ÜZÜM Üreticileri Sendikası (Üzüm-Sen) Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Manisa'nın Sultaniye cinsi üzümünün olgunlaşmadan kesilerek yurt dışına gönderildiğini, olgunlaşmadan kesilen ve piyasaya sunulan üzümlerin fiyatları olumsuz etkileyeceği için üreticilerinin zarar göreceğini açıkladı. Çobanoğlu, konu hakkında Ekonomi Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 4 Ağustos'ta dilekçe göndererek önlem alınmasını ve ihracatın denetlenmesini istediklerini kaydetti.
Üzüm-Sen Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, Manisa'nın Sarıgöl İlçesi ve çevresinde yetişen 'Sultaniye' cinsi üzümle ilgili ihracatçıları uyardı. Olgunlaşmadan kesilerek ihraç edilen üzümün, fiyatları olumsuz etkileyeceği için üreticilerinin zarar göreceğini belirten Çobanoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Tarım ürünleri ihracatında denetimsizlik nedeniyle yaşanan bu tip olumsuzluklar, iç pazarımızın da arz/talep dengesini olumsuz etkilemektedir. Dilekçemizde, 2015 yılı yaş üzüm sezonunda da bazı ihracatçılar Ağustos'un 8 ila 10'undan önce kesilmemesi gereken Sultaniye cinsi üzümü, erkenci çeşitlerden olan Superiol üzümünün ihracat izniyle kesip ihraç etmeye başladıklarını belirttik. Hile yapıp TIR'ların ön kısımlarına henüz olgunlaşmamış Sultaniye cinsi üzümlerini arka kısımlarına da Superiol cinsi üzümleri yükleyip aldıkları ihracat izniyle Rusya'ya daha olgunlaşmamış Sultaniye cinsi üzüm göndermeye başladıklarını kaydettik. Acilen gerekli denetimler yapılıp önlemler alınmazsa faturanın üzüm üreticilerine çıkacağını, 'ihracat tıkandı' denilerek manipülasyon yapılıp yaş ve kuru üzüm fiyatlarının düşeceğini belirttik. Ayrıca bakanlıklardan 'Sultaniye üzüm çeşidinin zamanından önce kesilip ihraç edilmesini önlemek için bu konuda sabıkası olan firmalara 2015 yılında herhangi bir yaptırım uygulayıp uygulamadıkları ve önlem alıp almadıkları' konusunda bilgi istedik. Ancak henüz somut bir cevap alamadık. Kimsenin Sultaniye üzümü olgunlaşmadan kesip ihracat yaparak ve yetkililerinde göz yumarak üreticiyi mağdur etmeye haklarının olmadığını düşünüyor ve yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.
SARIGÖL'DE İŞÇİ ÜCRETLERİ DE AÇIKLANDI
MHP'li Sarıgöl Belediye Başkanı Necati Selçuk başkanlığında ziraat odasında toplanan komisyon da işçi ücretini belirledi. Sarıgöl'de üzüm işçi ücretleri tarafından toplanan komisyon kararına göre; bağcının mağdur olduğu ve geçen yıl yapılan zammın yüksek olması gerekçesiyle ücretler sabit kaldı. Günlük yevmiye ücreti ihracat ürünlerine göre; kesi 35 lira, kelter 45 lira, şeritçi 45 lira, buzhane kadın işçi 48 lira, buzhane erkek işçi 50 lira, işletme işçisi 39 lira. Sofralık yaş iç piyasa işçi ücretleri kesi 40 lira, kasa 45 lira, kelter 60 lira, yükleme 75 lira, sergi 45 lira, bandırma 70 lira. Üzüm tarım işçileri günlük olarak sekiz saat çalışacakları kaydedildi. Ayrıca yevmiye dışı çalışmalarda işçilere saat başına 5 lira ek ödeme alacağı ifade edildi. Yapılan açıklamada belirlenen işçi ücretlerinin bir kamyon ortalama 12 tonluk üzüm işçiliği fiyatı olduğu belirtildi.
Yorum Yazın