Meraların hemen yanı başında atık sahasının açıldığı Hasanoğlan’dan alınan toprak numunesinde tehlikeli oranda civaya rastlandı. Tesiste ‘geçirimsizlik’ sağlanmadığı için atıkların yeraltı sularına karışacağını ve doğal etkilerle tarım alanlarına taşınacağını belirten ÇESAM Başkanı Baran Bozoğlu, “Bu ağır metalleri taşıyan besinler hepimizin sofrasına gelecek” dedi.
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Çevre Sorunları Araştırma Merkezi (ÇESAM) Başkanı Baran Bozoğlu, Hasanoğlan’da açılan atık sahasından aldıkları numunelerle ilgili analiz sonuçlarını açıkladı.
Tesisin ‘Tehlikesiz atık’ izniyle açıldığını anacak, analiz sonuçlarının ‘tehlikeli’ çıktığını belirten Bozoğlu, şunları söyledi:
“Özellikle civa değeri tehlikeli atık sahaları için belirlenen sınır değerden yüksek çıkmıştır. Sınır değer 0.02 olarak belirtilmiştir. Analiz sonucunda 0.03 çıkmıştır. Bu değerlerin gelecek diğer atıklarla birlikte daha da yüksek olacağı öngörülebilmektedir. Uzmanlar metalik civa buharının akciğerlerden kolayca emilerek beyne ulaştığını söylüyor. Ayrıca, civa plasentadan geçerek, çok küçük miktarda civayla kronik olarak karşılaşan gebelerde fetusu olumsuz etkileyebildiği, metilcivanın kronik olarak yutulması ve santral sinir sisteminde akümulasyonu sonucu görülen, işitme kaybı, duyma kaybı, denge bozukluğu ile seyreden kronik hastalık olduğu ve bebeklerin bu hastalıktan daha ağır biçimde etkilendiği belirtiliyor.”
ÇED RAPORUNDAN KAÇILDI
ÇED Raporu yükümlülüğünden kaçabilmek için hazırlanan proje tanıtım dosyasında rakamlarla oynandığını savunan Bozoğlu, “Adeta yangından mal kaçırırcasına kimseye haber verilmeden süreç hızlıca yürütülmüştür. Çevresel etkiler bilimsel bir biçimde değerlendirilmemiştir dedi.
Bu alanlarda yetişen sebze meyvenin öncelikle Ankara ve civarına gittiğini kaydeden Bozoğlu, “Alanda geçirimsizlik sağlanmadığı için yeraltı sularına karışacak, doğal etkilerle tarım alanlarına taşınacak bu ağır metalleri taşıyan besinler hepimizin sofrasına gelecek” dedi.
Atık sahasına dair halka bilgi verilmediğini kaydeden Bozoğlu, “Herhangi bir iletişim yöntemi ile halkın görüşleri alınmamıştır. Atık sahasına dair bilgi Elmadağ Belediye Başkanı’nın şirket ile yaptığı sözleşme ile ortaya çıkmıştır” diye konuştu.
134 YIL SONRA AĞAÇLANDIRILACAK
Proje tanıtım dosyasında sahanın doldurulduktan sonra ağaçlandırılacağının belirtildiğini anlatan Bozoğlu, “Bu alan 134 yıl boyunca atık sahası olarak kullanılacak. Bu duruma göre ağaçlandırma 134 yıl sonra gerçekleştirilecek! Tüm bunlara rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu alana izin vermiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu tesise nasıl lisans verdiğini derhal açıklamalıdır” dedi.
Yorum Yazın