Şekerbank

Nar ye kalbini koru arı sütü ile genç kal

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nar ye kalbini koru arı sütü ile genç kal
Uzmanlar tavsiye ediyor; Cennet meyvesi nar kalbe iyi geliyor. Arı sütü gençleştiriyor. Beyaz dutun faydaları ise saymakla bitmiyor. Dutun yaprağı da kalbi koruyor. Demlenip tüketilen dut yaprağı sindirim sistemini düzenliyor. Kan şekerini dengeliyor

Uzun ömrün sembollerinden biri nar. Cennet meyvesi olarak da biliniyor. Neredeyse tüm kültürlerde bereketin, iyi şansın ve bolluğun sembolü. Tam bir kalp dostu. Sadece nar mı? Arı sütü ile beslenerek kraliçe arılar gibi gençleşmenin formülünü yakalamak mümkün. Dut yaprağı ile kalbini koru...

NAR

Kalp dostu bir meyve. Kalbi koruyor, kalp krizi riskini azaltıyor. K vitamini, folik asit ve potasyum içeriyor. Eklem iltihabı olan romatoid artrit tedavisinde nar doğal bir tedavi edici. Nar tohumları kansere karşı faydalı. Özellikle prostat kanserinde kanserli hücre gelişimini azaltıyor. Yaşlı bireylerde yapılan çalışmalarda sözel ve görsel hafızayı desteklediği ve gençliği koruduğu gözlenmiş. Antioksidan özellikli bitki olduğu için kullanılmadığı yer neredeyse yok.

NASIL KULLANILIR: Günde bir bardak veya 2 bardak nar suyu içilebilir.

ARI SÜTÜ

Genç bal arılarının salgı bezlerinden ürettikleri bir madde. Diğer arı ürünlerinin aksine varlığı uzun bir süre bilinmedi. Jel kıvamında krem renkte ve ekşi bir tada sahip. Kraliçe arı hayatı boyunca arı sütüyle beslenir. Diğer bal arıları birkaç ay kadar yaşarken, kraliçe arı 6 yıl yaşar. Kraliçe arılarla diğer bal arıları arasındaki bu farkın arı sütünden kaynaklandığı düşünüldüğü için arı sütü uzun yaşamın sırrı gibi. Hücre yenilenmesi, üretimi ve metabolizması üzerinde etkili. Hafızayı güçlendiriyor.

NASIL KULLANILIR:

Yetişkinlerde günlük 500 mg. 20 günlük kullanımdan sonra 10 gün ara verilmesi öneriliyor.

BEYAZ DUT YAPRAĞI

Dut kadar dutun yaprağı da faydalı. Ateş düşürücü etkisinden tutun da idrar söktürücü özelliğine kadar birçok etkisi var. Ödem attırıcı. Sindirim sistemini düzenliyor. Kan şekerini dengeliyor. Dut yaprağı kalp rahatsızlıklarına da iyi geliyor. Boğaz ağrısı ve bronşit tedavisinde de etkili. Karaciğerdeki hücrelerin temizlemesine yardımcı oluyor. Dut yaprağında A,C,K vitaminlerinden dolayı antioksidan miktarı serbest radikallerin gelişmesine engel olur. Ağrı kesici özelliği de bulunuyor. Dutun yaprağından hazırlanan bir kaşık un, bir bonfile ya da pirzolaya eş değer.

NASIL KULLANILIR: Bir kupaya 2-3 yaprak koyun. Kaynatılan suyu üzerine dökün. Demlenirken, ağzını kapatın. 5 ila 7 dakika bekletin. Günde 2-3 bardak içilebilir. Yaprakları ayrıca salataya karıştırılıp yenebilir. Yaprağından elde edilen un ise her türlü sütlü tatlı, çorba ve salataya karıştırılıp yenilebilir.

TARÇIN
Tarçın kabukları, beyinde nöronları koruyor ve motor işlevlerini iyileştiriyor. Bu yüzden alzheimer ve parkinson hastalarında destekleyici olarak kullanılıyor. Aynı zamanda taşıdığı uçucu yağ vücut bağışıklığını güçlendiriyor. Gençlik iksiri gibi. Kan şekerini dengelemeye yardımcı. Kötü kolesterol dediğimiz LDL seviyelerini düşürücü özellikte. Yaygın kalp rahatsızlıklarına yönelik risk faktörlerini de azaltıyor.

