Şekerbank

Manisa’da ‘Siyah Elmas’ ormanı bulundu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Manisa’da ‘Siyah Elmas’ ormanı bulundu
Manisa'da 'siyah elmas' olarak da bilinen 2 adet trüf mantarı ormanı bulundu

İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa’nın Demirci ile Soma İlçesi’nde toplam 11 hektarlık zengin trüf ormanı tespit ettiklerini, işletmesini yöre halkına vererek ekonomiye katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ‘Siyah Elmas’ olarak değerlendirilen ve kilosu 1000 Euro’ya satılan trüf mantar yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak için başlattığı çalışma kapsamında Demirci İlçesi’nde 1, Soma İlçesi’nde ise 10 hektarlık trüf ormanı tespit edildi. İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Manisa’da tespit edilen doğal trüf ormanlarının koruma altına alındığını anlatırken şöyle konuştu:

“Demirci ilçemizde 1 hektarlık alanda, daha çok Soma İlçemizde Çerkez Hamidiye Mahallesi civarlarında ise bir kısmı mera, bir kısmı ormanlık alan olmak üzere yaklaşık 10 hektarlık alanda zengin trüf sahası tespit ettik. Önümüzdeki dönemde trüf ormanın daha da zenginleştirilmesi ve yaygınlaştırılması için çalışmamız olacak. Hem ülke hemde o bölgedeki yöre halkına ekonomik anlamda katkı sağlaması hususunda planlama çalışmaları yapılıyor.”

SOMA’NIN ‘YENİ KARA ELMASI’; TRÜF

Özellikle Soma İlçesi’nde keşfedilen zengin trüf ormanını yöre halkının ekonomisine önemli katkı sağlayabileceğini dile getiren Bölge Müdürü Aybal, şöyle konuştu:

“Siyah elmas’ olarak nitelendirilen trüf mantarı Soma ilçemize yeni bir boyut kazandırabilir. Şuanda bu alanın koruması tamamen Manisa Orman İşletme Müdürlüğümüzde. Şimdi bu bölgemizde ne kadar trüf mantarı yetiştirilebilir, nasıl yaygınlaştırılabilir, işletmesi nasıl yapılabilir konularında gerekli çalışmaları başlattık. Önümüzdeki süreç içerisinde planlamamızı tamamladıktan sonra buranın işletmesini bölge halkımız içinde meraklı olanlara vereceğiz. Böylece hem kendi, hem ilçe hemde ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız.”

Bölge Müdürü Aybal ayrıca, trüf ormanını eko truzmine açık olan bölgelerde olduğunu da belirterek, “Trüf mantarı çok kolay bulunabilen bir mantar değildir. Çok ince araştırması vardır. Bunun için özel köpekler eğitilir. Yurtdışında bazı ülkelerde bunun eko turizmi yapılıyor. Meraklısı olan vatandaşlar özel eğitimli köpekleriyle türf mantarı bulmaya çıkıyor. Soma İlçemizdeki alanda da böyle bir eko turizm yapabiliriz” diye konuştu.

Bölge Müdürü Aybal son olarak, Manisa’daki başka ilçelerde trüf ormanı bulma çalışmalarının devam ettiğini çalışmalar neticesinde ortaya çıkacak trüf ormanlarının koruma altına alınacağını söyledi.

EN PAHALISI 95 BİN EURO

Sosyete tarafından tercih edilen Trüf mantarının kilosu piyasada kalitesine göre 300 ila 5000 euro arasında değişiyor. Daha önce Independant Gazetesi’nde yer alan bir habere göre, Christies Müzayede Evi’nde düzenlenen açık artırmada İtalya’nın Piemonte bölgesinde yetişen 1,2 kg’lik nadir trüf mantarı, kimliği açıklanmayan bir Hong Konglu alıcı tarafından 95 bin Euro’ya satın alındı.

TRÜF MANTARININ ÖZELLİKLERİ

Trüf, Meşelik alanlarda, meşe ağaçlarının köklerinde, 5 ile 20 cm. toprak derinliğinde yetişen, kokulu ektomikoriza cinsi bir mantardır, Akdeniz bölgesinde bilinir olmasıyla beraber dünyanın birçok bölgesinde bulunmaktadır. Dünyada ‘siyah elmas’ olarak nitelendirilen trüf mantarının piyasada kalitesi ve türüne göre kilogram fiyatı 200 ila 5 bin euro arasında değişiyor ve Avrupa mutfağının vazgeçilmesi olarak görülüyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Fındık üreticisinin umudu TMOÖnceki Haber

Fındık üreticisinin umudu TMO

Tarım Bakanı Çelik: Tüm GDO'lu ürünlerin üretimi yasaktırSonraki Haber

Tarım Bakanı Çelik: Tüm GDO'lu ürünlerin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar