.
Kayacan, solucan gübresinin İstanbul ve Ankara gibi illerde çiçek sektöründe, saksıda kullanıldığını, Kayseri'de ise organik üretim yapan çiftçilerin kullanımına sunduklarını vurguladı.
Girişimci Mustafa Mert Karahan da solucan gübresi üretimini milli bir proje olarak gördüklerini belirterek, şunları söyledi:
"400 metrekare kapalı alanda gübre üretimi yapıyoruz. İlk aşamada 5 bin 500 solucan aldık. Şuanda 1 milyon adete çıktı. Kısa bir süre içinde de solucan sayımızı 6 milyona çıkaracağız. Ham maddemizin yüzde 80'i fermante olmuş büyükbaş hayvan dışkısı, yüzde 20'si ise organik atıklardan oluşuyor. Solucan gübresinin en önemli özelliği organik olması. Değerinde kullanıldığı vakit yüzde 40'a varan verim artışı, sudan tasarruf, bitkinin kendisini korumasını sağlayan zararlı ot çıkartmamasını sağlıyor. Yatırım miktarımız 350 bin lirayı bulacak" diye konuştu.
Yorum Yazın