CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç.Dr. Okan Gaytancıoğlu’nun Adapazarı Şeker Fabrikası ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e sorular yöneltti.
Soru önergesi şöyle:
Türkiye'nin en eski kamu yatırımlarından biri olan Adapazarı Şeker Fabrikası 1951 yılında kurulmuş, fabrika hem bölge çiftçisi için hem de Eskişehir'deki üretici için önemli bir işlev görmüştür. Ancak 1999 depreminde ağır hasar gören fabrika, ilerleyen süreçte özelleştirme kapsamına alınmıştır. Fabrikanın alımı için, 55 bin kadar üyesi olan Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi (APEK) ihaleye girmiştir. Pancar çiftçisi böylece, fabrikanın da sahibi konumuna gelmek istemiştir. Ancak, fabrikanın alımı için birçok banka ile temasa geçilmiş, APEK yönetimi bankalardan olumsuz yanıtı almıştır. Tek olumlu yanıt Bank Asya tarafından verilmiştir. Söz konusu banka da, ihale bedeli olan 45 milyon 750 bin dolarlık krediyi sağlamıştır. Kredinin temini sonrası kooperatifin tüm varlıkları bankaya ipotek edilmiş, taraflar arasında APEK'e ağır yükümlülükler getiren bir sözleşme imzalanmıştır. Ancak bankanın verdiği kredi sonrası, Şeker Kurumu talep edilen kota artırımına gitmemiş, bu durum da fabrikanın mali yapısının bozulmasına neden olmuştur. Banka, verdiği krediyi vadesinden önce geri istemiş, bunun yanında bankadan alınan kredi sonrası, ilgili bankanın iki yöneticisi de, fabrikanın yönetimine girmiştir. Söz konusu kooperatifin Şeker Kurumu'nun yanı sıra, Danıştay'da açtıkları davalar da aleyhlerine sonuçlanmış, kooperatif Bank Asya tarafından sürekli sıkıştırılmış, kooperatifin fabrikayı satışa çıkarmak dışında başka çaresi kalmamıştır. Söz konusu banka; Bank Asya'nın, fabrikayı kime ve kaça satacağını dahi belirlenmeden devir gerçekleşmiş ve devir sonrası kooperatife verilmeyen kota 20 bin ton arttırılmış, Danıştay'da aleyhlerine çıkan kararlar lehe çıkmaya başlamıştır.
Buna göre;
1. Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi ortakları söz konusu fabrikanın FETÖ Terör Örgütünce Kooperatife hile ve desise kullanarak, ellerinden alındığını, söz konusu bankanın kredi veren kuruluş olması nedeniyle kooperatifin elini kolunu bağlayarak nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğini belirtmektedir? Söz konusu fabrikanın devir süreci ile ilgili bir inceleme yapılmış mıdır? Yapılmadıysa böyle bir inceleme yapılacak mıdır?
2. Şuan fabrika kimlerin mülkiyetinde gözükmektedir? Ne kadarlık bir bedelle devir alınmıştır?
3. Bankanın verdiği kredi sonrası, Şeker Kurumu'nun, kooperatifin talep ettiği kota artırımına gitmemesinin gerekçesi ne olarak belirtilmiştir?
4. Dönemin Şeker Kurumu'nun yetkilileri kimlerdir? Kooperatifin ve fabrikanın yeni sahiplerinin kota taleplerine farklı cevaplar verilmesi detaylı bir şekilde incelenecek midir?
5. Dönemin Adapazarı Pancar Ekicileri Kooperatifi yöneticileri kimlerdir? Söz konusu yönetimin faaliyetleri ile ilgili bir inceleme yapılacak mıdır?
6. Adapazarı Şeker Fabrikası’nın hazırlanan bir kumpasla binlerce çiftçinin elinden alındığı tespit edilirse fabrika çiftçilere geri verilecek midir?
Yorum Yazın