Türkiye bitki çeşitliliği kategorisinde coğrafi işaret belgesi alan ilk ürün olan Arapgir’in mor reyhanıyla geçimlerini sağlıyorlar.
Türkiye’de merkezi Malatya’nın Arapgir ilçesi olan 200’ün üzerinde aromatik değere sahip mor reyhanın değeri her geçen gün artıyor. Baharat olarak kullanılan mor reyhanın şerbeti de yapılıyor.
Malatya’nın Arapgir ilçesinin Serge Mahallesine bağlı Eşek Meydanı mevkiinde yıllardır eşiyle birlikte tarımla uğraştıklarını belirten çiftçilerden Nafize Kömürcü, en büyük geçim kaynaklarının mor reyhan olduğunu söyledi.
Reyhan üretimi yaparak geçimini sağlayan Kömürcü, “Reyhanı şubat ile nisan ayları arasında seralara ekiyoruz. Seralardan alıp tarlada ekmeden önce, seralarda alıştıra alıştıra naylonunu kaldırıyoruz. Reyhan havaya alıştığında ekeceğimiz yeri de hazır hale getiriyoruz. Ekime hazırladığımız alana su bırakıp fideyi toprağa veririz. Ekimi bittikten sonra 4-5 günlük olunca suyunu veriyoruz. Böylelikle her gün bakımını yapıyoruz. Reyhan, bir iki hafta içinde yetişiyor ve verim almaya başlıyoruz. Bağ bıçağıyla topraktan 4 parmak yukarıya doğru kesip yaklaşık bir kiloluk demet yapıp satıyoruz.” dedi.
Arapgir Kozluk Çayı reyhanının kaliteli olduğunu belirten Kömürcü, “Kozluk Çayı’nın reyhanı meşhurdur. Suyundan mı toprağından mı tam olarak bilmiyoruz ama gelişimi, rengi ve kokusu daha güzeldir. Yılda 3-4 defa ürün alınıyor. Bakımı güzel yapılırsa kesin 4 defa verim alınır. İsteyen kurutup baharat olarak kullanıyor. İsteyen çay, şerbet veya meşrubat yapıyor. Kurutanların geneli yemeklerde baharat olarak kullanıyor. Reyhanın demeti geçen sene 2-2,5 tl idi. Reyhanın demedi bir kiloya yakındır.” ifadelerini kullandı.
Reyhanın geçim kaynakları olduğunu belirten Kömürcü, reyhanla beraber domates, biber, salatalık, kekik, patlıcan gibi ürünler de ektiklerini söyledi.
Yorum Yazın