NASIL KULLANILIR: 2 gram iri parça kabuk tarçın veya 1 çay kaşığı toz tarçın kaynatılmış 1 su bardağı sıcak su içerisinde 15 dk. demlenerek içilebilir veya gıdalar ile birlikte tüketilebilir.

BEYAZ DUTU İHYA ETTİ
Tijen Ziyal 54 yaşında bir mimar. Onu Erzincan Kemaliye'ye götüren, beyaz dutun şifası. Kemaliye'de beyaz dutu ve dut yapraklarının sağlık açısından faydalarını 5 yıl boyunca araştırıp, bu projesini kadın girişimci olarak hayata geçiren bir üretici. Araştırmalarının 4'ncü yılında yetiştirdiği beyaz dutlardan tam 5 ton ürün elde etmiş. Yöredeki kadınlara da iş olanağı sunan Tijen Ziyal, TÜBİTAK-KADEM'in 'İnovasyonda Kadın' temalı ortak projesinde seçici kurul üyesi olarak, yaptığı üretimi diğer girişimci kadınlara anlattı. Örnek girişimci olarak yer aldı. Tijen Ziyal, "Eşimin çocukluğu Kemaliye'de geçmiş. Ziyaret için gitmiştik. Çok ilgimi çekti. Dut haritasını çıkardım ve en iyi beyaz dutun burada yetiştiğini tespit ettim. 1930'larda ABD'ye Gemürgap köyü dut ihraç ediyormuş. Sonrasında her şey durmuş. Ne yapabilirim, sağlık açısından bu kadar yararlı bir meyve, pekmezi, kuru dutu, dut yaprağı ile nasıl çalışabilirim diye düşündüm. Başladım araştırmaya. Arazi, ilaçlardan arındırıldı, nadasa bırakıldı. Yetiştirdiğim beyaz dutların analizi ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi'nde yapıldı. İçindeki protein oranı çok yüksek çıktı" dedi. Dutun hasat sezonunun hazirandan eylüle kadar tamamlandığını söyleyen Tijen Ziyal, aynı zamanda dutun belgeselini çekmiş, şimdi ise kitabını hazırlıyor: "Hem çay hem de un olarak kullanılmasını sağladık. İçindeki protein oranı çok yüksek. Vitamin ve mineraller yönünden çok zengin. Vejetaryenler için müthiş besleyici özelliği mevcut. Bir dilim bonfile ya da pirzola yerine bir kaşık, dut yaprağı unu yoğurda, salataya ya da içeceğe karıştırılıp yenilebilir. İnsülin direncini kontrol etmesi açısından çok faydalı. Sporcu sağlığı açısından müthiş bir ürün" dedi.

AKTAR DEĞİL ECZANE
Prof. Dr. Murat Kartal, "Aktardan alınan bitkiler ya da bitkisel karışımlardan fayda beklemek yanlıştır" diyor ve şunları söylüyor: "Fitoterapi'de kullanılan bitki veya bitkisel ürünler belirli kalite standartlarını taşımalıdır. Halbuki aktarlardan alınan ve kullanılan bitkisel materyallerin çoğunlukla doğru bitki olup olmadığı belli değil. Doğru zamanda toplanmış olduğu şüpheli. Kurutma ve saklanma şartları istenen şekilde olmayabilir. Kalite kontrolü yapılmadığından beklenen etki çoğunlukla görülmez" dedi. Prof. Dr. Kartal, bitkilerle tedavide yaşanan sorunları çözmenin ve bilimsel temele oturtmanın yolunun eğitimden geçtiğini söyledi.

 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Doğu Makedonya’da Tarımsal Üretimin ve Verimliliğin Artırılmasına DestekÖnceki Haber

Doğu Makedonya’da Tarımsal Üretimin ve V...

Besiciye yeni destekSonraki Haber

Besiciye yeni destek

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar