Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projeleri kapsamında, Aslanapa'da düzenlenen buğday tarla gününün ardından Örencik'de de 4 çeşit buğday demonstrasyonu yapıldı.
Kütahya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Aslanapa'da düzenlenen Bayraktar 2000, Es26, Nacibey ve Müfitbey buğday çeşit demonstrasyonunun ardından Örencik'te yerli çeşit Pehlivan, Altay 85, Harmankaya ve Yunus çeşitleri ile buğday demonstrayonu gerçekleştirildi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında, Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen "Yeni Geliştirilen Buğday Çeşitlerinin ve Yetiştirme Tekniklerinin Yayımı Projesi" kapsamında Örencik'de sulu alanda ekimi yapılan buğday çeşitlerinin hasadı yapıldı.
Yerel çeşitlerin tescilli çeşitlere göre farklılıklarının ortaya koyulduğu tarla günü etkinliğine İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kurt, Emet İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Osman Işık, Emet Ziraat Odası Başkanı Sami Yüksel, muhtarlar, üreticiler, çiftçiler ve teknik personel katıldı.
Arazilerin parçalı ve küçük olması Kütahya'mızın ve tarımımızın en büyük sorunu olduğunu ifade eden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ender Muhammed Gümüş; "Gönül ister ki 5 dekar 4 parsel yerine, bu sulanan alanın tamamında bu ekimi yapabilseydik. Eğer sertifikalı tohum kullanırsanız, dekara 25 kg geçmezseniz, birazda sular ve üst gübresini zamanında ve yeterli verirseniz, rabbim de afet vermezse emeğinizin karşılığını her zaman alırsınız" dedi. İl Müdürü Gümüş yaklaşan kurban bayramı öncesi damızlık ve doğurgan hayvanların kesilmesinin yasak olduğunu hatırlatarak, Avrupa'dan en fazla hayvan ithal eden ülkeyiz, dünyada ise hayvan ithalinde 2. sıradayız. Damızlık getiriyoruz kurbanda kesiyoruz. Bu kurban bayramında en azından kendimize bir iyilik yapalım damızlık dişi hayvanlarımızı kesmeyelim dedi.
Düzenlenen tarla günü etkinliğinde Zıraat Mühendisi Alper Kızılçay tarafından sulu ekimi yapılan çeşitler hakkında tarla başında bilgi verilmesinin ardından hasat gerçekleştirildi. Sulu ekimi yapılan yerel çeşit Pehlivan dekarda 500 kg, Altay-85 570 kg, Harmankaya 600 kg ve Yunus çeşidinden ise 660 kg verim alındığı açıklandı.
Tescilli çeşitlerin yerel çeşitlere göre bitki boyunun daha uzun, yatmaya ve hastalıklara daha dayanıklı, kardeşlenme ve başaktaki tane yapısının yerel çeşitlerden daha fazla verimli olduğu gözlendiği Örencik tarla gününde, yerel çeşitlerle mevcut 1.100 hektar alanda dekara 450 kg verim alınarak 5 bin Ton Buğday üretimi yapıldığı ifade edildi.
Yorum Yazın