Şekerbank

'Muz üretimi örtü altına girdi'

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
'Muz üretimi örtü altına girdi'
Alanya Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rüzgar ve MUZBİR İkinci Başkanı Kural, Alanya'da muz üretiminin örtü altına girdiğini söyledi

c Müdürü Mehmet Rüzgar, Alanya'da muz üretiminin hızla örtü altına kaydığını belirterek, "Bunda yılda iki defa yüksek verimde ürün alınması ve yapılacak yatırımlara devletin verdiği düşük faiz desteğinin etkisi var" dedi. 

Rüzgar, yaptığı açıklamada, ilçede muz üretiminin giderek arttığını bildirerek, "Şu an itibarıyla 10 bin dekar alanda 40 bin ton bir üretim söz konusu. Ayrıca muz üretimimiz hızlı bir şekilde örtü altına kaymakta. Bunda yılda iki defa yüksek verimde ürün alınması ve yapılacak yatırımlara devletin verdiği düşük faiz desteğinin etkisi var. Yakın zamanda sıfır faizli krediyle sera kurma durumuna da geçilecek" diye konuştu.

Alanya'da örtü altında muz üretiminin 2015 yılında bin 700 dekar alanda 16 bin ton olduğunu kaydeden Rüzgar, Türkiye'deki muz üretiminin yarıya yakınının Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde gerçekleştirildiğini belirtti. Alanya'nın muz üretimi için uygun bir iklime sahip olduğunu kaydeden Rüzgar, ilçede muz üretim alanlarının örtü altına girerek genişlediğini dile getirdi. 

'Yüksek bir potansiyele sahip olduk'

Alanya Muz Üreticileri Birliği (MUZBİR) İkinci Başkanı Mehmet Kural da bölgede ciddi bir üretim söz konusu olduğunu söyledi. Muzun, tropikal iklim bitkisi olduğunu hatırlatan Kural, şöyle konuştu: 

"Bu bölge için isterseniz ilahi adalet, isterseniz fiziki koşullar deyin bu bölgeye verilmiş bir şans ve biz de bunu en iyi şekilde değerlendirme çalışıyoruz. Tropikal bölgeye göre üretim maliyetleri çok daha yüksek. İklim koşullarını kısmen sağlasak da tamamen yeterli değil. Açık alanda yapılan üretim ticari olmaktan çıktı. Zaman zaman yaşanan sert kış koşulları verimi düşürünce üretici örtü altına yönelmeye başladı. Bugün de ciddi şekilde örtü altında oldukça yüksek bir potansiyele sahip olduk." 

Örtü altına girmenin en olumlu yanının üretimdeki artış olduğuna değinen Kural, şöyle devam etti: 

"Örtü altında ciddi bir artış oldu ve aynı zamanda ürünün kalitesi de arttı. Muz doğanın olumsuz şartlarından kurtuldu ama bunun da bir maliyeti oldu. Devletin, hükümetin uyguladığı politikalarla bu yatırımlar, yüksek maliyete rağmen hız kesmedi hatta arttı. Eğer bu politikalar hız kesmezse üreticiler korunursa bu yatırımlar artar. Zaten her yıl ciddi şekilde bir artış var. Son yıllarda 200 bin ton iken şimdi 260 bin tonlardan bahsediliyor." 

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Balıkçılar DenetlendiÖnceki Haber

Balıkçılar Denetlendi

Üretilen Ceviz Büyüklüğüyle ŞaşırttıSonraki Haber

Üretilen Ceviz Büyüklüğüyle Şaşırttı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar