Şekerbank

Öğrencilere Organik Tarım Anlatıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Öğrencilere Organik Tarım Anlatıldı

Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte Organik tarım ürünlerinin yetiştirilmesi ve tüketilmesi konularında İlkokul çağındaki tüketicilerde farkındalık yaratmak için etkinlik yapıldı.

Elazığ TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) İlkokulu ve Cumhuriyet İlkokullarında yapılan etkinliklere İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili İsmail GÜRBÜZ, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Vekili Nizamettin ÇETİNER, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Ahmet BAĞLITAŞ, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi GÜRTÜRK, Halk Eğitim Müdürü Kazım ATICI, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Yılmaz ATAŞ, Okul Müdürleri ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Teknik personeli katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekilimiz Sayın İsmail GÜRBÜZ, yaptığı açıklamada; "Organik tarım, kimyasal girdilerin kullanılmadığı, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak Organik tarımın amacıdır. Organik tarımda ana hedef, doğada devamlılığı sağlayan toprak ve su kaynaklarının verimliliğini koruyarak birim alandan en fazla verimi almaktır.

Gıda güvenilirliğini tehdit eden fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeler toplum sağlığını ciddi biçimde etkiliyor. Günümüzde, insan sağlığını korumak amacıyla "çiftlikten sofraya gıda güvenilirliği" yaklaşımı benimseniyor ve tüketiciler bu anlayış ile korunuyor. Bugün, tüm dünyada çevreye ve gıdalara karşı daha bilinçli bir tüketim anlayışı giderek yaygınlaşıyor. Tüketiciler her geçen gün çevreye dost, insan sağlığına uygun olan gıdaları tercih ediyor. Bu bilinçlenme her aşaması kontrol altında olan organik ürünlere olan talebi artırıyor.

İlimizde 2014 yılında 23 çiftçimiz 2000 dekar alanda Organik Tarım yapmakta iken yapılan yayım ve Eğitim çalışmaları sonucunda bu sayı 154 çiftçide 13000 dekar alana çıkmıştır. Organik Arıcılık kapsamında Maden İlçemizde 20 Arıcımızın faydalandığı ve üç yıl süreli Organik Bal Üretimi Projesi yürütülmüş, bu proje kapsamında 600 kovan dağıtılmıştır. 2015 yılı içerisinde 4 ton organik bal hasat edilerek kilosu 100 liradan satılmıştır. 2016-2018 yıllarını kapsayan ve Sivrice İlçesi Arıcılarına yönelik hazırlanan Proje Bakanlığımızca kabul edilerek faaliyetlere başlanmıştır. Yine 2014 yılında Organik Tarım yapan üreticilere 2015 yılı içerisinde 57500 TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 2015 yılında Tarla Bitkilerinde 10 TL/da, Meyve ve Sebzede 70 TL/da Destekleme Ödemesi yapılacaktır." dedi.

Elazığ İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail GÜRBÜZ, konuşmasının devamında tüketicilere önerilerde bulunarak;

* Günlük gıdalarınızı seçerken mümkün olduğu kadar yaşadığınız yörede ve bulunduğunuz mevsimde yetişen taze besinleri tercih ediniz. Bu hem sizin sağlığınız hemde çevre sağlığı açısından en doğru yaklaşımdır.

* İşlenmiş ve ambalajlanmış gıda alırken ya da tüketirken mutlaka üretim – tüketim tarihlerini ve içindekiler bölümünü okuyunuz. Ürünün içinde bilmediğiniz maddeler varsa ne olduklarını araştırınız.

* Organik tarım ile elde edilen ürünleri tercih ediniz. Ambalaj üzerindeki Organik Tarım Logosu olup olmadığına dikkat ediniz. Bu ürünler diğerlerine göre daha fazla yararlı maddeler içerir.

Sözlerimi İl Müdürlüğümüzün sloganı ile bitirmek istiyorum:

İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI İÇİN; ORGANİK ÜRETELİM, ORGANİK TÜKETELİM" dedi.

Elazığ İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi GÜRTÜRK ise konuşmasında; "Organik Tarım yapılmadığında sonu hazin olan durumlar ortaya çıkacaktır. Tabi bunu kimse istemez. Ama toplumumuzda çok kazanma hırsı, insanları buna yönlendirmektedir. Bizde sizlere farkındalık oluşturmak için bu programı tertip ettik. Sizler de evlerinizde annenize, babanıza bu durumu anlatırsanız, kantinlerde, çarşıda pazarda ürün alırken bize faydalı, bize zararlı olmayan gıdalar tüketirsek bunun kendimize faydası olacağını göreceğiz. Evlerimizde anne babamıza bugün burada bu program anlatırsak ve bunun üzerinde durursak inşallah Organik Tarıma hem faydamız olacaktır hem de bilinçli bir tüketici olarak topluma bunu kazandırmış olacağız." dedi.

Konuşmaların ardından İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Cahit SALMAN sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' Sertifika Töreni YapıldıÖnceki Haber

'Sürü Yönetimi Elemanı Benim' Sertifika...

Ucuz Et İçin İthalat Değil, DESTEKLEMESonraki Haber

Ucuz Et İçin İthalat Değil, DESTEKLEME

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar