Mogan Gölü’nde Yine Balık Ölümleri
Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde bulunan Mogan Gölü’nde her yıl meydana gelen balık ölümleri bu yıl da devam etti. Gölde oluşan kirlilik ve metan gazı patlaması sonucu yüzlerce ölü balık kıyıya vurdu.
Mogan Gölü’nde her yıl görmeye alışık olduğumuz toplu balık ölümleri ile ilgili manzara bu yıl da değişmedi. Mogan Gölü kıyısı yüzlerce gümüş ve sazan balığı yavrularının ölüleriyle doldu.
VATANDAŞLAR ENDİŞELİ
Başkentlilerin nefes alabilecekleri alanlardan biri olan Mogan Gölü adeta can çekişiyor. Gölde oluşan pis kokuların yanı sıra kıyaya vurmuş olan ölü balıkları gören Başkentliler karşılaştıkları manzara karşısında şaşkın. Balık tutmak için Gölbaşı’nı tercih eden balıkçılar ise giderek kan kaybeden Mogan Gölü için endişe duyduklarını belirtiyorlar.
İMZALAR ATILDI AMA!..
Mogan Gölü dip çamurunun temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı ve göl çevre düzenlemesi işlerinin yapılması amacıyla; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Gölbaşı Belediye Başkanlığı’nın katılımıyla 30 Eylül 2014 tarihinde bir işbirliği protokolü imzalanmıştı.
Önümüzdeki 5 yıllık süreci kapsayacak olan proje ile ilgili bazı fizibilite çalışmaları başlatılsa da yaşanan toplu balık ölümleri bu çalışmaların zaman kaybetmeden hızlandırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
CİDDİ ÖNLEMLER ALINMALI
Son zamanlarda Mogan Gölü’nden yayılan pis kokular ve gölde oluşan kirlilik gölün tüm güzelliğine gölge düşürdü. Gölde oluşan metan gazı patlaması sonrası ölen balıklara bir de gölün önlenemez kirliliği eklendi.
İnsan sağlığı açısından da tehlikeli boyutlara ulaşan Mogan Gölü’ndeki kirlilik hakkında açıklama yapan şehir plancısı ve GÖL-DER Başkan Yardımcısı Halil Ayan, imzalanan protokolün beklenmemesi gerektiğine vurgu yaparak, bir an önce ciddi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
GÖLE DOĞRU SARKAN BORULAR VAR
Mogan Gölü’nde yapmış olduğu incelemeler sonrasında basın açıklaması yapan Ayan, edindiği izlenimleri aktardı. Ayan, göl çevresinde yer alan işletme ve tesislerde kanalizasyon ve yağmur şebekesine rastlamadığını belirterek, “Göl çevresinde yer alan işletme ve tesislerde; atık su, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekesine rastlanmamıştır. Bunun anlamı göl kenarında yer alan kamu tesisi ve özel işletmelerin kanalizasyon, evsel atıklar, bulaşık, yemek vb. ile insan ve diğer canlılar için tehlikeli maddelerin doğrudan Mogan Gölü’ne bırakıldığını ortaya çıkarmaktadır” dedi.
“İşletmelerden göle doğru sarkan, plastik ve demir borular var” diyen Ayan, “Bu borular işletmelerden göle hangi atık ve artıkları taşımaktadır? Tespiti yapılmalıdır. Tam tersi bu borular eğer gölden su çekerek, çimleri sulamak için kullanılıyorsa ki; yasaktır. Ayrıca bu da ciddi bir suçtur” ifadelerini kullandı.
PİS SU GİDERLERİ MOGAN GÖLÜ’NE Mİ VERİLİYOR?
Göl kıyısında özellikle sahil yolunun göl ile birleştiği kesimde çok sayıda eski, yeni katı atıklar ve çöpler olduğuna dikkat çeken Halil Ayan, “Bu çöp deryası içinde tuz ruhundan, pet şişelere, boya kutusundan el-yüz yıkama lavabosuna kadar ne ararsanız mevcuttur. Göl yüzeyinde belli alanlarda, çok ciddi miktarda atık yemeklerden oluştuğunu düşündüğüm katı yağ tabakası oluşmuştur. Bu da gösteriyor ki, lokanta, konut, düğün salonu, resmi kurum tesislerinin pis su giderleri tamamen Mogan Gölü’ne verilmektedir” dedi.
"BİR AN ÖNCE MÜDAHALE EDİLMELİ"
Gölde yaşanan balık ölümlerine de dikkat çeken Ayan, “Gölde halen canlılar yaşamaktadır. Balıklar, ördekler, kurbağalar, kuşlar, su kaplumbağaları ve daha nice canlılar… Henüz vakit dolmamıştır. Lakin artık müdahale edilmelidir” diyerek sorumluları uyardı.
Gölbaşı Belediyesi, Çevre Şehircilik Bakanlığı, Orman Su İşleri Bakanlığı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan protokolün beklenmemesi ve bir an önce müdahale edilmesi gerektiğini söyleyen Ayan, “Mogan Gölü’ne ulaşan katı atıklar temizlenmelidir. Göl kıyısında bulunan bütün yapıların atık su ve kanalizasyon hattının devreye sokularak göle ulaşması engellenmelidir. Zabıtanın rutin olarak göl kıyısında devriye yapması ve çevreyi kirletenlerin uyarılması gerekmektedir. Uyarı levhaları konulmalı ve uyarılara uymayanlara da ceza kesilmelidir” dedi.
"İZLEME KOMİTESİ KURULSUN"
Gölbaşı Belediyesi’nin koordineli bir şekilde komite oluşturması gerektiğini ifade eden Ayan, “Yapılan protokol bürokratik olarak kısa vadede göle fiziksel ve biyolojik olarak katkı sağlamayacaktır. Bu nedenle Gölbaşı Belediyesi ile koordineli çalışabilecek ’izleme komitesi’ kurulmalıdır” dedi.
"MOGAN GÖLÜ ERİYİP GİDİYOR"
Göl-Der Başkanı Gürsel Demirci yaptığı açıklamada, Mogan Gölü’nün her geçen gün eridiğini belirterek, “Bir an önce Mogan Gölü’nün hayata döndürülmesini istiyoruz. Bunun için de bütün kurumlar attıkları imzalara sahip çıksın. Göl bizim bir evladımız. Ama göl eriyip gidiyor, biz sadece izliyoruz. Ankara’nın muhtelif yerlerine yapay göller yapılırken, oralara trilyonlarca para harcanırken, Cenabı Allah’ın vermiş olduğu böyle güzel bir göle niçin sahip çıkılmıyor? Bunu hala çözmüş değiliz. Bir an önce bu iş daha fazla uzamadan gölün temizliğine başlansın” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın