Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye Petrolleri, Türkiye Aspir Derneği ve biyodizel işleyen bazı firmalarca imzalanan protokol çerçevesinde, nadasa bırakılan alanlarda sözleşmeli aspir ekimi yapılarak Türkiye'nin biyodizel açığının giderilmesi hedefleniyor
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, Türkiye Petrolleri, Türkiye Aspir Derneği ve biyodizel işleyen bazı firmalarca imzalanan protokol çerçevesinde, nadasa bırakılan alanlarda sözleşmeli aspir ekimi yapılarak Türkiye'nin biyodizel açığının giderilmesi hedefleniyor.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin ilk çeyrekte yüzde 2,3 büyürken tarım sektörünün yüzde 2,7 oranında büyüdüğünü söyledi.
Tarımda bereketli bir dönemin yaşandığını ifade eden Güven, "Özellikle tahıl ürünlerinde çok büyük gelişme var. Verimliliğin arttığını görüyoruz. Bu verimlilik artışı çiftçilerimizin karlılığının artması anlamına geliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri de bu dönemde yüzde 15 civarında büyüdü. Çiftçiye sunmuş olduğu hizmetlerde, girdiler ve diğer ihtiyaçlarını gidermede büyüdüğünü görüyoruz" dedi.
Güvendi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ülkenin en örgütlü çiftçi kuruluşu ve çiftçinin ekonomik örgütü olduğunu, çiftçinin gelir düzeyini artıracak faaliyetler içinde olduklarını belirtti.
Çiftçinin sıkıntılarından birinin de fazlaca olan nadasa bırakılan kuru ve çorak araziler olduğuna işaret eden Güvendi, bu arazilerin de tarımsal üretime kazandırılması için çalışmalar yaptıklarını aktardı.
- "İlk hedef 170 bin ton biyodizel üretimi"
Türkiye Aspir Derneği, Türkiye Petrolleri ve Tarım Kredi Kooperatifleri ve biyodizel işleyen şirketlerle bir araya gelerek protokol imzaladıklarını belirten Güvendi, şunları söyledi:
"Bundan sonraki süreçte nadasa bırakılan arazilerin bir kısmında sözleşmeli olarak aspir ektireceğiz. Üretilen aspiri biyodizel firmalarının işlemesini ve Türkiye Petrollerinin de bunu mazotun içinde kullanmasını temin edeceğiz. Bu, Türkiye tarımı için gerçekten çok önemli bir konu. Nadasa bırakılan, bitkisel üretim yapılmayan arazileri kullanacağız. Türkiye, eğer Avrupa 'daki gibi yüzde 2 oranında mazota biyodizel katacak olursa bu yaklaşık 340 bin ton biyodizele ihtiyacımız var demektir. Bizim burada ilk hedefimiz, 170 bin ton biyodizel üretecek alanı kullanmak. Bunun hemen birinci yılda olması gerekmez. Etap etap bunu yapacağız."
Güvendi, hem çiftçilerin gelir elde etmesi hem de dış ticaret açığı açısından önemli bir görev ifa edeceklerini düşündüğünü sözlerine ekledi.
Yorum Yazın