Şekerbank

Muş’ta Hasat Dönemi Başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Muş’ta Hasat Dönemi Başladı
Muş'ta arpanın hasat dönemi başladı. Bir hafta sonra buğday hasadının da başlayacağı Muş'a biçerdöverciler gelmeye başladılar

Muş'ta arpa hasat edilmeye başladı. Her yıl bu dönemde başlayan hasat mevsimi kapsamında Muş, Bulanık, Malazgirt ve Liz Ovası'na ekilen hububatın biçimi yapılıyor. İlkbahar yağışlarının bol olması nedeniyle bereketli bir sezon yaşanan ilimizde yaklaşık bir hafta sonra da buğday hasadı başlayacak. Muş'ta biçerdöver olmaması nedeniyle Güney Doğu'dan gelen biçerciler daha önceden anlaştıkları üreticilerin ürünlerini hasat etmeye başladılar. 
Hasat mevsimi dolayısıyla biçerdöverlerin kontrolünü yapmak üzere ekibiyle birlikte sahaları gezen Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, hasatla ilgili açıklamalarda bulundu.
Çolakoğlu ilk olarak şunları söyledi: "Muş ilimizde hasat bayramımız başladı. Bugün; üreticimizin üretiminin karşılığını aldığı bir gün. Biçerdöverlerimizde Güney bölgesinden bizim bölgemize gelmeye başladılar. Bölgemizde arpanın hasadı başladı. Arpadan bir hafta sonra da buğday hasadımız başlayacak. Güneyden ilimize tahmini olarak 50 civarında biçerdöver geliyor. İlimiz hububatın yoğun olarak ekildiği bir bölge. Muş Ovası, Bulanık Ovası, Malazgirt Ovası ve Liz Ovamızda 278 bin hektarlık alanda hububat ekimi yapılıyor. Bu yılki hububat ekimimiz tahmini olarak 115 bin hektar buğday, 15 bin civarında arpa ekimiyle beraber toplam 130 bin hektarlık bir hububat ekimimiz bulunmaktadır."
Bu yılın bereketli olması nedeniyle rekolte beklentilerinin yüksek olduğunu dile getiren Çolakoğlu: "Bu yılki yağışların çok olması sebebiyle buğdaydaki rekolte beklentimiz 275 bin ton civarında. Arpadaki rekolte beklentimiz ise 34 bin ton civarındadır. İlimizde hububat ekimi yoğunluktadır. Yoğun olduğu içinde bizler biçerdöverler tarafından biçim yapılırken il ve ilçe müdürlükleri olarak sahada kontrolörlerimiz bulunmaktadır. Kontrolörlerimiz biçerdöverlerin hasatlarını takip etmekteler. Biçerdöverlerde hasat yapılırken dane kaybı çok önemli. Özellikle dane kaybının %2'yi geçmemesi gerekiyor. Bunun içinde bir kısım önlemlerimiz var. Valilik genel tebliği uyarınca biz biçerdöver sahiplerine bunları tebliğ etmiş bulunmaktayız. Biçerdöverlerin hızına dikkat etmek gerekiyor, biçerdöverlerde yangın söndürücü bulundurmak gerekiyor, özellikle biçerdöver sürebilmek için operatör belgelerinin olması gerekiyor. Bizim kontrolümüzde hasatlar yapıldığı sürece bu tür sıkıntılar oluşmamaktadır" şeklinde konuştu. Her yıl bu dönemlerde anızların yakıldığını da ifade eden Çolakoğlu, bu konuyla ilgili çiftçileri uyardı. Çolakoğlu konuyla ilgili olarak: "Hasat bittikten sonra çiftçilerimiz bir daha ekim yapmak için anız yakma yoluna gidebiliyorlar. Biz bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz, bununla ilgili olarak yasaklarımız var. Anızın yakılmaması gerekiyor çünkü toprak yüzeyinde verimli olan 1-15 cm'lik tabaka verimli tabakamızdır. Anız yakıldığı zaman burada faaliyet gösteren mikroorganizmalar ve canlılar yok olup organik tabakanın yok olmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle bir kez daha anız yakmanın yasak olduğu konusunda çiftçilerimizi uyarıyoruz" dedi.
Bu yıl ilkbahar yağışlarıyla birlikte verimliliği artan Muş Ovası'nın üreticileri durumlarından memnun. Geçtiğimiz yıllara göre daha verimli bir yıl geçiren çiftçinin rekolte beklentisi de yüksek. Aşağı Sızma Köyü'nde güneyden gelen biçerler tarafından ürünlerinin hasadı yapılan İrfan Karasu, uzun zamandır bu kadar verimli bir yıl geçirmediklerini kaydetti. Ova ve dağ kesimlerindeki ekinlerinin hasad edildiğini ifade eden Karasu: "Biçercilerimiz bize Mardin, Urfa, Diyarbakır taraflarından her yıl bize gelirler. Eskiden Muş'ta da biçerciler vardı ama artık yok maalesef. Biz biçercilerimizden çok memnunuz. Her yıl aynı biçercilerle çalışmaktayız. Bu sene verimlilik çok şükür iyi durumda. Ovada 400 civarı alıyoruz, dağ kesimlerinde ise 350-360 ton civarında arpa almaktayız. Tabi buğday henüz belli değil ama beklentimiz 400-450 ton civarı. Bu sene verimin yüksek olmasının nedeni yağışların bol olması ve düzgün gübre kullanımı. Mesela ben dönüme 27 kilo daban gübresi verdim, 20 kilo da yaprak gübresi verdim. Ondan verim yükseldi. Bildiğiniz gibi topraklarımız zayıfladı, artık eskisi gibi değil. Eskiden toprak kuvvetliydi ve gübre kullanmıyorduk. Ancak şu an gübre kullanmak zorundayız ve en az dönüme 25 kilo gübre atmalıyız. Son beş yıldır pek verim alamıyorduk. 35 ton ekip 25 ton ürün aldığım da oldu yaprak gübresi atıp yağmur olmaması nedeniyle hiç ürün alamadığım da oldu. Bu yıl ise verim yüksek çünkü dediğim gibi yağışlar yüksekti ve gübre kullanımımız iyiydi" ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gıda Üretimi ve Satış Yerlerine Bayram DenetimiÖnceki Haber

Gıda Üretimi ve Satış Yerlerine Bayram D...

2015 YILI BALIKLANDANDIRMA ETKİNLİĞİ YAPILDISonraki Haber

2015 YILI BALIKLANDANDIRMA ETKİNLİĞİ YAP...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar