Türkiye'nin patates üretiminin 5'te birinin karşılandığı Niğde'de bazı patates ekili olan tarlalarda halk arasında "geç yanıklık" hastalığı olarak bilinen "Mildiyö" hastalığı görüldü.
Patates ekiminin erken yapıldığı bölgelerde mildiyö hastalığı belirtilerinin görülmeye başlaması nedeniyle Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, patates çiftçilerine uyarıda bulundu.
Sahalarda yapılan ve enstitüye gelen bitki numunelerinin incelenmesi sonucunda patates mildiyö hastalığı belirtilerine rastladıklarını söyleyen Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, "Enstitümüzün gerekli sahalarda yapmış olduğu çalışmalar gerek ise enstitümüze gelen bitki numuneleri incelenmesi neticesinde patateste mildiyö hastalığının belirtilerini tespit ettik.
Patates mildiyösü ile ilgili olarak çiftçilerimizin mücadele etmelerini öneriyoruz. Mücadele yapılmadığı taktirde büyük oranda zararları olacaktır. Patates hastalığı olan mildiyö hastalığı ile mücadele etmemiz gerekiyor. Soleresan familyası dediğimiz gruba giren domates, biber, patates ve patlıcan gibi bitkiler bu hastalığın konukçuları. Bizim bölgemizde ilk bahar ve yaz ayları başlangıcı itibari ile bu hastalık görülmeye başlıyor. Hastalığın ilk belirtileri yapraklarda küçük soluk yeşil ve sarımsı leke şeklinde görülüyor. Daha sonra bu lekeler birleşerek kahve rengi şeklinin alıyor ve doku kuruyarak bitkide hasara neden oluyor" dedi.
"Hastalık iki şekilde yayılıyor, bitkiden bitkiye, topraktan bitkiye"
Mildiyö hastalığının yayılmasının iki şekilde olduğunu vurgulayan müdür Pırlak, "Birincisi bitkiden bitkiye olan yayılma. Bu yayılma şekli devam ettiği sürece vejeteryasyon süreci boyunca sekonder bulaşmalar gerçekleşiyor. İkinci bulaşma şekli ise yapraktan toprağa olan bulaşmalar. Bu bulaşmalar ise yağmur suları veya sulama suları ile birlikte yapraktaki hastalık etmeninin, toprağa bulaşması sonucunda topraktan bitkiye bulaşmasıyla oluyor" diye konuştu.
"Hastalıkla mücadele edilmez ise zararları büyük olur"
Patateste Mildiyö hastalığı ile mücadele edilmez ise büyük zararlara yol açacağını söyleyen Müdür Uğur Pırlak, "2015 yılında bölgemizdeki patates üretimi yapılan bir çok alanda patates mildiyösü hastalığı çok büyük zararlara neden olmuştu. Niğde bölgemizde 2015 yılında olan mildiyö hastalığı yüzde 15 oranında verim kaybına neden oldu. Eğer erken mücadele yapılmaz ise zararlarımız yüzde 70 ile yüzde 80'lere ulaşabilir. Mildiyö hastalığı ile mücadele etmezseniz, bir dekardan alacağınız ürün miktarı 4 ile 5 ton arasında iken bu aşağılara çekildiğinde kazançlardaki fiyatlara da etki edecektir" dedi.
Mildiyö hastalığının ne zaman ortaya çıktığı hakkında da bilgi veren Müdür Pırlak, "Mildiyö hastalığı ilk belirtilerini hava sıcaklığının 16 derece olduğunda ilk belirtileri vermeye başlıyor. Orantılı nemi yüzde 80 ve 19 ile 22 santigrat derece arasında da salgın yapıyor. Bu sıcaklık derecelerine ulaştığında hastalıkla mücadele etmek gerekiyor" ifadelerini kullandı.
"Üreticiler hem kültürel tedbirler hemde kimyasal tedbir almalılar"
"Üreticilerimizin zarar görmemeleri için hem kültürel tedbirler almaları hem de kimyasal tedbirler almaları gerekiyor" diyen Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, "Kültürel tedbirler şu şekilde alınması gerekiyor; Temiz ve Sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Hastalıklı bitki artıkları ve yumrular tarladan uzaklaştırılmalı, patates tarımı çiğ tutmayan güneye bakan yerlerde yapılmalıdır. Kimyasal tedbirler ise ; Hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde ve büyük zarar yaptığı üretim alanlarında hastalık belirtileri görülmeden, günlük ortalama sıcaklığın 16 derece veya en düşük sıcaklığın 10 derece bulmasıyla ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın her yıl görülmediği alanlarda ise çevrede ya da tarlada ilk belirtiler görülür görülmez ilaçlamaya başlanmalıdır. Kimyasal mücadelede kullanılacak ilaçlar ve dozları il ve ilçe müdürlüklerinden reçete yazma yetkisi bulunan kişilerce belirlenmelidir" şeklinde konuştu.
Yorum Yazın