MUŞ'TA ALTERNATİF ÜRÜN OLARAK EKİMİ YAPILAN ASPİR BİTKİSİ
Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, Muş Ovası’nda alternatif ürün olarak üretimine başlanan yağ bitkisi olan aspirin yetiştirildiği alanda incelemelerde bulundu.
2010 yılından itibaren Muş Ovası’nda alternatif ürün olarak ekimine başlanan yağ bitkisi aspir giderek yayılıyor. Berce Alparslan Tarım İşletme alanında üretimi yapılan aspir bitkisi tarlalarını inceleyen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergün Çolakoğlu, alternatif ürünler için gayretle çalıştıklarını söyledi. Aspirin ortalama veriminin dönüm başı 140 kilogram civarında olduğunu belirten Ergün, “Ülkemizde 3.3 milyon ton yağlı tohum bitki üretimi yapılmakta. Yağlı tohum bitkilerin genel olarak nemi yüksek yağışlı olan bölgelerde olması gerekiyor. Bu noktada nadas alanları çok iyi değerlendirilebiliyoruz. Bununla beraber aspir bitkisi ilimizde 2010 yılında başladı ve 109 dekarlık bir alanda üretimi yapılmış ve karşılığında 22 ton aspir elde edilmiş. Ancak 2014 yılına geldiğimizde üretim alanımız 23 bin 200 dekarlık alandan 3 bin 452 ton aspir üretimi gerçekleştirilmiştir. 2015 yılındaki aspir üretim alanımız ise 20 bin dekar alanda ekimi yapılmıştır. Tabi aspir üretimi yağlı tohumluk bitkisi olarak çok önemli bir bitkidir. Çünkü yüzde 30-45 arasında bir yağ oranı var” dedi.
Aspir bitkisinin tohumundan yağ üretildiğini ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Çolakoğlu, “Diğer kısımları ise hayvan küspesi olarak kullanılmaktadır. Yüzde 25 oranında bir protein içermekte. Bu açandan hayvanlar içinde güzel bir yem olarak değerlendiriyoruz. Son yıllardaki üretim gelişmesine bağlı olarak bu ihracatımızda önemli ölçüde artarak bin 284 tona kadar yükselmiştir. Bu açıdan gerek ilimiz içen gerek bölgemiz için ve gerekse ülkemiz için önemli bir bitkisel ihracatına da dönüşmüştür. Aspir üretimi bakanlığımız tarafından önemli bir şekilde desteklenmektedir. Yağ oranı yüksek olması sebebiyle kilogram başına aspir de 45 kuruşluk bir desteği sağlanmakta. Bunan yanı sıra toprak analizi, mazot gübre desteği, sertifikalı tohum desteği, kullanım desteği ile birlikte 95-100 lira civarında bir desteğe tekabül etmektedir. Bu da aspirin maliyetinin yüzde 80 karşılamaktadır” ifadelerini kullandı.
Muş’ta aspirin verim ortalamasının 160 kilograma kadar yükseldiğini vurgulayan Çolakoğlu, “Aspirin yemeklik olarak kullanılan bir bitkisel tohumluk bir bitkidir. Bunun pazarlamasında çok fazla bir sorunumuz yok, çünkü bakanlık desteklediği için sözleşmeli çiftçi yapıldığı vakit alım garantisi da bunmaktadır. Özellikle ilimizde aspirin üretimi Berce Tarım İşletme Müdürlüğü tarafından üretimi yapılmaktadır. Aspirin verimine baktığımız zaman dünya ortalaması dekara 83 kilogram olmasına rağmen ülkemizde bu oran 102 kilogramlık bir verim ortalaması vardır. İlimizde bu verim 160 kilograma kadar yükselmektedir. Çünkü ilimiz toprakları bakire olduğundan dolayı ve ovalarımız geniş olması nedeniyle verimi büyük ölçüde artmaktadır” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın