Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Yetkin, okul sütü programının yalnız çocuklara değil, üreticilere de yarar sağlayacağını belirtti.
TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, okul sütü programının yalnız çocuklara değil, üreticilere de yarar sağlayacağını ifade etti.
Yetkin yaptığı yazılı açıklamada, Okul sütü programının amacının, öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak olarak belirlendiğini anımsattı. Yetkin, bu uygulamanın süt ve hayvancılık sektörlerine de önemli katkısı olacağını vurguladı.
Türkiye'de süt ve süt ürünleri tüketiminin Avrupa ve dünya rakamları ile kıyaslandığında son derece düşük kaldığına işaret eden Yetkin, AB ülkelerinde kişi başına yıllık içme sütü tüketiminin 75, ABD’de 90, Avustralya'da 100 kilogramın üzerinde iken Türkiye'de bu rakamın 20 kilogram civarında olduğuna dikkati çekti.
Tüketimin düşüklüğü nedeniyle süt üretimi biraz arttığında stoklar oluştuğunu ve fiyatların gerilediğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:
"Nitekim geçen yılın haziran ayında Ulusal Süt Konseyi tarafından 1 lira 15 kuruş olarak belirlenen çiğ sütün litre fiyatı o günden bugüne artmamış, hatta fiilen düşmüştür. Bunun sebebi, sanayicinin piyasada gereğinden fazla süt olduğunu öne sürerek fiyatların aşağı çekilmesini istemesidir. Üretici ise başta yem fiyatları olmak üzere artan girdi fiyatlarına karşın süt fiyatları artmadığı için zarara sürüklenmekte ve süt ineklerini kesime göndermektedir. Geçtiğimiz aylarda bu şekilde kesime gönderilen inek sayısı 150 bine ulaşmıştır. Süt üretiminde kullanılan inekler damızlık nitelikte hayvanlardır. Bunların etlik sığır gibi tüketilmesi, gelecekte hayvancılığımız açısından kolay telafi edilemeyecek bir kayba yol açmaktadır.
Halen 1 litre sütün maliyeti 1 liranın üzerinde hesaplanmaktadır. Üreticinin sütünü 1 lira 15 kuruştan bile satmakta zorlandığı düşünülürse durumun vahameti açıkça ortadadır. Bu duruma yol açan nedenlerden biri de geçen yıl 'tasarruf' gerekçesiyle okul sütü uygulamasının kaldırılmış olmasıdır. Şimdi uygulamanın sınırlı bir biçimde (öğretim yılının ikinci devresinde ve haftada üç gün) de olsa yeniden başlatılması yalnız çocuklarımızın sağlığı açısından değil, süt üreticilerinin içine düştüğü çıkmazdan kurtulmaları açısından da yararlı olacak ve hayvancılığımızı tehdit eden süt ineklerinin kesime gönderilmesi uygulamasını kısıtlayacaktır. Bu uygulamayı destekliyor ve kapsamının genişletilmesini bekliyoruz."
Yorum Yazın