MANİSA’DA HIDRELLEZ KÜLTÜR-BAHAR BAYRAMI ETKİNLİKLERİ KAPSAMINDA YENİ MAHMUDİYE MAHALLESİNDE YAPRAK TOPLAMA ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ.
Manisa’da Hıdrellez Kültür-Bahar Bayramı etkinlikleri kapsamında Yeni Mahmudiye mahallesinde yaprak toplama şenliği düzenlendi.
Programa, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Vali Yardımcısı Yakup Tat, Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Şehzadeler Belediye Başkan Yardımcısı İsmail Önal, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Çebi, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire ile vatandaşlar katıldı. Halk oyunları gösterisinin yer aldığı ve oyunların oynandığı programda keşkek, gözleme ve ayran ikram edildi. Daha sonra Vali Bektaş ve beraberindekiler üzüm bağlarını gezerek burada yaprak topladılar. Vali Bektaş, yaptığı açıklamada, “Bizim Manisa’da turizmi geliştirme gibi bir hedefimiz var. Bu çerçevede vali yardımcımız Yakup Bey başkanlığında Turizm Danışma Kurulu oluşturduk. Bu kurulu yavaş yavaş geliştirip kurumsallaştıracağız. İlk toplantıyı yaptık, orada bir kararımız oldu Manisa genelinde turist çekebilecek, turizm odağı haline gelebilecek varlıkların tespit edilerek, bu varlıkların birer birer sorunlarının tespit edilerek sorunlarının giderilme yollarını ve giderecek kurumların da belirlenip o kurumları devreye almak. Burada iki amacımız var. Birincisi gerçekten Manisa’da bilinmeyen çok sayıda turizm odağı olabilecek zenginliğimiz var. İkincisi ise bu turizm varlıklarımıza ulaşmak için gerekli alt yapı çalışmaları konusunda ciddi eksikliklerimiz var. Öncelikle bu tespiti yapacağız. Sonra da bu eksikliklerin giderilmesi için bir imece yapacağız. Yani hangi kurumun uhdesinde ise hangi kuruma bu işi yükleyebilecek isek alt yapı eksikliklerinin giderilmesi işini bir işbölümü halinde dağıtacağız. Kısa süre içersinde bir toparlanma umuyoruz.
Bugün vatandaşların benimsediği ve yaşatmaya çalıştığı hıdrellezin yaprak toplama şenliğiyle zenginleştirilmek istendiğini ifade eden Vali Bektaş, “Gerçekten çok önemli varlıklarımız var ve bunu kimseye duyurmamayı başarmışız, şimdi bunu duyurmayı başarmaya çalışacağız, umarız başarılı oluruz. Bir üzüm bağındayız, üzüm bağında temel ürün üzüm ama bunun yanında yaprak var. Yaprak konusunda tatmin edilmemiş bir pazar var. Bir yaprak alıcısı var ama bu alıcıya yetmeyen miktarda yaprak üretiyoruz. İkincisi ürettiğimiz yapraklarda bağları ilaçlarken ilaçların kalıntıları oluyor, dolayısıyla bizim ürettiğimiz yapraklar belli nitelikli pazarlara girmekte zorlanıyor. Bu da yine bizim organik tarım konusundaki ısrarımızın bir diğer gerekçesini oluşturuyor. Hem yaprak üretiminin düzene girmesi gerekiyor hem de organik tarım konusunda artık daha ciddi işler yapmamız gerekiyor. Bu konuda önümüzdeki günlerde daha geniş konuşacağız epey bir hazırlığımız, belirli kararlarımız oluştu. O kararları esas itibari ile uygulamaya başladık. Bu işin çeşitli evreleri, stratejileri olacak, bu konuları gelecekte konuşacağız” diye konuştu.
Bağlarda ve diğer meyve ağaçlarında meydana gelen don olayının ciddi zararı olduğunu belirten Vali Bektaş, bunun ürünü yok eden bir aşamada olmadığını, don nedeniyle oluşacak rekolte düşüklüğünün belki fiyata olumlu anlamda yansıyarak bu zararın bir nebze karşılanmış olacağını söyledi.
Yorum Yazın